Lagbanner
”Jag känner ingen press”

”Jag känner ingen press”

Hammarby kickade under tisdagen igång säsongen 2024 inför ett näst intill fullsatt Kanalplan. Något som anfallaren Deniz Gül njöt av. Den unga anfallaren som debuterade under hösten 2023 i Allsvenskan är tydlig med vad årets målsättning är. – Vinna SM-guld, det är det jag siktar på.

Hammarbys herrar och damer delade under tisdagen plan när man sprang ut på Kanalplan inför tusentals förväntansfulla supportar. Efter ett långt uppehåll fick de sig en första glimt av årets upplagor av Hammarby. Bland annat anfallaren Deniz Gül, 19, som kommer från de egna leden.
– Det var riktigt kul faktiskt, speciellt framför fansen med många på plats. Så det är kul att komma igång igen.

Första premiärträninge med A-laget även om debuten i Allsvenskan kom redan förra säsongen för Deniz. Något som han minns tillbaka på med glädje.
– Det var ganska speciellt faktiskt, att få göra min debut i ett derby (mot Djurgården). Men det kändes riktigt bra. Förutom att vi inte vann, jag ville ju göra mål såklart men ändå kul att få göra debut, säger Deniz och ler.

Vad är press?
Då var det Martí Cifuentes som gav anfallaren sin tävlingsdebut. Nu har spanjoren lämnat för de brittiska öarna samtidigt som Kim Hellberg har tagit över som huvudtränare för herrlaget. En tränare som gett ett bra intryck på gruppen menar Deniz som är medveten om Hellbergs fina historik gällande målglada anfallare. 
– Vi fick ju reda på hur vi ska träna och att vi ska träna väldigt hårt som jag tycker är bra. Så det ska bli jävligt kul.

Den fina historiken med Kim Hellberg kombinerat med Deniz fina målsnitt i P19 och HTFF skulle kunna skapa en viss press på anfallaren. Är det någon gång han ska göra massa mål är det nu. 
– Jag känner ingen press. Faktiskt ingenting, säger Gül.

Hur kommer det sig?
– Jag gillar fotboll. Jag gillar att spela framför fans och känner ingen press. Det är mest kul, säger han bekymmersfritt med ett stort leende på läpparna.

Tuff konkurens på topp
Strax innan jul valde Hammarbys Jusef Erabi att förlänga med klubben. Den starka anfallaren hade sin genombrottssäsong i grönvitt i fjol och dundrade in mål under hösten. Nu blir centertanken kvar i laget och tillsammans med Boudah och Mikkelsen är konkurensen om topppositionen drypande. Deniz Gül tycker det är bra samtidigt som han inte känner sig bunden att spela centralt.
– Jag kan spela där uppe och allt men vi kanske kan spela med två forwards. En 10 och en 9 kanske. Jag vet inte men jag ska försöka göra mitt bästa och spela så mycket som möjligt.

Just Erabi är annars någon som Deniz Gül har som god vän och jämförelserna mellan spelaren är många. Framförallt har fysiken varit båda spelarnas signum de senaste åren, men vem är egentligen starkast?
– Det är han faktiskt tror jag. Men jag är snabbare!

I fjol slutade Hammarbys på en blygsam sjundeplats. Men kontunietet på spelartruppen och en ny tränare som står för en offensiv fotboll har gjutit mod i spelarna. Målet kan tyckas vara ett långskott men ambitionen är tydlig.
– Det är SM-guld som är målet. Hundra procent. Det är det jag siktar på, säger anfallaren innan han lämnar, med ett leende efter säsongens första träning. 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2024-01-09 21:09:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!