Lagbanner

Inför Hammarby - Brage. Vart står Bajen?

Äntligen är det dags för säsongens första tävlingsmatch, när svenska cupens drar igång på Söndag 19/2 klockan 17:30 på "Nya Söderstadion". För helgens motstånd står IK Brage, som för närvarande spelar i Superettan. Övriga lag i Hammarby grupp är Norrby IF och GIF Sundsvall, där matchen mot Norrby spelas på bortaplan 25/2 och den avslutande matchen, mot Sundsvall, spelas på hemmaplan 5/3.

Visst skall det bli härligt att få se Hammarby spela lite tävlingsfotboll live igen. Personligen är jag redan ganska trött på "Silly Season" och träningsmatcher som inte betyder något, även om det förstås är kul att se de nya spelarna som återfinns i årets trupp. Dock har årets träningsmatcher, enligt mig, bestått av lite för mycket rotation av olika spelare, vilket har gjort att det är svårt att riktigt bedöma de nya, då de aldrig får spela i den omgivningen som de kommer att göra senare. Nåja, nog om detta, försäsong är ändå bara försäsong. 

Hammarby går in i årets cup med stort självförtroende, vilket inte är så konstigt då det blivit final två år i rad, med en vinst mot Häcken 2021 och förlust mot Malmö 2022. Noterbart är att båda finalerna avgjordes på straffar. Brage åkte ut i gruppspelet 2022, men gjorde ett par riktigt bra matcher mot svåra motståndare, i form av Djurgården och Brommapojkarna, där båda matcherna slutade med uddamålsförluster. 

Brage

Brage är, sedan 2018, ett stabilt mittenlag i Superettan, där man slutat på plats 7–10 under de senaste säsongerna. Det finns dock en ambition i föreningen att ta sig till Allsvenskan även om man inte varit riktigt nära sedan 2019, då laget slutade på tredjeplats och fick kvala till Allsvenskan. Väl där fick man se sig besegrade av Kalmar FF.

De har spelat en del matcher på försäsongen där det speciellt kan noteras att de vann med 3–1 mot Sandviken, ett Sandviken som Hammarby endast lyckades spela oavgjort mot i sin första träningsmatch. Övriga försäsongsresultat är: Gefle (borta) 1–2, Örebro (hemma) 1–1 och Kvarnsveden (hemma) 3–0.

Laget tränas av två gamla Hammarbybekantingar i form av Kleber Saarenpää och Janne Mian och har även ett par spelare med ”bajenanknytning” i form av hammarbyfostrade Jonathan Tamimi och Samouil Izountouemoi.

På spelarsidan valde Brage att sälja sin bästa målskytt Niklas Söderberg till Öster och Joakim Persson, som stod för 7 mål, återvänder till Sirius efter att ha varit utlånad till Brage under 2022. In har istället några nya spelare kommit och extra intressant där är 20-åringen Kevin Appiah Nyarko, som stänkte in 21 mål i division 2 för Gottne IF. Det skall bli intressant att se om Nyarko kan fortsätta ösa in mål även i Superettan. Andra spelare som kommit in för att förstärka laget är Gustav Berggren, som är en duktig central mittfältare värvad från Norrby, och Pontus Jonsson, där den senare var utlånad till Gefle 2022 och stod för 3 mål och 11 assist.

Huvudtränare Saarenpää verkar i alla fall vara nöjd med försäsongen, och det laget presterat där, och säger i en artikel att laget är redo för Hammarby på Tele 2 den 19/2.

Hammarby

Ett till Stockholm nyligen återkommit Hammarby, efter att ha spenderat tre veckor på träningsläger i Marbella, är förstås stor favorit i denna match. Konstigt vore det annars om förra säsongens Allsvenska bronsmedaljör och cupfinalist inte skulle vara det mot ett mittenlag i Superettan.

Det finns dock en hel del frågetecken när det gäller Hammarbys lagbygge och det som man har presterat hittills i de träningsmatcher som laget spelat. Det är dock bra att ha i åtanke att vi endast har spelat med en tänkt cupelva i en match, den mot Stabaek , där det blev seger med 1–0 efter en trög första halvlek och en fullt godkänd andra.

Många supportrar är oroliga då Hammarby har förlorat mycket kvalitet i och med förlusterna av Bojanic, Jeahze, Ludwigson, Sandberg och Berisha och det är väl bara att hålla med om att det är några väldigt kompetenta spelare som försvunnit ur laget.

Dessa spelare har dock ersatts med andra i form av Viktor Djukanovic, August Mikkelsen, Tesfaldet Tekie och Adi Nalic samt att man plockat upp Ibrahima Breze Fofana, Sadiou Allioum och Kingsley Gyamfi från HTFF. Tillkommit har även Isak Vural, 16 år, gjort, som lånas ut till Hammarby från Besiktas.

Det är inget snack om att det är flertalet väldigt duktiga spelare som har kommit in, men det jag ställer mig frågande till är varför vi har värvat så många spelare med liknande egenskaper, där många vill spela på det centrala mittfältet, ett mittfält där det endast får rum med tre spelare, en defensiv och två mer offensiva, i Marti Cifuentes spelsystem.

