Lagbanner
Studenternas, 2022-04-25 19:00

Sirius - Hammarby

Inför IK Sirius - Hammarby

Inför IK Sirius - Hammarby

Ett hyfsat tätt spelschema gör att det denna måndag 25/4 är dags för säsongens tredje bortamatch. Studenternas idrottsplats är för Hammarbyaren knappast en främmande arena, speciellt med tanke på det minnesvärda SM-guldet i Bandy. Publikrekordet för final slogs (såklart) när vi besegrade Bollnäs med 3-1 under allt annat än snöfria förutsättningar. Idag är det däremot fotboll som gäller och här följer en kortare uppdatering inför matchen.

Idrottsklubben Sirirus har tagit stadiga kliv uppåt i seriesystemet efter den senaste sejouren i division 1 mellan åren 2010-2013. Inför säsongen 2014 tog laget klivet upp i Superettan i vilken man spenderade tre år innan de säsongen 2017 åter spelade i Allsvenskan. Laget har sedan dess hållit sig kvar och de senaste fem åren landat på plats 7, 13, 11, 10 och 11. Sett till helheten är det alltså ett stabilt allsvenskt lag på den nedre halvan av tabellen. Den hetaste värvningen inför säsongen är antagligen den före detta AIK-spelaren Filip Rogic som har getts en central roll på mittfältet och är av tränare Daniel Bäckström betraktad som en nyckelspelare såväl defensivt som offensivt. Resultaten hittills i år har gjort att laget ligger på en sjundeplats med 7 inspelade poäng vilka är effekten av två segrar, en oavgjort och en förlust. De konkreta resultaten är:

Sirius - Sundsvall 2-1
Värnamo - Sirius 0-0
Sirius - Helsingborg 1-0
Mjällby - Sirius 3-0

Sett till matcherna har de, liksom vi, alltså vunnit mot såväl Sundsvall som Helsingborg. Säsongens första förlust kom senast på bortaplan mot det hittills i år urstarka Mjällby. Målproduktionen har kanske inte imponerat med enbart tre gjorda men samtidigt tycks laget, med undantag från den senaste matchen, kunna hålla tätt bakåt med fyra insläppta.

I Svenska cupen spelade laget i grupp F med Kalmar FF, Trelleborg och Sylvia. Laget hamnade på en andraplats med 4 inspelade poäng (värt att nämna är att Kalmar gick segrande med tre vinster och 9 poäng). I cupen vann de borta mot Sylvia med 3-0 efter mål av Christian Kouakou, Filip Olsson och Tim Björkström. Hemma mot Trelleborg slutade matchen 2-2 där Kouakou gjort båda målen. Borta mot Kalmar förlust med 2-0. I träningsmatcherna innan allsvenskan besegrades Mariehamn hemma med 3-0 och Sundsvall borta med 1-4 innan den sista resulterade i oavgjort resultat med 3-3.

Vad som gäller för målproduktionen i Allsvenskan är att det i matchen mot Sundsvall var Aron Bjarnason och Kouakou som stod för varsitt mål. I de tre senaste matcherna har laget däremot inte gjort några spelmål utöver självmålet av van den Hurk hemma mot Helsingborg. Även om det gått trögt på sistone kan ni se att det finns en tydlig offensiv nyckelspelare för laget och det är Kouakou. Det är uppenbart lagets vassaste målskytt som har presterat bra hela vägen under försäsongens träningsmatcher samt i Svenska cupen. I allsvenskan har det bara blivit ett mål hittills på de fyra inledande matcherna men mycket av det offensiva spelet söker Kouakou. Ni som sett några av Sirius matcher vet att det är en spelare som gärna skapar sina egna ytor men även är tillgänglig i djupled och kan hota en hel backlinje om han är på humör. Det senaste som hörts från Sirius håll är att Kouakou saknas och att en eventuell ersättare blir Patrik Karlsson Lagemyr. Om så är fallet ska vi nog vara lite tacksamma att kunna slippa lagets offensiva nyckelspelare.

Sirius tycks föredra att spela ett 3-5-2 spel där de förlitar sig mycket på att försöka möta den offensiv motståndarna använder sig av, även om detta kanske inte gått så värst bra hittills. Mer övergripande taktiskt så förlitar sig laget på ett antal andra nycklar i det offensiva spelet. Den första är att laget gillar att ta god tid på sig för att kunna utnyttja fasta situationer. Laget har demonstrerat att de kan slå väldigt farliga hörnor och antalet offensiva frisparkar som mittfältare Jamie Roche får slå ser jag helst att vi lyckas minimera då han har en mycket bra fot. Dessutom har Roche en god förmåga att komma loss från försvarare och nå avslut på såväl andrabollar som inlägg från mittfält, något att se upp för med andra ord. Även Laurent Shabani är en spelare som i matcherna visat sig ha en förmåga att i anfall skapa utrymme för sig själv utanför straffområdet och med hyfsat god precision avsluta på mål, även här gäller det att vår press stör eller att försvaret kan minimera ytorna. 

Mot Sundsvall var laget tydligt sårbart för inlägg från kanterna, kanske främst på höger sida. I den senaste matchen mot Mjällby uppstod även 2-0 målet efter att laget inte kunnat hantera inlägg från vänsterkanten och släppt ett allt för bra andraläge. Precisa inlägg är uppenbarligen en nyckel för att kunna komma till farliga chanser, något vi har god förmåga att kunna genomföra om vi ser till säsongen hittills. Dessutom tycker jag att våra hörnor blivit mycket bättre hittills i år där framför allt varianten hårt och tätt mot första stolpen gett flertalet farliga chanser. Ska vi titta på Sirius defensiv som helhet tycker jag även att den uppvisar problem att kunna möta ett mer direkt och snabbt passningsspel i djupet. I den senaste matchen mot Mjällby var detta tydligt där deras snabba skarvningar och passningar ställde till en hel del och det finns en känsla att Sirius i sitt zonfokuserade försvar har svårt att möta denna typ av anfallsspel.

För vår egen del så vet ni alla resultatet från den senaste matchen samt hur spelet såg ut. Jag var ganska kritisk till själva spelet när slutsignalen gick och har inte släppt den uppfattningen sen dess. Förhoppningen är att vi skall slippa det där låga tempot och även om det nu diskuterats att mattan var lös och dålig samt att det var årets första gräsmatch så vill jag inte behöva få höra någon sådan ursäkt efter dagens match. På Studenternas ligger dessutom konstgräs vilket rent statistiskt skall vara en fördel för oss. Vad gäller truppen har Hammarby informerat att den ser identisk ut som förra matchen. Hur vi formerar startelvan återstår att se och de största frågorna är antagligen huruvida Edvin Kurtulus återigen startar i mittlåset och om det blir Jeppe Andersern eller Darijan Bojanic som agerar central mittfältare. Tyvärr är Bubacarr Trawally ännu inte redo då han behöver ytterligare tid för att komma i form efter sin skada.

Givetvis hoppas vi på säsongens femte raka seger i årets allsvenska och förutsättningarna för just det ser goda ut, vi får hoppas att Bajen därför gör jobbet och åker tillbaks till Stockholm som segrare.
 

Theodor Bittner2022-04-25 11:44:10
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!