Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-05-15 15:00

Hammarby - AIK

Inför Hammarby - AIK

Inför Hammarby - AIK

Vi som någon gång under veckan tvingats samtala med en gnagare vet att de fortsatt bekräftar att om Svenska akademiens ordlista innehöll ordet AIK-supporter skulle det där stå se: hybris. Det må vara något vi med rätta ofta ironiserar över men inför söndagens länsderby bör vi vara ödmjuka.

Klichéer kan vara sanningar och även om det är tjatigt så vet vi alla att derbyn är speciella. För många av oss intar dessa möten en särställning, de utgör något betydligt mer än bara en omgång av Allsvenskan. En säsong som i övrigt är dassig och nedslående kan få en viss guldkant när Suleyman Sleyman gör 2-2 på Råsunda. Tabellpositioner som man helst undviker att se kan bli oväsentliga efter att Erik Johansson snurrat upp Abgar Barsom och gett Björn Runström ett avgörande mål. En skitperiod i livet med svårigheter och sorger bleknar bort när Pa Dibba i minut 91 lobbar bollen över Andreas Isaksson i mål.

I den samtida historien har derbyn sedan återkomsten till Allsvenskan varit en småtrevlig typ av match där vi framför allt mot Djurgården nästan kunnat skratta åt hur bra det gått. Vad som skavt är däremot de länsderbyn vi spelat då dessa inneburit en utmaning på riktigt och ett lag som erbjudit motstånd av sådant slag att det faktiskt funnits en viss prestige på spel. AIK är det lag i Stockholm som kunnat ge oss problem och därför är detta också en match med mer än tre poäng på spel, det är främst en fråga om hur rakryggade vi skall kunna vara arbetsplatsen, skolan eller snabbköpet på måndag.

Historik

2021
Hammarby
- AIK 3-2 (svenska cupen)
AIK - Hammarby 2-0
Hammarby - AIK 1-0

2020
Hammarby - AIK 0-2
AIK - Hammarby 3-0

2019
AIK
- Hammarby 2-0
Hammarby - AIK 2-1

2018
Hammarby - AIK 0-1
AIK - Hammarby 1-0

2017
AIK - Hammarby 1-2
Hammarby - AIK 1-1

2016
AIK - Hammarby 2-4 (svenska cupen)
Hammarby - AIK 0-3
AIK - Hammarby 0-0

Historiken ger att det sällan slutar oavgjort och att matcherna alltid innehåller mål med undantag från bortamatchen säsongen 2016. Viss fördel är det även för AIK i antal vinster.

Motståndaren

AIK har gjort en mycket bra säsong hittills. Tittar vi på tabellen ser vi att laget ligger först med 18 inspelade poäng på 8 matcher in en lätt haltande tabell. Dessa har tillkommit genom 6 segrar och 2 förluster och via 10 gjorda och 7 insläppta mål. Om vi tar hänsyn till att 4 av lagets mål släpptes in i plattmatchen mot BK Häcken tidigare under säsongen har man alltså enbart släppt in ytterligare 3 mål, även dessa kom i en och samma match mot Malmö FF. När de nu gästar oss är det dessutom efter att ha tagit 5 raka segrar utmana ta släppa in ett enda mål. Matcherna hittills i år har slutat:

Häcken - AIK 4-2
AIK - Norrköping 1-0
Malmö FF - AIK 3-0
AIK - Varberg 1-0
AIK - Djurgården 1-0
Sundsvall - AIK 0-2
AIK - IFK Göteborg 1-0
AIK - Malmö FF 2-0

Laget är otroligt stabila på hemmaplan där de inte ens släppt in ett mål hittills i år. Bortsett från laget två förluster visar man upp en defensiv som imponerar där firma Alexander Molisevic och Sotirios Papagiannopoulos gör ett bra jobb understödda av Sebastian Larsson och och Bilal Hussein. En spelare att se upp med för vår defensiv är vänsterback Eric Ouma som visat sig vara ett konstant hot med också hög hastighet och bra genombrottsspel. På topp hittar vi Jordan Larsson som inte imponerat hittills i år och bredvid honom Nabil Bahoui. Den sistnämnda är knappast på den nivå han en gång var och detta är antagligen en effekt av mängden tid han antagligen lägger på amatörteater. Om han inte ligger ner så har något i matchplanen gått fel och dessutom gör han det aldrig på ett övertygande sätt.

Att titta närmare på AIK är som många av er vet något som sällan leder till överraskningar. Det är säsong efter säsong ett defensivt balanserat lag som gärna vinner med 1-0 och ofta nästan hellre skulle välja oavgjort framför att släppa in något mål. Inför mötet mot oss ser det ut som Kristoffer Nordfeldt fortsatt är skadad, dessutom har det ryktats om att Sebastian Larsson eventuellt kommer missa matchen. För oss vore det så klart en fördel då Larsson är en viktig nyckelspelare och framför allt bidrar till att laget är så farliga på fasta situationer.

Hammarby

Vi kommer till spel efter en ordentlig besvikelse i form av Kalmar borta. Även om det ofta heter att lag släpper förluster och tittar framåt bör denna insats resulterat i en hel del analys och diskussion om taktik och inställning. Jag hoppas att de vevat ordentligt med videosekvenser nere på Årsta så att de faktiskt kunnat identifiera vilka nyckelproblem vi uppenbarligen har. Vårt centrala mittfält har av såväl Malmö som Kalmar kunnat plockas bort vilket vi tydligt kunnat se gjort att anfallsspelet i stort saknats. Det kan inte få vara så enkelt att lägga upp en matchplan mot oss och alternativ i spelet måste finnas. Om det nu innebär att på plats kunna skifta positioner, hitta alternativa spelvägar eller formera om grunduppställningen är inte det viktigaste. Av betydelse är om en plan B och C faktiskt finns innan match och dessa vid behov kan genomföras. Tillbaka från avstängning är Mohammad Jeahze vilket rimligtvis innebär att han startar och även betyder att vår offensiv ges fler vägar framåt. Även Bubacarr Trawally är för första gången med i truppen och även om han inte lär starta kan detta kanske vara ett verktyg att slänga in vid behov.

Om några timmar är matchen igång och vi hoppas alla att det blir en trevlig dag i solen på Söderstadion.
 

Theodor Bittner2022-05-15 08:04:07
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!