Lösningen just nu, verkar vara att spela med en så kallad ”falsk” nia istället för en riktig anfallare, där tanken är att det skall ske stora spelarrörelser, rörelser där mittfältarna fyller på bakifrån. Vi har fått sett Marti testa August Mikkelsen i den rollen och det föll inte alls väl ut den gången. Istället såg det betydligt bättre ut med Saidi som anfallare i mitten (riktig 9:a) i andra halvleken mot Stabaek, faktiskt så bra ut att jag hellre ser Saidi på den positionen än på en kantposition. Dessutom har vi en Josef Erabi, i grym fysisk form, som vill göra den platsen till sin.

I och med att de flesta nyförvärv vi tagit in är av ungefär samma karaktär och vill spela på ungefär samma plats finns det hål i Hammarbys trupp. Det är uppenbart att det saknas en högerback, något som Hammarby har jagat en längre tid, där det ryktats om diverse spelare, som det inte blivit något med av en eller annan anledning. Det sista ryktet är det om Simon Strand, en spelare som jag välkomnar in i Hammarby, då han har en attityd som jag anser saknas i Hammarby, samtidigt som han kan spela på bägge kanterna utan problem och göra det lika bra.

Vänsterback då, kanske någon utbrister. Där känner jag mig väldigt trygg att Shaquille Pinas kommer att finnas, en spelare som är en klasspelare oavsett om han spelar mittback eller ytterback.  

Det andra hålet är också uppenbart. Vi har inte ersatt Veton Berisha, även om Hammarby vill påstå att August Mikkelsen kan spela som nia, något jag inte alls tror på. Lika uppenbart är det att Hammarby jagar en stor och tung centertank för att fylla luckan efter Berisha, en spelartyp som borde passa det spel som Marti praktiserar, där vi kommer till många inlägg och därmed behöver tyngd i boxen.

Mycket snack nu om vad som saknas så åter till matchen mot Brage. Hur tror jag att vi ställer upp från start?

På målvaktssidan är det solklart att Oliver Dovin betraktas som förstemålvakt och i backlinjen är jag nästan säker på att vi får se Joel Nilsson (högerback), Edwin Kurtulus, Mads Fenger och Shaquille Pinas (vänsterback) från start. På det defensiva mittfältet är Loret Sadiku gjuten och kommer med all sannolikhet att få starta, även om Alper Demirol närmar sig att få spela från start.

På det offensiva mittfältet är förstås Nahir Besara given. Frågan är vem som får kampera bredvid honom och Sadiku. Med matchen mot Stabaek i färskt minne skulle jag bli väldigt förvånad om det inte bli Tesfaldet Tekie som tar den platsen, då Tekie är det närmaste en tvåvägsmittfältare, likt Bojanic, som Marti har i truppen. Personligen tycker jag att det hade det varit intressant att se August Mikkelsen bredvid Besara, men det är tydligt att Marti ser honom mer som en anfallare just nu. Det är inte omöjligt att Marti ser frågetecken i Mikkelsens defensiva arbete och att han därför inte är påtänkt för positionen, men det är ren spekulation från min sida.

Längst fram då. På vänsterkanten är det nästan säkert att Viktor Djukanovic tar den platsen, men sedan blir det svårare. Fortsätter experimentet med Mikkelsen som ”falsk” nia eller blir det en ren anfallare. Om det blir en ren anfallare så står det mellan Erabi och Saidi, där jag, faktiskt, tror att Saidi går före efter sitt inhopp mot Stabaek.

På högerkanten då? Joel Nilsson lär, som sagt, spela högerback, så då återstår två ”ungtuppar” på positionen, nämligen Mahjed och Alioum, där båda har imponerat under försäsongen med sin förmåga att ta sig förbi sin försvarare. Eller är det så att Marti låter Mikkelsen utgå från högerkanten och vandra inåt i banan och öppna upp för Joel Nilsson att ta hela kanten. Det skulle kunna fungera rent teoretiskt då Mikkelsen då kan agera mer som en släpande anfallare (nummer 10) i en fri roll, samtidigt som Joel är duktig som "wingback" med sin arbetskapacitet.

När det gäller skadeläget i Hammarbys trupp så är Jon Fjoluson borta hela 2023, ”Steve” Trawally tillbaks tidigast i sommar medan Adi Nalic och Dennis Collander hela tiden tar steg för steg i sin rehabilitering och närmar sig stunden när de kan gå för fullt. 

Andra förutsättningar

En annan sak som förmodligen kommer att påverka Hammarbys spel är att plastmattan på ”Nya Söderstadion” har lagts om, och med all sannolikhet inte kommer att vara lika snabb att spela på, då underlaget under plastgräset nu är sand istället för plast. Jag tror dock att det är bra i det långa loppet då Hammarbys spelare behöver vänja sig att spela på en mer gräslik plan, dels för att slippa träna på gräs inför bortamatcher på gräs och dels för att nästan alla matcher i Europa spelas på gräs.

Glädjande nog har Hammarby hörsammat kritiken på att biljetterna till cupmatcherna, som ingår i säsongskortet, har behövt bokats separat tidigare. Nu får vi som har säsongskort istället sitta på samma plats som vid de Allsvenska matcherna. Bra jobbat av Hammarby att hitta en lösning som innebär att jag som åskådare får sitta bredvid mina ordinarie bänkgrannar och slipper allt strul med att boka biljetter.

Med cupmatcherna ingående i säsongskortet, och att alla nu får sitta på sin vanliga plats, så finns det nu inga undanflykter för er med säsongskort att inte gå på matchen.

Nu ser vi till att fylla ”Nya Söderstadion” och visa vad Kleber Saarenpää trodde sig vara redo för.

Forza Bajen!
 

Göran Öberg2023-02-17 17:24:05
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!