Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-05-22 15:00

Hammarby - IFK Norrköping

Inför Hammarby - Norrköping

Inför Hammarby - Norrköping

Det är tre raka matcher utan vinst, det är en haltande tabell där vi är tvåa, det är än en gång ett möte som kan ge en tydlig signal för säsongen. Norrköping hemma blir förhoppningsvis det trendbrott vi alla väntar på.

Vi som tar oss till Söderstadion för matchen mot Norrköping har med rätta höga förväntningar, framför allt i form av att få uppleva en seger. Även om resultatet i den senaste matchen på pappret var ok kändes det på alla sätt som en förlust. Matchen mot Kalmar svider fortfarande liksom det oavgjorda mötet mot Malmö. Tålamod är bra ja men det börjar faktiskt tryta, det är dags att Hammarby vinner igen. Motståndet i omgångens match är kanske inte ett topplag men likväl ett stabilt allsvenskt lag som vi inte har den bästa historiken mot.

Historiken

2021
Norrköping - Hammarby 3-1
Hammarby - Norrköping 2-1
Hammarby - Norrköping 1-1 (cupen)

2020
Norrköping - Hammarby 1-2
Hammarby - Norrköping 0-1

2019
Hammarby - Norrköping 2-2
Norrköping - Hammarby 2-0

2018
Hammarby - Norrköping 3-2 ( cupen)
Hammarby - Norrköping 2-1
Norrköping - Hammarby 0-0

2017
Norrköping - Hammarby 2-0
Norrköping - Hammarby 2-1


Att möta Norrköping är som ni själva kan se ingen solskenshistoria. Det är svårt att hitta några tydliga mönster eller trender mer än att det i princip alltid görs mål och att det oftare finns en segrare och förlorare än att matchen slutar oavgjort.

Norrköping

Hittills ligger laget på en stabil sjundeplats med 13 poäng, detta efter 4 segrar, 1 oavgjord och 3 förluster. Resultaten hittills har varit:

Norrköping - Varberg 0-1
AIK - Norrköping 1-0
Djurgården - Norrköping 2-1 (mål av Levi)
Norrköping - Häcken 1-1 (mål av Ortmark)
Kalmar - Norrköping 1-2 ((mål av Markovic och Levi)
Norrköping - Värnamo 2-0 (mål av Levi och Nyman)
Helsingborg - Norrköping 0-1 (mål av Nyman)
Norrköping - Sundsvall 5-1 (mål av Nyman, Levi x 2 och Ortmark x 2)

Säsongen hittills har blandat och gett. Ska vi försöka sammanfatta kan det väl sägas att laget efter en dålig inledning hittat formen. Laget kommer till spel med 5 matcher utan förlust och dessutom 4 raka segrar. Även om några av er säkerligen raljerar över motståndet så ska det understrykas att en av dessa segrar var mot Kalmar på bortaplan och att vinna den matchen vet vi, det är styrka. Målproduktionen är, bortsett från den senaste matchen, inte den största men laget har sina utpräglade målskyttar. I offensiven är Levi, Nyman och Ortmark. Laget formeras som oftast utifrån en 3-4-3-uppställning med vissa variationer där de sistnämnda utgör utpräglade offensiva pjäser. Nyman och Levi spelar oftare som mer utpräglade forwards och dessa är något vi behöver se upp med.

Ortmark är en spelare vars betydelse för laget bäst kan jämföras med Nahir Besara. Det är en väldigt smart spelare som lyckas hitta sina egna och andras ytor, kan slå väldigt precisa passningar och dessutom är stark på fasta situationer. Gällande Levi är detta en anfallare som utöver att vara ett hot i straffområdet har ett fint skott, dessutom finns det här en löpstyrka och spelintelligens som gör att han ofta sätter sig själv i väldigt farliga lägen. Till sist är Ortmark en spelare som tillför en ytterligare dimension i Norrköpings anfallsspel med sitt enormt starka huvud- och positionsspel. Allt sammantaget är Norrköping ett lag som med dessa offensiva pjäser och framåtlutade spel säkerligen kommer ställa vår defensiv på ordentlig prov. Rent defensivt så förlitar sig laget kanske väl mycket på just förmågan att pressa ner sin motståndare och detta är väl en sak vi bör kunna utnyttja. Om de behöver tänka defensivt så kommer Rikard Norlings spelmodell inte fungera problemfritt.

För den överdrivet intresserade kan ni via Norrköpings hemsida se avsnittet Inside om Rikard Norling. Det här är en tränare jag personligen inte blir klok på av många olika anledningar men likväl tycks det som att han i rätt sammanhang har förmågan att lyckas väldigt bra.  Han har lyckats ta Norrköping till en sjätteplats säsongen 2020 och 2021 en sjundeplats. Klubben är rent ekonomiskt en av Sveriges större och har sagts ha ett eget kapital på långt över 100 miljoner. I likhet med andra landsortsföreningar så är förklaringen till detta delvis självklar i form av otroligt gynnsamma villkor från kommun och gällande arena, men laget har också historiskt lyckats bra med att förädla spelare och sälja dessa vidare.

Hammarby

Efter en bländande inledning resultat- och poängmässigt har vi nu fått genomlida en ordentlig golgatavandring enligt mig. Oavgjort mot Malmö kändes på något sätt logiskt men förlusten i Kalmar sved ordentligt. Lägg därtill derbyt senast och för egen del är behovet av en seger stort. För laget, tabellen och kanske även säsongen eventuellt större. Vad vi kan ta med oss från den senaste matchen är väl att vi enligt mig klart var det bättre laget och även kunde låsa upp AIK på ett bra sätt. Norrköping spelar på ett helt annat sätt vilket kommer leda till en helt annan matchbild. Om detta passar oss bra återstår att se men känslan på förhand är att ett mer öppet och spelande lag är bättre för oss.

Truppen innehåller inga överraskningar men känslan är väl den att Bubacarr Trawally kanske nu kommer finnas med på riktigt. Det har kommit intervjuer och artiklar i veckan där det mellan raderna känns som att detta bekräftas. Gällande elvan återstår att se huruvida det görs några förändringar. Det har diskuterats en hel del kring formen på vissa spelare som Astrit Selmani och Darijan Bojanic kanske fått mest uppmärksamhet. Selmani startade ju inte mot AIK och det kvarstår att se om detta blir fallet även denna gång. Jag förväntar mig inga större förändringar i vilket fall och framför allt känns det som att backlinje och mittfält vid det här laget känns etablerat.

Jag tror och hoppas att lagets vilja att stå som segrare igen efter de tre senaste matcherna är vad som kan komma att avgöra dagens möte. Jag hoppas att spelet och dominansen mot AIK kan inspirera och ge självförtroende. Jag önskar att vi spelar på den nivå vi gång på gång uppvisat under säsongen. Om alla de förhoppningarna slår in så vet jag att vi också kommer stå som vinnare när matchen blåses av.
 

Theodor Bittner2022-05-22 08:37:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!