Lagbanner
Inför bortamatchen mot Ytterhogdal

Inför bortamatchen mot Ytterhogdal

Imorgon 17:30 möter Hammarby det norrländska division 2-laget Ytterhogdal på Ånge IP. Vad bör vi förvänta oss av morgondagens motstånd, vad kan vi ta med oss från premiärmatchen förra helgen, hur ser läget ut i truppen kring spelarförsäljningar?

Ytterhogdals IK
Klubben Ytterhogdal IK från just Ytterhogdal som ligger uppe i Härjedalen hör för dagen hemma i divison 2 Norrland där man säsongen 2021 landade en respektabel femteplats. Platsen i svenska cupens gruppspel säkrades med en vinst mot Vasalund IF med 3-2 i augusti 2021. När vi kollar närmare på lördagens motståndare ser vi att omsättningen är något i hästväg. Inför säsongen har 19 spelare lämnat klubben och ungefär hälften av dessa är ersatta med nya, förmågor, framför allt britter som testar vingarna. Den gamle gode Curtis Edwards har faktisk haft en sejour i laget innan han som bekant hamnade i Östersund. 

Nog om våra antagonisters nuvarande spelare. Fokus på det som ligger härnäst. Ytterhogdals IK alltså. Väl i svenska fotbollens finrum så blev det platt fall i premiären mot BK Häcken förra helgen. Slutresultatet skrevs till 13-0 till göteborgarna och kunde mycket väl ha blivit större vinstmarginal sett till målchanserna. Det var inte så att Häcken bländade med ett otroligt tikitaka-spel eller kontrade in läge på läge. Försvarsspelet i laget från norr var på en nivå som man inte ens önskar sin värsta fiende.

Hammarby IF
Efter en en match med två ansikten mot Falkenberg FF (Enormt spelövertag, press och två mål i första. Reducering och böljande spel i andra) så lyckades vi vinna med 2-1 efter mål av Ludwigsson och Magyar. Hjärtat i halsgropen men en vinst är en vinst och den innebär att vi står på 3 poäng i gruppen. Häcken på samma poäng men "ett par" måls bättre skillnad i rätt kolumn. Från den matchen så bör Hammarby ta med sig ett par saker för att inte åka på en obehaglig missberäkning mot Ytterhogdal. 

Magyars självklarhet och timing blir fortsatt avgörande. Någonting som Hammarby är kända för är ju trots allt att det svänger, både framåt och bakåt. I det främre delarna gör detta inte så mycket, klackar och frejdighet är en del av identiteten. Men i de bakre regionerna är det sällan önskvärt med någon svajighet. Så som hela laget jobbade i presspelet och återerövringen ser jag gärna över 90 minuter denna gång. Och framåt då? Gissningsvis kommer detta bli en match vi dominerar och som kommer utspela sig på motståndarnas planhalva. Därför är det viktigt att vi inte blir stillastående och att de offensiva spelarna kan byta mellan positionerna. Blir vi statiska kommer det bli svårt mot ett hårt packat motstånd. Jag tror inte att Ytterhogdal vill åka på ytterligare en brakförlust likt senast, så farhågan är att vi måste lirka upp detta på mycket små ytor. 

I början av veckan så började ryktet om att ett ryskt lag gjort anspråk på att köpa loss Williot Swedberg 18, vilket både Disco och Anel bekräftade på twitter. Budet som tillhörde Lokomotiv Moskva sades ligga på 50 miljoner plus, vilket hade inneburit ett nytt rekord för klubben och en tredje stor försäljning sett till svenska mått mätt. Ryssarnas transferfönster stängde dock i onsdags så affären är enligt uppgifter lagd på is. Gissningsvis så bidrar det kritiska läget i Ryssland och östeuropa till att flytten inte blir av nu i vinter. Klokt beslut enligt mig, både rationellt och känslomässigt. 
 
Nu hejar vi på laget mot en ny seger för att försvara vår titel. Är du inte på plats för att se matchen uppe i norr på Ånge IP, sänds den på cmore.se. 

Grattis på födelsedagen Nahir Besara!
Forza Bajen!

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-02-25 09:21:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!