Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-05-21 17:30

IFK Göteborg - Hammarby

Inför IFK Göteborg - Hammarby
Bubacarr "Steve" Trawally jublar efter att ha gjort det enda målet i förra säsongens möte mellan Göteborg och Hammarby.

Inför IFK Göteborg - Hammarby

På söndag är det så dags för ett klassiskt möte mellan Göteborg och Hammarby. Detta är, som varje match numera, en mycket viktig match för bägge lagen om man skall kunna titta uppåt i tabellen framöver.

Senaste det begav sig, 2022, så lyckades Hammarby vinna med 1–0 efter att Davor Blazevic storspelat mellan stolparna och Bubacarr ”Steve” Trawally lyckats göra ett av sina två mål, förra året, efter en väl utförd frisparksvariant.

Vi börjar dock som brukligt med en genomgång av lagen och startar med hemmalaget IFK Göteborg.

Göteborg

Om man inte lyckas ta en enda poäng i de första fyra matcherna betecknas det förstås som en dålig start, men om man dessutom lyckas med konststycket att inte göra ett ända mål framåt i dessa matcher så gränsar det till uselt. Enligt egen utsago har Göteborg varit värda med än detta och skapat chanser som man inte har lyckats sätta dit.

Det har också vänt en del under de sista fyra omgångarna och nu ståtar man på fem poäng och hela nio mål framåt, bland annat efter att ha detroniserat Degerfors med 6–0 på hemmaplan. Göteborg lyckades också att få med sig en pinne från den normalt svåra bortamatchen mot AIK på Friends Arena, även om inte heller AIK har stått att känna igen denna säsongen. 2–2 blev det i alla fall och Sebastian Ohlsson gjorde IFK:s båda mål och har totalt tryckt dit fyra av de nio målen som laget åstadkommit så här långt.

Det är, som sagt, ett Göteborg som fått upp ångan en aning och nu rapporteras också att Marcus Berg är tillbaks fullt ut på söndag efter att ha varit sjuk en tid. Det känns också som att det har varit ett lyckodrag att flytta upp den tunge pjäsen Adam Carlén på mittfältet och på så sätt fått lite mer tyngd där. När det gäller hetsporren Sebastian Eriksson är det dock osäkert om han kan spela eller ej.

Med fem poäng på åtta matcher finns det förstås ingenting att hålla tillbaka, Göteborg måste gå för tre poäng för att slippa att tidigt dras in i ett nedflyttningsträsk som sedan kan vara svårt att ta sig ur. Så räkna med ett taggat hemmalag som kommer att göra allt som står i deras makt för att Hammarby skall återvända till Stockholm utan poäng i bagaget.

Efter att Mikael Stahre fått gå så är det istället den assisterande tränaren Alexander Tengryd som fått ta vid, assisterad av William Lundin.

Hammarby

Det är turbulenta tider i Hammarby denna säsong. Inte bara har klubben ändrat inriktning mot att ha en yngre trupp med mer potential, i onsdags blev det även klart att sportchefen Jesper Jansson, som varit en av de starkaste rösterna för denna förändring, har sagt upp sig och gör sin sista dag som sportchef 31/8. Det slog ned lite som en bomb på söder i Stockholm även om det varit ganska tydligt att det varit på gång ett tag. Jesper blir förstås oerhört svår att ersätta.

Det som kändes nattsvart efter att Hammarby endast lyckats ta en poäng hemma mot Mjällby vändes lite åt det ljusare hållet efter derbysegern, med siffrorna 4-3, mot Djurgården. Faktum är att detta var Marti Cifuentes första seger mot någon av toppkonkurrenterna. Jo, jag kallar fortfarande Djurgården för det då de säkert snart får upp farten även om vi ”bajenfans” så klart hoppas på motsatsen.

En seger, även om det handlar om en oerhört skön sådan, tar oss dock inte upp i toppskiktet i tabellen. Med tanke på vår dåliga start så behöver vi ta flera segrar i rad nu för att närma oss lag som Häcken, Elfsborg och Norrköping. Att komma före Malmö kan vi bara glömma efter denna start, med hela 14 poäng upp.

