Lagbanner
Inför Hammarby-Brage: Träningsmatch nummer två
David Ousted med ett utkast

Inför Hammarby-Brage: Träningsmatch nummer två

Det är dags för årets andra träningsmatch för Bajen och den här gången tar vi emot IK Brage, även den här gången på Nya Söderstadion. Matchen startar 13.00 och visas på Discovery+.

Försäsongen inleddes i onsdags mot Akropolis, en match som slutade 3-3. En ganska rörigt genomförd match där det var tydligt att det var den första för året. Stefan Billborn ställde upp två hela olika elvor i halvlekarna, och blandade etablerat med yngre inslag från det som numer är Stockholm Talangfotbollsförening, och vi lär få se något liknande under söndagens match. Någon av de som saknades mot Akropolis, som Gustav Ludwigson, Aimar Sher och Dennis Widgren, kanske kan göra sin första match för året, men att 22 grönvita spelare får speltid även mot Brage är nog ingen vild gissning.



Det blir återigen kul att se ett gäng ungdomar få chansen. Ett par av dem såg väldigt intressanta ut under matchen mot Akropolis. Mayckel Lahdo visade upp ett fint driv med boll i sin första match med a-laget, Jusuf Erabi fick göra mål, Aziz Outtara Mohammed gjorde en bra halvlek bredvid Mads Fenger i mittlåset, Akinkunmi Amoo tillhörde planens bättre spelare och Abdul-Halik Hudu såg säker ut i balansrollen under andra halvlek. Även Oliver Dovin fick göra en halvlek i mål. Förhoppningsvis får vi se alla dessa även under söndagens match. För första gången på flera år är känslan att det finns ett gäng intressanta unga spelare som inte känns alltför långt ifrån allsvensk speltid, även om majoriteten lär få stå på tillväxt även under 2021. Det ska dock finnas bra möjligheter för framförallt Aimar Sher och Akinkunmi Amoo att på allvar slå sig in i startelvan under säsongens gång.

Vi lär även få se en fortsättning på det mer raka 4-3-3-spelet vi fick se i onsdags. Billborn har för andra året i rad pratat om att han vill testa att skruva lite på innermittfältet för att få en annan balans i laget. Under matchen mot Akropolis startade Hammarby i första halvlek med Darijan Bojanic lite djupare på mittfältet med Abbe Khalili och Alexander Kacaniklic framför, även om det växlades en del. I andra halvlek byttes de ut mot Abdul-Halik Hudu, Alex Douglas och Jeppe Andersen. Det stämde såklart inte till 100 procent, som det aldrig gör under årets första träningsmatch, men både tränare Billborn, tillsammans med Darijan Bojanic och Abbe Khalili talade ut i Aftonbladet om att de tror på förändringen i spelsystemet. Förändringen ser logisk ut utifrån, då truppen är välfylld med centrala mittfältare av hög kvalitet, och Abbe Khalili har en större chans att spela på den position han har mest erfarenhet av, istället för ute till vänster på det offensiva mittfältet, där han huserade större delen av förra säsongen.

Tidigt under fredagen presenterades även årets hemmatröja för Hammarby. I år återgår vi till att få se ett helvitt Hammarby på planen, istället för de grönvita ränder vi fått se de senaste fyra åren. Tyvärr får vi ingen första glimt av tröjan redan mot Brage, utan den invigs i årets första tävlingsmatch, hemma mot AFC Eskilstuna i Svenska Cupen.



Motståndarna då? Säsongen 2019 var man bara en kvalförlust mot Kalmar från en Allsvensk plats. 2020 tog de ett steg tillbaka och slutade på en åttondeplats, efter ett par spelartapp som Benjamin Hjertstrand, som ryktades till Hammarby men landade i Örebro. Under sommaren försvann även Christian Kouakou till IFK Göteborg. I klubben finns även två Hammarbybekantingar, Noa Williams som tillhörde i Hammarby i ungdomsåren, debuterade i elitfotbollen i fjol med 4 poäng på 26 matcher i Superettan. På tränarbänken går Kleber Saarenpää in på sin fjärde säsong i klubben, efter flytten från Stockholm och Hammarbys U19.

Henning Sverke2021-02-07 08:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!