Lagbanner
Inför Kristianstad - Hammarby

Inför Kristianstad - Hammarby

Hammarbys sista svåra bortamatch för säsongen är här. En match vi måste vinna för att få tillbaka självförtroendet för kommande matcher samt få en bra känsla inför cupfinalen. Kristianstad har hemmaplan där de är obesegrade, en skytteligadrottning och med vinst i båda matcherna mot Bajen i fjolårssäsongen.

I måndags tog Hammarby emot Rosengård hemma. Det blev folkfest på söder och en rysligt spännande match där Anna Tamminen räddade Hammarby från förlust till ett viktigt poäng och CL-plats. En oavgjord drabbning som innebär att Hammarby kommer till Skåne med en enorm revanschlust men även press på sina axlar. 

Nu bär det av ner till Skåne där vi möter Kristianstad, ett lag med samma poäng som Hammarby och vilka likt Bajen är obesegrade på hemmaplan. Det enda som skiljer rent tabellmässigt är att Hammarby ligger trea och Kristianstad fyra då Bajen har bättre målskillnad. Hammarby måste ta tre poäng för att komma närmare toppen och ha kvar sin CL-plats. Men också för att komma in i juni med en bra känsla och komma in på vinnarspåret igen, när det är publikmatch och cupfinal. 

Två lag som vill mycket, två lag som springer mycket och två lag som gillar att göra mål. Det kommer bli en riktigt spännande match och svårt att på förhand gissa hur det ska gå men jag är hoppfull och tror att det kommer gå bra i stormötet.

Kristianstad

Det finns mycket att säga om det här laget. De är alltid en kandidat för toppen, likt sina motståndare och så vidare startat bra men har två förluster och en oavgjord match. Ett lag som i all bevakning varit lite i skymundan eftersom de presterar precis lika bra som vanligt medan Rosengård och Hammarby haft säsongen som varit speciella. Vilken enorm kraft det visar att Kristianstad om och om igen är högt uppe och alltid att räkna med. 

I år har det varit som för samtliga topplag utom Piteå att det går trögare vissa, bättre vissa matcher Kristianstad mötte Vittsjö i ett skånederby för några veckor sedan och visade prov på att man skapar mycket målchanser, tekniskt spel och hårda dueller. Men de tappade i andra halvlek och matchen blev oavgjord, är detta tänkbart även denna match?
Kristianstad vann senast mot Djurgården på hemmaplan, kan man ta sin andra raka seger? Det återstår att se, men det kommer bli en tuff match och det kommer bli mycket dueller. 

Det som Kristianstad har som hot, utöver självförtroendet, finns den skytteliga drottningen i laget. Vi har Vinberg, Hamano och Cooney-Cross, men de har Evelyne Viens, hon leder skytteligan stort, med 9 mål och 4 assist. Evelyne har varit delaktig i nästan alla matcher och gjort så att man kunde göra massa mål och fått massa poäng in i tabellen. Enligt bajens målvakt Anna Tamminen så har Kristianstad seriens vassaste anfallstrio, en utmaning som kanske kan bli svår för backlinjen och Anna men samtidigt en utmaning att se fram emot!


Hammarby
Hammarby är revanschsugna efter det jobbiga “poängtappet" senast mot Rosengård, även om Hammarby hittade tillbaka till sitt tidigare fina spel. Men ett Hammarby som vi vet kan spela fint och som kommer göra allt i sin makt för att åka hem med tre härliga och viktiga poäng i ryggsäcken. För att ta ett säkert grepp om CL-platsen , ta tillbaka serieledningen och kanske främst för att försöka ta SM-guldet till Söder. 

Detta är Hammarbys sista riktigt tuffa match, sedan är det matcher man ska klara samt en hel del somriga hemmamatcher med ett stort publikstöd. Vi vet att Hammarby kan, vi har sett det. Nu ska vi hitta tillbaka vilket vi kommer göra och de matcher vi förlorat har varit riktigt svåra och varit speciella, exempelvis Häcken när Madde inte hann spela hela matchen och Piteå som ingen har slagit. 

I matchen mot Rosengård visade Bajen att spelet är tillbaka och vi kände igen laget från sina sju raka segrar de hade innan förlusterna kom. Spelet är tillbaka och mot Kristianstad hoppas och tror jag att Cooney-Cross och Hamano kommer kunna få mer utrymme och spela sitt magiska, tekniska och roliga spel. Bra att ha hittat spelet inför denna stormatch men även inför cupfinalen som närmar sig. 

Senast mot Rosengård var Lotta på bänken igen, hon som hade lite små känningar. Hon är en superviktig spelare som tillsammans med Jonna Andersson gör magi och deras samarbete lyfter hela laget. Om Lotta kan vara spelklar och redo för 90 minuter kommer det vara mycket betydelsefullt.
Hammarby har i sitt lag, Matilda Vinberg. Hon blev utsedd till månadens spelare i April. En målspruta, en löpstark spelare och Hammarbys stora hopp! Hon kommer bli livsfarlig för Kristianstad men en perfekt stjärna för Bajen. 

Krock med matcher och supporta våra Söderbönor!
Första delen av säsongen är i år extra lång då VM-uppehållet är extra långt. Det medför massvis av matcher att hinna innan sommaruppehållet. Det som uppstått är att det även denna matchen blir en krock. Dam- och herrlaget spelar match samma dag, samma tid och i olika städer. Herrarna har hemmamatch, så av det skälet kommer folk antagligen att välja den. Detta är något som kommer hända ofta i år och de som drabbas är damlaget. Man kan just i år förstå att det kan vara svårt att lägga ett schema utan krockar så det är en speciell säsong, men det kan inte vara så svårt att ha hänsyn till de lagen med stora supporter följen. Tur för oss som har massa Skånebajarna som ska åka och heja på Kristianstad. Om du kan välja, välj glädjen - välj damerna!

Förra möten
Förra säsongen så vann Kristianstad båda matcherna. Både hemma och borta.
Hammarby - Kristianstad 0-2 
Kristianstad - Hammarby 3-1 
Jag är egentligen ingen som fokuserar på gamla resultat. Det var ett annat Bajen då och vi bör/behöver fokusera på vad vi kan göra nu och inte vad som hänt förut. Förra året borta fick Anna lämna återbud då hon var sjuk, då fick Hanna Kohl hoppa in, och gjorde det bra. Men hur hade det sett ut om Anna var frisk?. Med vår nya trupp får vi helt enkelt ändra på resultatet och vinna båda matcherna!

Tankar på lag och spelare
Pablo kommer nog köra samma lag som i matchen mot Rosengård. Jag hade dock velat se Emma Westin från start, hon har gjort suveräna inhopp och de matcherna hon startat har hon gjort jättebra. Hon är lång, stark och snabb och gör en hel del på planen. Även Sara Fornes vore kul att se, kanske en halvlek eller ett relativt tidigt byte i andra halvlek. Hon gör många mål och är stark i dueller vilket jag tror behövs i matchen mot Kristianstad.

 

Lovina Stafhammarlovina.stafhammar@hotmail.com@lovinastafhamm22023-05-28 12:58:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!