Lagbanner
Inför Häcken

Inför Häcken

Hammarby möter Häcken och förutsättningarna är enkla. En vinst krävs för att kampen om Europaplatserna ska fortsätta. Vid vinst öppnas också en liten möjlighet till guldstrid. Allt annat slutar i en död säsong.


En inför-artikel ska väl ingjuta lite hopp, så jag försöker. Häcken har duktiga Hammar borta i backlinjen. Hammarby slog faktiskt Häcken med 4-0 i cupen i år och Jeremejeffs form är avtagande. Dessutom händer det alltid något oväntat mot Häcken. Matchen innehåller en X-faktor, en känsla av att vad som helst kan hända. 2016 fick Hammarby tre straffar på Hisingen, 2017 spelade Hammarby igång bollen snabbt vid en eventuell Häckenskada och Hamad gjorde mål (Paulinho avgjorde på frispark någon minut senare). 2020 minns vi cupfinalvinsten mot Häcken. Mycket mål blir det ofta också. 

Jag la fram detta för min bror som var skeptisk. Mittbackssituationen är oklar med Kurtulus borta, Bajen har dålig form och Häcken är i serietopp. Egentligen är jag beredd att hålla med honom. Bajen är långt från favoriter. Säsongen har utvecklats i en konstig riktning. Tabellen visar att vi är trea och vid vinst är vid med i guldracet men det känns som att vi harvar i mitten. Eller till och med i botten. 

Min bror ska gå på matchen. Jag ska inte, trots att jag är i Göteborg. Matchen är slutsåld sägs det, Häcken säljer tydligen slut sina matcher. I alla fall mot Bajen. De finns tydligen Häckensupportrar.  Runt Kvilletorget på Hisingen är det lika mycket Häckenklibbor som det är Bajenklibbor runt Medis. Vem sätter upp dem? Har jag någonsin träffat en Häckensupporter? Kallas de Häcknare? Häcken-fan? Ass man? 

Hisingen är annars en märklig plats. Min mormor levde här fram tills igår, nu är hon borta. Hon brydde sig inte om fotboll (gillade Zlatan gjorde hon i för sig, så hon var väl Bajare). Väldigt få gör det på Hisingen. Det är inte en plats för allsvenskt toppmöte. Arenan ligger ganska off. Precis som allt här. Undrar om Bojanic och gänget tänker på det när de kommer hit? Det blåser på Hisingen idag. Vinner inte Hammarby kan de blåsa upp till storm.

Jack Holm2022-09-16 16:34:05
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!