Lagbanner
Tele2 Arena, 2024-09-26 19:00

Hammarby - Häcken

Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Nahir Besara

Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.

Det sägs ibland att en skapar sitt eget öde, det är både sant och osant. Du kan förtjäna något men få något annat men du kan också kämpa för DIG oavsett vad ödet givit och i bland ändå nå dit du vill. Häcken och Bajen har stött på varandra i viktiga matcher de senaste åren. Cupfinalen 2021 blev Billborns sista match med laget och Bajens första herrcupguld. Damerna vann förra året cupfinalen mot Häcken för att sedan i slutet av säsongen vinna mot dem igen och knipa SM-guldet.

Matcherna jag tänker på, getingar och vårgröna blad   
2022 möttes vi kvartsfinalen i svenska cupen på nya Söderstadion. Då verkade det finnas ett getingbo i Hammarbys målställning och de gulsvarta spelarna surrade ständigt runt målområdet för att nå dit: cirkelrörelser, platsbyten, skarvar det var en ständig rörelse.

De höll på att förfina något men var inte klara. Bajen hade Besara, Selmani, Ludwigsson och Bojanic och när vi fick tag i bollen gick det fort framåt. 4-0 slutade matchen men jag tyckte Häcken såg bra ut på något sätt. Fotboll kan vara konstigt!
I november det året stod Häcken som vinnare av Allsvenskan.

I mars i år träningsmatchade lagen på Gothia Park Academy. Den här gången var det de grönvita som likt nyutslagna vårblad virvlade runt Häckens straffområde. Trianglar, hög backlinje, byta sida, förflytta och överbelasta.
Häcken hade då Chilufya, Kamara, Ishaq och Layouni i laget. Nu är bara den sistnämnde kvar i laget. Det gick undan när Häcken snodde bollen och ställde om. Slutresultatet blev blygsamma 2-1 till hemmalaget men kunde lika gärna blivit 4-1.
Efter den matchen var det många som tvivlade på Bajen. Jag tyckte att jag i matchbilden sett något i repris och mindes hur säsongen slutade den förra gången det sett ut på samma sätt.

Var står lagen nu?
Det har sålts spelare och ändrats spelstil sedan dess. Det gäller båda lagen.
Häcken var ett otroligt starkt kontringslag som även kunde konsten att mjukt röra sig runt ett straffområde faktiskt ännu mer flexibelt än hur Bajen nu för sig runt straffområdet under Kim, vilket är i lite mer fasta mönster.
Det kanske blev så efter de många bolltappen till kontringar i början av säsongen. Spelarna kan inte ha för långt tillbaka till sina positioner om de måste ställa om defensivt med snabbhet.
Bajen har fått ordning på mycket av detta men släpper fortfarande till 2 mot 2 lägen eller ännu värre bakåt ibland.

Häcken har som sagt tappat en del av sina utpräglade omställningsspelare men har fortfarande speed och teknik, särskilt i Layouni, Inoussi, Gustafsson och Rygaard.

De viskas nu om mästartränarens återkomst från den uppåtgående solens land i fjärran och att det med honom ska följa den andre brodern Gustafsson.

Det antyds här och där också om att även Bajen under den kommande vintern ska ta emot återvändande spelare från Östasien i form av en formidabel 29 år ung mittfältselegant och en 30 år ung (spelade i superettan till han var 26 år) evigt springande, poängskapande forward.

Men vi fans vet inte om detta kommer ske, det vet kanske bara ödet!

Torsdagens match utifrån tendenser i de senaste matcherna
Till dess så vet vi att Bajen, de evigt vår-grönvita, inte kommer förvandlas till röda höstlöv som faller mot marken under torsdagkvällen utan att de kommer fortsätta virvla runt Häckens straffområde trots höstbrisen. Att Häcken kommer ta sig samman för att göra en prestation som bygger för framtiden efter storförlusten senast mot MFF och för att de förlorat sin tränare. Jag tror på ett kontrande häcken som blir farliga med sin fart och teknik om vi i Bajen tappar för mycket boll.

Jag tror också på att målen måste komma nu för Bajen efter lite torka framåt men flera avslut i virket mm. Besara har dessutom haft minst två stenhårda skott som blockats de senaste två matcherna annars hade de nog gått i mål och dessutom en magisk pass till OJS som kunde lett till ett av säsongens vackraste mål om den suttit och inte felaktigt dömts bort för offside. Erabi har visat att han är sylvass och ser bara bättre och bättre ut i djupet när bollarna kommer så även om det tyvärr är lite sällan. Touré är mycket nära att skapa poäng hela tiden.

I förra matchen var det dock kanske ändå två felbeslut som gjorde att vi inte gjorde mål: Besara sköt en gång i block när han skulle passat till Touré och Touré passade en gång till Erabi när han antagligen skulle ha skjutit även om det måst bli med högern vilket inte är hans favorit men den är tillräckligt bra. 
Så såg det ut för mig, ska tilläggas framför TV’n med reprisbilder och allt. På planen för de inblandade kan det ha sett helt annorlunda ut så klart.

En styrkehälsning 
Under gårdagen nåddes jag och många andra av oroande nyheter om att en Hammarbyspelare åkt på en ny skada. Jag förbannade då ödet för vad det gör mot vissa. Jag vill beröra detta och hoppas hitta ord som passar.
Jag vill försöka skicka styrka, jag hoppas att vi alla kan göra det imorgon, vi grönvita på läktaren och de på planen, till Dennis!

Saker jag lärt i mitt liv efter att snart levt ett halvt sekel är att du är yngre än vad du själv tänker, och att du aldrig ska låta någon säga till dig att du inte kan. 
Lyssna inte på vad ödet eller andra viskar. Välj själv vad DU ska göra. Du har redan visat en enorm glöd och kämparanda och att du är en fantastisk fotbollspelare.
VET att vi tror och hejar på dig oavsett vad. Jag kan inte mycket italienska men jag vet ett ord som vi fans brukar skriva till varandra och ropa på läktaren som på svenska blir kraft men på italienska sagt på det sättet blir mer en som ett översändande av kraft: FORZA!
 

Elias Dahl2024-09-25 22:59:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!