Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-04-15 15:00

Hammarby - Mjällby
2 - 0

Inför Hammarby - Mjällby

Inför Hammarby - Mjällby

Jag tror att vi står inför den hittills svåraste matchen i år och hoppas innerligt att långfredagens innebörd som en dag av lidande inte kommer att gälla oss. För egen del är det inte offensiven det som väcker frågetecken utan om vi kan lyckas låsa upp ett defensivt Mjällby som antagligen kommer se en poäng som ett bra resultat. Vi får hoppas att historien upprepar sig och att vi når den tredje raka hemmasegern mot detta brödgäng.

Mjällby allmänna idrottsförening heter motståndet för långfredagens allsvenska möte. Även om vi alla gladdes åt att de besegrade hyresgästerna djurgården förra helgen så är Mjällby just den typen av lag jag avskyr att möta. Huvudorsaken lär vara att jag är luttrad efter de 5 år i Superettan där matcherna ständigt spelades på någon så kallad vall mot brödgäng sammansatta av semiprofessionella spelare vilka samtliga verkade hade smeknamn i stil med snickarn, bonden eller bagarn (det sistnämna är faktiskt vad sölvesborgaren och mjällbyspelaren Patrik Rosengren kallades). För oss som under de där åren genomlevde alla förluster och pinsamheter mot denna typ av lag så bör bara namnet Mjällby i sig orsaka kalla kårar och en viss ångest.

För er som inte vet så är Mjällby baserat i ”tätorten” Sölvesborg. De har knappt 9000 invånare men staden erbjuder enligt egen utsago intressanta saker och resmål. På kommunens hemsida har de nyligen uppmanat invånarna att ta sina bästa Sölvesborgsbilder för att tävla om att vinna ett säsongskort till just Mjällby. Kommunen skryter också med att du tydligen inte behöver åka till Österlen för att uppleva konst utan under påskhelgen så bubblar Sölvesborg av kreativitet när konstnärer, caféer med mera över hela vår fina kommun öppnar upp och lockar till besök på temat konst (synd för oss som ska gå på matchen att vi missar detta…). Om du undrar hur den här typen av kommun finansierar sin tynande tillvaro så förklaras det antagligen främst med att de år 2021 i snitt fick 15845 kronor i statsbidrag per invånare. De av oss som bor i staden Stockholm gick i snitt minus drygt 2000 kronor per invånare för att bidra till detta. Eftersom föreningen under senare år kunde uppvisa ett av allsvenskans bästa driftresultat på +9,4 miljoner samtidigt som de har ett av seriens lägsta publiksnitt bör vi kunna dra slutsatsen att de rimligtvis har goda ekonomiska villkor och att våra skattepengar indirekt är en orsak att vi tar emot just dem på fredag.

Sett till det sportsliga så bör vi dock ha ett stort mått av respekt för detta lag. De tog sig efter fem år i Superettan upp till allsvenskan inför säsongen 2020. Väl tillbaka imponerade de under sin första säsong och slutade på en femteplats. 2021 gick det trögare och laget landade som nia med 38 inspelade poäng. När vi mött dom sen återkomsten finns det ett glasklart mönster vilket för vår del stavas seger på hemmaplan, förlust borta. Förra året vann vi på Söderstadion med 2-0 men förlorade borta 2-0. Säsongen 2020 förlorade vi borta med 2-1 men vann hemma med 4-2. Eftersom detta är ett hemmamöte är fördelen mot bakgrund av denn korta allsvenska historia på vår sida.

En anledning till respekt bör komma från att laget hittills under år 2022 gått obesegrat. De har inte förlorat några försäsongsmatcher och inte heller i svenska cupens gruppspel, även om det bör sägas att de kom näst sist i sin grupp med tre oavgjorda matcher. I allsvenskan vann laget sin första match mot Elfsborg på bortaplan med 0-2. Spelet från laget imponerade, framför allt då bortamatch mot boråsarna knappast är en lätt match att vinna. Förra helgen i sin egen hemmapremiär så besegrades som sagt djurgården med 1-0 och hittills i allsvenskan alltså två segrar samt noll insläppta mål. Ska vi bli lite analytiska utifrån vad vi kunnat se i deras matcher är ett tydligt skäl till dessa inledande segrar anfallaren Mamudo Moro som gjort mål i båda matcherna samt en assist. Moro hotar ofta i djupled och är även en spelartyp vilken kan öppna upp ett försvar för sina medspelare i offensiven. Sett till hur vår defensiv sett ut, och med matchen mot Sundsvall i färskt minne, ser jag personligen Moro som ett av de större hoten mot oss. Ingen av oss bör bli förvånade om vi på fredag ser ett Mjällby som försöker använda detta som sin nyckel till framgång.

En andra anledning är att båda dessa matcher visat att laget vill spela en mycket grundläggande och primitiv typ av fotboll: försvara och gå på omställningar. De är bekväma med denna typ av spel vilket tydligt syns i bollinnehavet de senaste matcherna som legat runt 35%. Om de ska lyckas med detta mot oss är ytterligare en nyckelspelare försvararen Carlos Gracia som tryggt tycks styra en kompakt och i mycket lågt liggande defensiv. Att det här är en medveten plan hos laget märktes tydligt inför matchen mot djurgården där Adam Ståhl lyfte fram att just kollektivet och arbetsinsatsen är deras nyckel till framgång. Han uttryckte det som att de spelar för laget, ger 100% och är lojala till matchplanen. Den för säsongen nye tränaren Andreas Brännström (som faktiskt tränat Bajen U19 ett år) kom till laget inför säsongen efter en säsong som assisterande i Hajduk Split och verkar ha fått till ett samspelande och kämpande lag.

För vår egen del finns det fortsatt lite oklarheter kring skadeläget och främst huruvida Mads Fenger är redo för spel eller ej. I förra helgen gjordes förändringar i startelvan och vilken elva som startar fredagens match kvarstår att se. Jag är i alla fall intresserad av att se huruvida Steve Trawally är redo för spel och om det i sådant fall kan innebära ett kortare inhopp eller något mer. Jag tror att vi står inför den hittills svåraste matchen i år och hoppas innerligt att långfredagens innebörd som en dag av lidande inte kommer att gälla oss. För egen del är det inte offensiven det som väcker frågetecken utan om vi kan lyckas låsa upp ett defensivt Mjällby som antagligen kommer se en poäng som ett bra resultat. Vi får hoppas att historien upprepar sig och att vi når den tredje raka hemmasegern mot detta brödgäng.

Theodor Bittner2022-04-13 20:16:41
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!