Lagbanner
Intervjuer inför Bajen-Värnamo

Intervjuer inför Bajen-Värnamo

Hammarby tar emot gästande Värnamo imorgon söndag. Vi på SvenskaFans fick oss en pratstund med Värnamos assisterande sportchef David Selini samt målskytten Marcus Antonsson.

David Selini:

Ni vann med 1-0 på hemmaplan mot Hammarby i våras, hur skiljer sig er taktik från att möta oss på hemmaplan kontra bortaplan? 
Grundinställningen är att vi inte gör en vidare stor skillnad på att spela hemma på Finnvedsvallen eller att spela på Nya Söderstadion. Dock är vi medvetna om att det går snabbare på konstgräset på Söderstadion än vad det gör på gräset i Värnamo. 
Vi har som en grundinställning att alltid försöka styra matcher genom mycket bollinnehav på motståndarnas planhalva, snabb återerövring och alltid försöka spela bollen framåt, vilket vi kommer försöka göra mot Bajen på söndag också.
 
Ni har ju redan spelat en match på Tele2, då mot Djurgården, skiljer sig taktiken någonting från den matchen?
Egentligen är vi nöjda med matchen mot Djurgården, även fast det låter fel att säga så när vi förlorade med 5-0. Men ser man på statistiken från den matchen är så borde siffrorna inte vara så stora som de blev, felet vi gjorde den matchen var att vi tappade bollen i farliga lägen som Djurgården utnyttjade. Dock var det en god erfarenhet att spela inför ett sådant publiktryck även om trycket på söndag kommer vara ännu större. 

Efter en bra start har ni nu 5 matcher utan vinst, hur ska ni kunna vända detta mot ett formstarkt Bajen?
Egentligen genom att fortsätta göra det vi gör, vi försöker bli bättre för varje dag som går och ser vi till prestationerna så blir vi bättre. Men det gäller att vi blir lite skarpare sista tredjedelen, både på offensiv och defensiv planhalva. Ser vi matchen mot AIK tillexempel är vi väldigt nöjda med prestationen och vi borde inte förlorat den matchen om vi enbart ser till prestationen. 

Ni värvade för någon vecka sedan Ajdin Zeljkovic från Örgryte, och i onsdags blev det klart att ni värvade Bernardo Vilar från IFK Göteborg, vad hoppas ni att dessa spelare ska tillföra?
Vilar har varit här innan och ses som en bra karaktär, och en bra ledare för gruppen. Det är även bra att han är en vänsterfotad mittback, det gör bland annat att det blir lite svårare att pressa oss högt.
Zeljkovic har redan visat att håller hög klass. En spelare som är väldigt bra i och kring straffområdet, hade med lite marginaler på sin sida redan kunnat spräcka sin allsvenska målnolla mot AIK men vi får hoppas att första målet kommer på söndag.

Ni ligger en placering ovanför kvalstrecket med 15 matcher kvar och med 3 poäng fler än Helsingborg som även har en match mer spelad, var det “väntat” på något sätt att ni skulle få kriga i botten eller var er målsättning och förväntansbild att vara högre upp i tabellen?
Vi var förberedda att vi skulle vara tvungna att slåss på den undre halvan. Egentligen är det inget konstigt om man ser på att för två år sedan spelade vi i Division 1 och har en väldigt liten allsvensk budget. Men återigen är vi nöjda med vår prestation.Tittar vi till exempel i expected goals och expected points borde vi vara placerade någonstans mellan 7 och 9 i tabellen. 
Men vi känner trots tabelläget ingen större panik när det skiljer 3 poäng till kvalplats än vad det gjorde i omgång 10 när det skiljde 6 poäng.  

Vad har imponerat mest med årets upplaga av Hammarby? 
Jag tycker det är mycket som imponerar, när vi mötte er på hemmaplan var det bredden som imponerade. Sen tycker jag att Besara och Ludwigsson har varit väldigt bra. Det finns många likheter i hur vi och Hammarby vill spela, därför var det väldigt roligt innan matchen i våras att försöka planera i hur vi skulle möta er på bästa sätt, en uppgift vi får lov att återkomma till nu på söndag.

Slutligen, vilken spelare i Hammarby hade du helst sett spela i Värnamo?
Bra fråga, Bojanic är ju från närområdet så det hade nog varit bra för både honom och Värnamo att spela med oss. Sedan har vi Besara och Ludwigsson som också är bra spelare. Loret Sadiku har ju spelat här också, men det finns många bra spelare i Hammarby vilket gör det svårt att solklart plocka ut enbart en. 

Marcus Antonsson:

Jag och många andra blev väldigt förvånade när du lämnade Malmö för en nykomling i form av Värnamo, hur gick tankarna när du som jag antar valde bort andra klubbar till förmån för Värnamo?
Nej men det var väl inte konstigare än att avtalet med MFF gick ut och i samma veva hörde Värnamo av sig och jag fick direkt en bra känsla för klubben. Jag hade ett möte med Jonas Thern där han förklarade hur projektet med Värnamo såg ut samt att jag tycker det är spännande att få vara med om Värnamos första säsong i Allsvenskan.

Du har gjort 8 av era 14 mål efter 15 omgångar, innan säsongen vad hade du för målsättning kring hur många mål du borde göra?
Det viktigaste för mig är att hjälpa laget att vinna matcher, låter som en klyscha men det är sant. Sen är det ju så att jag är en profilvärvning till Värnamo om man ser till att jag är en av få spelare i truppen med rutin både från Allsvenskan och från utlandet. Sen hade jag väl ingen direkt målsättning i hur många mål jag skulle göra innan säsongen.

Du har fått en ny offensiv lagkamrat i form av Zeljkovic, vad är första intrycket av honom?
Zeljkovic har jag fått ett riktigt gott intryck av, väldigt duktig! Han är väldigt bra med bollen och är en duktig avslutare. Sen handlar det självklart om att han ska anpassa sig till vårat sätt och spela, men det tror jag inte kommer vara några som helst problem. 

Hammarby har till skillnad från många andra år haft en ramstark defensiv i år, hur går tankarna kring att kunna straffa Bajen?
Först och främst måste jag berömma Bajen för en bra helhet lagmässigt, det är ett lag som gillar att spela med hög intensitet och stort bollinnehav. Det förvånar mig inte om Bajen är med in i de sista i kampen om SM-guldet. 
Det är svårt att peka ut några direkta svagheter men rent generellt kan man säga att när man vinner bollen mot lag som Hammarby kan man straffa dem. Hammarby gillar även att pressa högt så kan man ta sig ur den första pressen så kan vi straffa Bajen.

Sedan får du samma fråga som er assisterande tränare fick, vilken spelare i Hammarby hade du velat se spela i Värnamo?
Det är svårt att ta ut en enskild spelare, jag tycker många i Hammarbys trupp är väldigt skickliga spelare. Men skulle jag tvingas att säga en skulle det vara Nahir Besara, det känns som att vi hade haft roligt på planen tillsammans.  
 

Hampus Andersson2022-07-30 15:40:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!