Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-07-31 15:00

Hammarby - IFK Värnamo

Inför Hammarby – Värnamo: En bro, en ko, en Värnamobo
Inför Hammarby - Värnamo 2022-07-31

Inför Hammarby – Värnamo: En bro, en ko, en Värnamobo

Dags igen då att mötas upp på ”Nya Söderstadion” för att se Hammarby spela Allsvensk match. Denna gång är det Värnamo som står på andra sidan, ett Värnamo som var ofina nog att ta samtliga poäng, genom en seger med 1–0, senast vi möttes i Allsvenskan. Det är dock en stor skillnad att möta Hammarby på hemmaplan om man jämför med på bortaplan, på det snabba konstgräset som återfinns på ”Nya Söderstadion”

Motståndarna

Formen hos Värnamo är inget vidare, rent poängmässigt, och de har inte vunnit någon match i Allsvenskan sedan segern över oss. De gjorde dock en bra match senast på hemmaplan mot AIK och var, enligt mig, värda minst en poäng i den matchen. Tyvärr ger man bort två mål i andra halvlek och förlusten var ett faktum. På bortaplan har man dessutom endast lyckats ta med sig fyra poäng, genom oavgjort mot Mjällby och vinst mot Helsingborg. Resten av matcherna har slutat med förluster. Således inga goda odds när man ställs mot ett av Allsvenskans bästa hemmalag, i form av Hammarby.

Det som är roligt med just Värnamo är att de alltid försöker spela fotboll och inte bara ställer upp lågt på egen planhalva för att försvara sig. Matcherna mot Värnamo blir på så sätt mer öppna, vilket förstås gör matcherna mer attraktiva för publiken och det måste också vara betydligt roligare att spela, och utvecklas, i ett lag som vill spela fotboll än ett lag som gräver ned sig i skyttegravarna på egen planhalva redan från början av matcherna.

Spelare att se upp med i Värnamo är ständigt farlige Marcus Antonsson och Ajdin Zeljkovic, som är ny i Värnamo efter att ha värvats från Örgryte, där han gjorde mycket mål. I mittförsvaret spelar, den från AIK utlånade, Robin Tihi. Det skall bli väldigt intressant att se om han har hämtat sig från veckans mediastorm, där han av många hängdes ut för att hjälpt AIK med flit genom att dels göra självmål (2-2) och dels tappa bollen som siste man till John Guidetti vid 2-3.
Värnamo tränas av Kim Hellberg.

Hammarby

Med tre raka segrar i bagaget, samtliga med de klara siffrorna 3–0, är det självklart att Hammarby åter har fått vind i sina segel. Glömd är nu den svacka som man hamnade i innan uppehållet och nu ser vi bara framåt. Det är tydligt att vi har tagit ytterligare steg, när det gäller Martis sätt att vilja spela fotboll, under detta uppehåll och kommit ut på andra sidan som ett ännu starkare lag, ett lag som nu gör mål på sina chanser samtidigt som man släpper till väldigt få målchanser emot sig.

Det känns inte heller som att vi kommer att bli svagare framöver med tanke på att de nyförvärv vi gjort hittills under sommarfönstret. Visst, vi har förlorat starka spelare och profiler i form av Björn Paulsen, Abbe Khalili, Astrit Selmani och Williot Swedberg, men som det känns just nu så har vi fått in ännu starkare spelare i stället, spelare som passar bättre in i Martis spelsystem än de som lämnat (Williot undantagen). Pinas och Saidi ser redan ut att ha hittat hem på Hammarbys nykomponerade vänstersida och det känns endast som en tidsfråga innan Vagic och kanske framför allt Concha gör det också.

Senast i raden att bli klar för Hammarby är, som nog ingen missat, Veton Berisha.  Berisha kommer ifrån ”Viking” i Norge, där han fullkomligt öst in mål under de tre senaste säsongerna. Jag tror inte att vi kommer att få se mycket av Berisha i matchen mot Värnamo. Däremot kommer han att bli viktig framöver då det är en målskytt av rang.

Den norske landslagsspelarens största styrka är inne i motståndarnas straffområde men han är även duktig på att avsluta konstringar och att pressa motståndarna när de har bollen. Enligt uppgift är han också en spelare som ställer stora krav både på sig själv och på medspelarna. Det skall bli mycket spännande att se honom framöver. Hittar han kemin med spelare som Besara och Bojanic kan detta bli en mycket spännande höst för Hammarbys del.

Åter till morgondagens match. Det är redan över 25 000 sålda biljetter och det är tydligt att Hammarby har tagit ytterligare ett steg när det gäller publiken. Borta är de sommarmatcher där vi endast hade 18 000 åskådare och nu är den lägsta siffran i stället över 23 000. Vi närmar oss således den tidpunkten när vi drar fulla hus i varje hemmamatch, och det med stormsteg. Fantastiskt bra jobbat av alla inblandade.

När det gäller Hammarbys startelva så blir Davor Blazevic svårpetad efter tre raka nollor. Jag räknar med att Sandberg, Fenger och Kurtulus spelar från start i en backlinje där Shaquille Pinas borde bli den fjärde komponenten, då jag har svårt att se Mohanad Jeahze spela där efter den senaste tidens strul från hans sida.

På mitten lär Bojanic och Besara fortsätta att bilda ett av Allsvenskans mest kreativa offensiva mittfält och frågan är bara om de får Jeppe Andersen eller Loret Sadiku bakom sig. Framåt är Ludwigson given i mitten och Saidi lär spela på vänsterkanten. Däremot är det mer öppet när det gäller vem som tar högerkanten. Får Joel Nilsson fortsatt förtroende där eller är det dags att se en mycket spännande David Concha där i stället. Givetvis kan jag vara helt ute och cyklar men detta är den startelva jag tror på, där jag tror att Jeppe och Joel får fortsatt förtroende som startspelare.

Jag tippar en klar seger för oss, allt annat vore en stor överraskning. Skall vi säga 5–0.

Forza Bajen!
.




   
   



 

Göran Öberg2022-07-30 15:14:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!