Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-07-17 15:00

Hammarby - Elfsborg

Inför Hammarby - Elfsborg: "Bogey-team" nummer 1 på besök

Inför Hammarby - Elfsborg: "Bogey-team" nummer 1 på besök

På söndag kommer Elfsborg på besök till Södermalm när Hammarby tar emot på Tele2 Arena. Nedan hittar du information om läget i de båda lagen och lite historia om laget från Borås.

Hammarby fick en kanonstart på säsongen med idel segrar inledningsvis. Efter det har en tuff tid följt för Hammarby under maj och juni med endast en seger av 7 möjliga. Därför var segern mot Göteborg hemma i måndags av viktig karaktär för att bryta den negativa trenden. Tack vare sin fina inledning så ligger man precis bakom topptrion på 24 poäng med endast 4 poäng till förstaplatsen. Söndagens motståndare Elfsborg hittar vi tätt bakom oss på 20 poäng. Med en tight tabell bör varje match ses som en final, för ju längre vi går, desto mer kommer toppen skiktas. Och då vill man inte missa tåget.

Historia 
Som åskådare kan man förvänta sig fartfyllda tillställningar lagen emellan, åtminstone sen Hammarby tog steget upp i Allsvenskan igen 2015. Så underhållningsvärdet är stort men för Hammarby har man tyvärr ofta dragit det kortare strået och haft svårt för “Ellos”, även på hemmaplan. Sedan 2015 ser resultaten ut som följande; 

3 vinster
7 oavgjorda
7 förluster


Finns det ett lag som är Hammarbys “kryptonit” råder det ingen tvekan om att det är Elfsborg. Med ett spel som går snabbt längst gräset så ligger Elfsborg ofta på kontring och är Allsvenskans kanske mest vana konstgräslag sett till hur länge man spelat på det och hur väl man utnyttjar farten det innebär. 

Elfsborg
Om Hammarbys säsong gått i tydliga kapitel så har Boråslaget haft svårare att bestämma sig. Man har hittills blandat och gett och likt Hammarby haft problem i sista tredjedelen. Senast kommer man från 2-2 mot AIK där fasta situationer gav Elfsborg 1 poäng. De tre senaste matcherna visar på en vinst och två oavgjorda. När jag talade med Jimmy Thelin inför var han optimistisk inför fortsättningen av serien och menar att laget gjort mycket bra hittills
Vi har en stark tro på vårt grundspel så det handlar snarare om individen och vad vi kan göra för att få ut spetsegenskaperna hos våra spelare. 

På värvningsfronten har man enligt Aftonbladets Daniel Kristoffersson gjort klart med hemvändande Niklas Hult som presenterades av klubben under fredagskvällen. En klassvärvning och en spelare Hammarby också förknippats med under det senaste året. Någon som också är klar sen tidigare och kan komma till spel är Sebastian Holmén som ansluter efter 6 år i utlandet där han senast kommer från spel i turkiska ligan. Ytterligare en stark profilvärvning av hög klass. I andra riktningen ser man ut att bli av med 20-årige Oliver Zandén till franska Toulouse. Ytterbacken har stått för två mål och tre framspelningar under våren. 

Hammarby
Efter vinsten mot Göteborg har Martí återigen lite arbetsro efter att det börjat gnissla lite smått i supporterled kring hans förmåga att spela anfallsfotboll. Nu blev det ett spelmål senast även om man inte kan förlita sig på Besaras högerfot varje match. Annars ligger den stora utmaningen för Hammarby att förvalta sitt bollinnehav i mål och ha en större variation i sitt anfallsspel än vad man haft hittills under säsongen. 

För en vecka sen presenterade Hammarby också ett gäng nyförvärv som alla har tränat med laget under veckan. Vagic, Pinas, Saidi, Adjei och Concha är spelare som nu ska sätta press på den nuvarande truppen. Prestera eller sitt bänk. Svårt att avgöra kvaliteten då många av dem är oskrivna kort inom den svenska fotbollen. Nu saknas fortfarande en 9:a med näsa för mål, kanske kan Saidi bli den spelaren med tid. Men ska Hammarby ha chans att utmana om guld bör de öppna plånboken ytterligare i sommar. Ryktena säger att man budat på Jeremejeff som dock verkar svårflörtad. 

Ett glädjeämne för Hammarby är att man återigen har både Kurtulus och Fenger tillbaka speldugliga. Något som krävs om vi ska hålla nollan mot ett skickligt Elfsborg. Vi kommer få se en fartfylld match där Hammarby kommer ha mycket boll. Extra öga bör hållas på nummer 10 Simon Olsson. Mittfältaren har växt fram till en avgörande faktor för Elfsborgs anfallsspel och kan på egen hand avgöra matcher. Något att bita i för trio Loret, Fenger, Kurtulus.

Matchen sänds på Discovery+ 15.00 Söndag den 17 juli.
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-07-16 09:44:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!