Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-10-20 19:30

Hammarby - Sirius

Inför IK Sirius
Williot Swedberg firar mål i vårens bortaseger med 0-3.

Inför IK Sirius

Laget som besöker nya Söderstadion i omgång 27 heter IK Sirius och är vårt nästkommande hinder på vägen att säkra en placering i toppen. Även om laget huserar på den undre halvan skall ingen av oss tro att detta kommer bli en promenadseger. Risken för bakslag är, som vanligt, stor när bottenlag kommer på besök och vi gör bäst i att vara ödmjuka inför onsdagens stora uppgift.

Motståndaren

Medan många blickar uppåt i tabellen är jag fortsatt den som stadigt har blicken fäst nedåt. Det är tätt i toppen och även om vi inför omgång 27 huserar på en andraplats är det enkelt konstaterat att poängen nedåt inte är många. Slutomgångarna i årets allsvenska har potential att bli oerhört dramatiska då det bara skiljer 2 poäng mellan tvåan och femman. Det är nu, med fyra matcher kvar, som vi kommer uppleva besvikelse och eufori. Kampen om de åtråvärda Europaplatserna lär inte vara över förrän samtliga matcher spelats och för vår del är den främsta uppgiften att hålla lagen nedanför på behörigt avstånd.

IK Sirius har stått för en för laget stabil säsong. De har spelat in de klassiska 30 poäng som behövs för att säkra det allsvenska kontraktet och har under året inte stått för ett helt oävet spel. De skalper som kan nämnas är att de spelat lika mot såväl AIK som hyresgästerna samt besegrat norddanska MFF. Tränare Daniel Bäckström är såväl klok som realistisk och har lyckats organisera lagets spel på ett småtrevligt sätt. Det är inte sedvanligt brunkande à la bottengäng utan en genomtänkt fotboll. Laget tenderar att vara modiga och ambitiösa vilket syns i det ambitiösa spelsystemet med en mer offensivt lagd fotboll. I detta finns därför ett antal spelare vilka presterar väl och för vår del är de offensiva pjäserna Aron Bjarnason och Christian Kouakou något vi behöver se upp med. I linje med lagets framåtlutade fotboll så är målen dock fördelade över ett stort antal spelare och mittfält samt ytterbackar drar sannerligen sitt strå till stacken där Dennis Widgren getts stort förtroende ute till vänster.

Trots ambition så har prestation knappast avspeglat det förstnämnda. Även om laget säkrat kontraktet huserar de på plats elva i tabellen. Lagets offensiva ambition är hedersvärd men de har trots detta enbart producerat 25 mål framåt medan man släppt in hela 36. Sammantaget är det ett Sirius som alltså läcker bakåt utan att riktigt kunna balansera detta med sin offensiv. Senast vi mötte dem borta så var det en promenadseger för vår del med 0-3 och den matchen har ledarstab samt ledare säkerligen försökt dra lärdom av. Det är som vanligt antagligen inte särskilt kul att komma till nya Söderstadion och möta ett frenetiskt topplaceringsjagande Hammarby.

Hammarby

Vi vet hur väl laget spelade mot såväl Mjällby borta som Varberg hemma. Känslan är att truppen utstrålar en hel del harmoni och spelet är väldigt inspirerat. Svackan, om den nu får kallas så, på fem matcher utan seger är över och det osar vinnarskalle om laget för tillfället. Det här är väl vad som ligger på pluskontot inför mötet där det kanske också känns ganska tryggt att ett lag från den nedre halvan utan något att spela för utgör motståndet.

Samtidigt finns det ju som alltid orosmoln. Vilka spelare som fysiskt kan starta torsdagens match är oklart och det fanns ett antal oroväckande tecken i den senaste matchen. Hammarby har tidigare visat sig sårbara när förändringar i centrallinjen skett där frånvaron av spelare som exempelvis Darijan Bojanic i mycket påverkat vårt spel negativt. Ersättare finns dock och en sådan som Alper Demirol lär nog inte vara helt osugen på att kunna ersätta från start om behovet finns. De andra större orosmolnen har i mycket handlat om Veton Berisha och att det är länge sedan han målade. Frånvaron av mål till trots så har Berisha ju fortsatt bidra något kopiöst till lagets anfallsspel där det är uppoffrande löpning efter löpning, inspel, avslut, passar och så vidare. Spelare och ledare har tydligt uttryckt att de inte är oroliga så kanske bör vi fråga oss om vi verkligen bör vara det? Givetvis mår anfallare bättre om de får göra mål men det är ingen gamnacke vi har som nia, snarare motsatsen. Tillbaka från avstängning är även Mohanad Jeahze som säkerligen lär leda till att backlinjen rumsteras om och kanske är det återigen dags för Edvin Kurtulus att ta plats ute till höger?

Allting givet är detta en match som Hammarby ska vinna, frågan blir därför om vi kan göra just det. Vi cyniker tvekar nog en aning men optimismen som många tycks känna smittar ändå av sig en hel del. Tändvätskan för laget tycks inte ta slut och jag tror viljan att kunna behålla andraplatsen är stark hos laget. Det är också kring den som striden framöver gäller efter att Häcken tagit en seger borta mot AIK och nu ser ut att ha vunnit Allsvenskan.
 

Theodor Bittner2022-10-19 21:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!