Lagbanner
Inför IFK Norrköping borta
Foto: Bildbyrån

Inför IFK Norrköping borta

Värnamo fortsätter att vara ett spöke för Hammarby även när Kim Hellberg klär sig i grönvitt. I söndags fick vi återigen se oss besegrade av smålänningarna och det börjar bli stressigt för Bajen, som just nu ligger på elfte plats i Allsvenskan. Imorgon bär resan av till Östergötland för Peking borta, en match där det knappast har kryllat av positiva resultat de senaste åren. Nedan följer förutsättningarna inför matchen.

Kamraterna från Norrköping har under inledningen av säsongen minst sagt blandat och gett. Man inledde med att bli överkörda av både Malmö och Mjällby, men tog sedan tio poäng på fyra omgångar, med imponerande segrar mot Elfsborg och Häcken. Borta mot Gnaget senast kom man därför med vind i seglen, men fick istället se sig besegrade med tennissiffrorna 6-2. Dessa resultat har i nuläget räckt till en niondeplats. Den interna skytteligan leder Arnor Traustason med fyra mål, ett mer än tvåan Christoffer Nyman.

Laget tränas sedan årsskiftet av Andreas Alm. Klubben har värvat friskt i vinter där man fått in namn som Tim Prica, Ismet Lushaku, Amadeus Sögaard, Joseph Ceesay och Kevin Höög Jansson, för att nämna några. Man har inte behövt sälja särskilt många startspelare, men mittbacken Marco Lund lämnade klubben för ungerska Diosgyör. 

Skadeläget i truppen är varken drastiskt eller obefintligt, där Jacob Ortmark är borta en längre tid med korsbandsskada, och man mot AIK dessutom fick klara sig utan Kalley, Hammershoj-Mistrati samt Khazeni. 

I Hammarby är många besvikna på inledningen av säsongen. Hyfsade insatser följs gång på gång upp av plattmatcher och efter sju spelade matcher har man bara tagit nio poäng, vilket placerar Hammarby på en elfteplats i Allsvenskan. Man har blixtrat till i vissa matcher, framförallt hemma, men överlag haft stora problem att etablera ett spel där man är pålitliga och trygga. Senast var man i stora delar av matchen fullständigt utspelade av Värnamo, som har varit långt ifrån imponerande mot övriga lag i serieinledningen. Man fick in ett oförtjänt kvitteringsmål signerat Shaquille Pinas, men lyckades inte behålla den ställningen i mer än fyra minuter. Forceringen var sedan tam, vilket har varit temat de gånger vi varit i sena underlägen denna säsong. 

Den värvningen som i nuläget känns relevant att nämna är väl Bazoumana Toure, som fick se nittio minuter från bänken mot Värnamo, trots underläge stora delar av matchen. Förhoppningsvis får han visa vad han går för snart. 

Frederik Winther och Jusef Erabi är som bekant borta en längre tid. Simon Strand fick stå över matchen mot Värnamo med en känning men kan eventuellt vara tillbaka inför morgondagen. Dennis Collander tränar fullt men det är oklart hur nära han är att ta plats i en matchtrupp. 

Det är minst sagt dystert att ta del av de senaste årens resultat mellan lagen på ”Parken” i Norrköping. Senaste gången det blev grönvit seger på arenan, för herrar, var 2020 efter ett sent avgörande av en viss Abbe Khalili. Det är dessutom den enda gången vi vunnit på arenan sedan återkomsten till Allsvenskan, och det har sällan varit särskilt nära. Sedan den senaste vinsten är målskillnaden på arenan inte särskilt smickrande, 2-9. För att ändra på detta krävs det en helt annan effektivitet framåt, och närvaro bakåt, jämfört med tidigare möten på arenan. Själv känner jag mig inte särskilt hoppfull, men oj vad glad jag skulle bli av att bli motbevisad. 

Forza Bajen! 

Viktor Kjellander2024-05-11 16:15:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!