Min förhoppning är att matchen mot Djurgården gör att säsongen nu vänder till det positiva för Hammarby och vi kan vara närmare topp tre, innan uppehållet, än nuvarande åtta poäng. För att göra det måste man börja vinna på bortaplan, vilket man inte varit i närheten av än denna säsong, även om man gjorde en bra match mot Norrköping senast man spelade på bortaplan.

När det gäller skador så drog tyvärr både Mads Fenger och Victor Djukanovic på sig bristningar i baksida lår och de kommer knappast spela något mer innan uppehållet. På plussidan så börjar både August Mikkelsen och Adi Nalic att få upp farten efter sina skador och även Joel Nilsson var tillbaks senast efter att ha varit sjuk och därmed missat ett par matcher.

När det gäller startuppställningen så har jag nu tjatat i evigheter att det måste vara slut på tombolan framåt. Jag fattar inte alls varför, exempelvis, Abdelrahman Boudah helt plötsligt inte får spela någonting efter att ha gjort det bra i rollen som nia. En sak är säker och det är att Joel Nilsson nu måste in i laget. Joel är ingen spelare som utmärker sig, men det är tydligt att hans jobb och inställning gör att Hammarby blir ett bättre lag när han är på plan.

I backlinjen, framför givna Oliver Dovin, lär Adjei få nytt förtroende som högerback och Simon Strand kommer med all säkerhet att ta vänsterbacken. I mitten blir det med stor sannolikhet Shaquille Pinas och Edwin Kurtulus som får kampera ihop. Mittfältet lär se ut som vanligt med Sadiku, Tekie och en pånyttfödd Besara. Längst fram borde det bli Mikkelsen, Nalic och Nilsson, men, som sagt, så har jag inte den minsta aning om hur Marti tänker där.

Inbördes möten (senaste fem åren)

Som synes nedan så är det väldigt länge sedan vi förlorade mot IFK Göteborg. Vi har även, för ovanlighetens skull, haft ganska lätt även på bortaplan och det är en trend som jag försås gärna ser att den får fortsätta. 

2022
Göteborg – Hammarby 0-1
Hammarby – Göteborg 3-0

2021
Göteborg – Hammarby 0-0
Hammarby – Göteborg 3-0

2020
Hammarby – Göteborg 1-1
Göteborg – Hammarby 0-4

2019
Hammarby – Göteborg 6-2
Göteborg – Hammarby 0-0

2018
Hammarby – Göteborg 3-0
Göteborg – Hammarby 1-2

Tankar och strategi

Jag har nu länge tjatat om att Hammarby måste våga spela sitt eget spel, och det även på bortaplan, om det någonsin skall bli den utveckling av spelet som alla vi hammarbyare hoppas på. Snälla Marti, sluta nu upp med att försöka analysera motståndarna och ställa ut taktiska elvor på plan, allt för att förhindra våra motståndares styrkor.

Släpp istället loss spelarna i vårt egna spel, med hög press, ett snabbt passningsspel och mycket rörelse. Spela även spelarna på sina naturliga positioner, eller ändra spelsystem så att det passar de spelare som man vill ha med, samt ge samma startelva några matcher i rad för att spela ihop sig, så är jag säker på att det kommer att gå mycket bättre på bortaplan än vad det gjort så här långt.

De två närmaste matcherna är enormt viktiga, dels för att vi skall få tillbaks förtroendet för vårt bortaspel och dels för att bygga på den positiva trend som startades i och med derbysegern mot Djurgården.

Så kom igen nu Marti, våga släppa lös spelarna för att ge dem en chans att visa att vi är det där topplaget som alla i klubben pratar om. Om inte är jag rädd för att vi, återigen, får åka hem med svansen mellan bena med noll poäng i bagaget och en ännu längre uppförsbacke till topp tre.

Forza Bajen!


Göran Öberg2023-05-19 19:06:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!