Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-05-29 19:00

Hammarby - IFK Värnamo

Inför IFK Värnamo
Foto: Bildbyrån

Inför IFK Värnamo

Cifuentes och Bajen i pressat läge inför kvällens drabbning mot Värnamo. Efter två tuffa bortamatcher utan seger och med utvisningar i båda står man på tolv poäng, och är på plats tio i tabellen. Kvällens match blir därmed lite av ett vägskäl, och det blir spännande att se hur grabbarna tar sig an uppgiften. Här kommer förutsättningarna!

IFK Värnamo 

Smålänningarna, som imponerade på många förra säsongen när de som nykomlingar slutade tia, har öppnat denna säsong relativt likt hur man avslutade den förra. Man tränas likt föregående säsong av den unga, men ändå erfarne Kim Hellberg, som delar lite av bördan med Jonas Thern. Truppen har det hänt en del i där de tyngsta tappen från föregående säsong nog ändå får sägas vara Tihi och Magashy till gnaget, den duktige ytterspringare De Vries till Eastern Suburbs AFC samt sist men inte minst målsprutan Marcus Antonsson till AL-Adalah i Saudi. Antonsson som gjorde livet surt för många lag förra säsongen, inte minst Bajen på Nya Söderstadion. De har även tagit in lite namn, som hemvändaren Simon Thern som är fostrad i klubben. Även Gustav Engvall och Ajdin Zeljkovic är namnkunniga nyförvärv som kommit in och färgat hyfsat. 

Värnamos säsongsinledning har varit godkänd men inte mycket mer. Man inledde säsongen starkt då man bortaslog blåvitt, men efter det har det knackat lite. Man är ofta rätt starka bakåt och släpper sällan in mer än ett mål, men har problem att producera något framåt. Den interna skytteligan leder Gustav Engvall, men på endast två fullträffar. Till dagens match kommer man med två raka förluster, mot Elfsborg (B) respektive Kalmar (H). 

Skadelistan i Värnamo skrivs inte särskilt lång, men Thern var utanför truppen mot Kalmar och mittfältaren Charlie Vindehall har varit borta sedan han utgick skadad mot Varberg den nionde Maj. 

Hammarby 

I Bajen är läget prekärt. Man famlar i mörkret och det känns oroväckande att det gått 9 (10) omgångar och spelidén ändå känns så otydlig. Säsonginledningen har varit tung där man bland annat endast tagit två poäng på bortaplan, av arton möjliga. Sportchef Jesper Jansson meddelade nyligen att sommarens fönster blir hans sista i grönvitt, och Cifuentes känns mer pressad för varje match vi gör, med derbyt som undantag. Man ser redan folk lite här och där som skriker avgå, vilket jag inte tror är den bästa lösningen men nog börjar det bli ont om tid. De återkommande skadorna och avstängningarna gör det inte lättare. Det lägligaste vore nog att Trawally mirakulöst blev hel över en natt och levererade de utlovade hundra målen. Tar vi resten hamnar vi på 72 pinnar vilket borde räcka till guld! 

Truppbygget har nog alla koll på vid det här laget. Inför kvällens match är dock Hammar utebliven då han är avstängd, och Adjei likaså. Kurtulus dock tillbaka från sin avstängning. Fenger och Djukanovic är fortsatt utanför truppen efter sina muskelskador. Collander, Trawally och Fjoluson fortfarande en bra bit från truppen. 

Vad kan vi förvänta oss? 

Förra året var det inte roligt alls när vi mötte Värnamo. Borta torskade vi 0-1 i en match där vi blev lästa som ett matchprogram. Hemma var det inte mycket bättre, där vi har mycket boll men inte lyckas få den i nät i drygt 75. Sedan gör Värnamo 1-0- Tveksam straff Bajen i 89, 1-1. Mitt i Bajens slutforcering kommer Antonsson på kontring och Vagic gör ett oförlåtligt dåligt hemjobb. Matchen slutade 1-2. Värnamo tog alltså 6 pinnar av Bajen förra året och var lite av ett spöke. Dags för trendbrott!

Jag hoppas och tror att vi kommer att få se det hemmastarka Hammarby ikväll som vi börjat sakna de senaste omgångarna. Ett spelförande Bajen som är kreativa i uppspelsfasen och inte är rädda för att skjuta. Jag hoppas att Tekie kommer utgå från en något högre position än han brukar, för han är så oerhört mycket mer delaktig då. Den största förhoppningen är kanske att vi lyckas hitta Besara rättvänd igen, högt upp. Han är så klass i de lägena, men vi tar oss liksom aldrig dit i nuläget. Framförallt hoppas jag att Bajen tar tre poäng! 

Forza Bajen! 

Viktor Kjellander2023-05-29 16:15:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!