Lagbanner
Intervju med Hammarbys supporterprofil Simon Sandström
Simon på Kanalplan. Foto: Henric Wauge.

Intervju med Hammarbys supporterprofil Simon Sandström

På tisdag avgörs finalen av Svenska Cupen när Hammarby tar emot Häcken på Tele2 Arena. Någon som kommer vara på plats, mest troligt längst fram på norra kortsidan, är Simon Sandström. Supporterprofilen i Hammarby som lägger mycket hjärta i det grönvita damlaget. Tillsammans med tusentals grönvita supportrar hoppas han kunna hjälpa laget ta sin första titel sedan 1995. – Det kommer bli totalt eufori om det händer.

Under många år var han känd som klackledare på Hammarbys herrlags matcher. Sedan 2019 har fokuset dock ändrats för Simon Sandström. Numera syns han endast på Kanalplan där han lägger en hel del tid på Hammarbys damlag. Tillsammans med Facebookkontot Bajenland var han högst bidragande till det publikrekord som ännu står sig starkt inom klubbfotbollen för damer 2021. 

Efter en stark inledning på säsongen har Hammarby tagit sig till final i Svenska Cupen samtidigt som man ligger på europaplats i ligaspelet. Förvisso låg man etta länge men har halkat ner ett par placeringar senaste tiden. Simon menar trots formsvackan att supporrtarna är nöjda med våren hittills.
– Jag tror att majoriteten ser på den som bra i och med att vi ligger på Champions League-plats fortfarande. Vi ligger trea vilket är klubbens uttalade målsättning dessutom, säger han och fortsätter:
– Men det är ju de här bortamatcherna som vi förlorat som vi måste ta poäng i. Mot Piteå och Häcken, för att vi ska kunna ta guld. Jag tror att väldigt många känner att med den truppen vi har så ska vi kunna ta ett guld redan i år. Så för vissa är det såklart en besvikelse att vi tappat placeringar senaste matcherna.

Vikten av det mentala
Just BK Häcken är Hammarbys motståndare i Svenska Cupens final. I ligamötet blev det förlust mot laget från Hisingen som även är regerande Allsvenska mästare. Statistiskt sett ser det inget vidare ut mot finalmotståndaren för Hammarby.
– Vi har förlorat alla matcher mot Häcken sedan vi kom upp i finrummet igen, varenda en. Vi måste gå in och spela vårt spel på tisdag. De rutinerade spelarna måste ta tag i taktpinnen nu, säger Simon. 


Han menar att sportsligt är man lika bra, men det finns andra aspekter.
– Det är det mentala som kommer att spela in  i den här matchen. Vi är lika bra som Häcken. Nu gäller det bara att ha huvudet med sig och kliva in. Bara tro på det här och kliva in och köra över. Med publiken i ryggen kan det bli riktigt bra. 

Just supportrarna på plats är en stor snackis inför cupfinalen. 14 000 biljetter sålda i dagsläget och Simon hoppas kunna slå rekordet (18 537). 
– Nu kommer laget förhoppningsvis ha över 20 000 i ryggen, vilket kan ge Hammarby en extra push. Samtidigt ska det vara jobbigt för Häcken att kliva in. De ska vara rädda när de kliver in på nya Söderstaden i den här matchen. De ska verkligen känna att de inte vill vara där.

Första titeln
På tisdag kan Hammarby ta sin första titel i modern tid (senast var 1995). En sådan titel hade betytt enormt mycket för alla supportrar, menar Simon.
– Det betyder allt. Sen är det bara att kämpa vidare. Då har vi allsvenskan kvar. Kan vi ta den här titeln – varför skulle vi inte kunna ta hem allsvenskan? 

Han menar att det blir ett bevis på att den sportsliga satsningen på damerna verkligen har lyckats. 
– Det ger stora publikfester. Vilket ger en enorm publicitet för Hammarby utåt. Det är svårt att sätta ord på det. Värdet som det finns i den här damsatsningen.


”Det är inget jippo”
När Simon fortsätter berätta om intresset som skapats kring Hammarby hör man på rösten att det är en hjärtefråga. Det finns en stolthet i att vara supporter och skapa dessa publikfester.
– De stora publiksiffrorna som vi presenterar gång på gång på gång. Det är inget jippo och ingen liten jävla fluga. Vi kliver in och levererar det här flera gånger per år. På nya Söderstadion. Det är inte bara något vi gör en gång. Nu kan inte folk hävda det längre.

På tisdagen uppmanar han alla supportrar att möta upp laget på vägen till matchen. Bajenland tillsammans med Bajen Fans har gått ut med att den officiella bussmottagningen kommer vara vid kornsingen Ringvägen/Södermannagatan klockan 12:30. I ett officiellt utlåtande från de båda kanalerna kan man läsa följande:
”Kanalplan har varit en central plats i Bajenland sen invigningen 1915 och har varit hemvist för vårt damlag i 50 år. Få platser är så sammankopplade med Hammarbyismen.”

Vad hade det betytt för dig personligen att laget skulle vinna på tisdag?
– Det kommer bli totalt eufori om det händer. Man vågar ju knappt prata om det men det blir glädjetårar och fest hela natten lång i så fall, avslutar Simon med darr på rösten.

TV: Göran Rickmer om supporterskap

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-05-31 15:44:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!