Lagbanner
Jeahze-Gate
Mohanad Jeahze i matchen Hammarby mot Mjällby i April 2022.

Jeahze-Gate

Vi var många supportrar som blev upprörda när Nikola Djurdjic försvann till Kina och ryktena gjorde gällande att ”Niko” vägrade att träna med laget för att få till en försäljning. Ungefär samma sak hände med Akinkunmi Ammo när denna ville bli såld till FCK, i alla fall ryktesvägen, men i detta fall så var Hammarby snabbt ute och dementerade att det var på grund av att Amoo kom sent tillbaks ifrån afrikanska mästerskapet som var anledningen till att han inte orkade träna.

Rykte eller ej, Amoo spelar nu i Köpenhamn och vi fick bra betalt för honom. Vi fick även betalt för Djurdjic, men det var långt ifrån det värde han hade hos oss i Hammarby, där han var en ledande spelare. 

Nu har det, enligt medierna, hänt igen. Denna gång handlar det om Mohanad Jeahze, som enligt uppgifter vägrade spela matchen mot Varberg, av den enkla anledningen att han vill bli såld till Besiktas, som enligt olika uppgifter har bjudit mellan 6 och 10 miljoner för Mohanads tjänster. 

Vi kan alla enas om att detta bud är alldeles för lågt, då Jeahze värderas till 15-25 miljoner och har kontrakt också över 2023. Han har också varit Hammarbys kanske jämnaste spelare med spel på en hög nivå under de senaste säsongerna.

När vi supportrar får nys om detta så skall tjära och fjädrar fram och Jeahze är ett svin som aldrig mer skall spela i Hammarby om vi inte får marknadsmässigt betalt för honom. Helst skall han stå vid stupstocken så att alla kan kasta ruttna tomater på honom. Sådana är vi Bajen-supportrar. Vi låter känslorna styra.

Tyvärr så verkar det denna gång finnas en sanning i pressens uppgifter då Hammarby, idag onsdag, går ut med man stänger av Jeahze från all träning med laget samt skall ha en allvarlig diskussion om Mohanads vara eller icke vara i Hammarby. Gott så då det visar att klubben nu faktiskt gör någonting åt situationen i stället för att, som tidigare, låta spelaren få som denne vill och lämna enligt spelarnas premisser (givetvis är detta något hårdraget).

Fakta är nu på bordet. Det finns ett bud på Mohanad Jeahze från Besiktas sida på, mellan 6 och 10 miljoner och det är högst troligt att Mohanad har arbetsvägrat när han vägrade spela mot Varberg.

Nu förflyttar vi fokus till Jeahze för att försöka reda ut hur hans tankebanor kan ha gått innan han kom till beslutet att inte spela. Min gissning är att det inte bara är spelaren själv som kommer fram till detta beslut utan att det också förekommer påtryckningar från agenter och kanske också familj, något som enligt Jesper Jansson är väldigt vanligt.

Förmodligen är det personliga kontrakt som Besiktas erbjuder Mohanad väldigt lukrativt, där han dels kan stoppa en hel del pengar i egen ficka, dels också få en betydligt högre lön än vad han har i Hammarby. Jag utgår också från att han har stenkoll på de tidigare situationerna med ”Niko” och Amoo och förstår att han är betydligt värdefullare för Hammarby än de pengar som Besiktas erbjuder Hammarby för en övergång.
Dessutom har ju Hammarby, när det tidigare snackades om övergång till Celtic, även om lite vagt, enligt honom själv, lovat honom att han skall få gå om rätt klubb och bud dyker upp. Nu ligger erbjudandet på bordet, ett erbjudande som kan hjälpa till att trygga hans ekonomiska framtid för en lång tid framöver. Han är ju trots allt 25 år och man vet ju aldrig när nästa chans att tjäna de stora pengarna kommer.

Jag vet inte när och under vilka påtryckningar, men någon gång under måndagen tar han då det, förmodligen ödesdigra, beslutet att göra ett försök att göra sig omöjlig i klubben, och som ett första steg vägrar han spela mot Varberg. Idag, Onsdag, har han även tagit nästa steg genom att radera alla Hammarbyrelaterade bilder på sitt Instagramkonto, förutom en bild där han hyllar Milos Milojevic.

Fansen rasar naturligtvis. Hur kan han ta så tydligt ta avstånd från klubben som vi alla älskar och hur vågar han vägra spela mot Varberg? Ryktena gör även gällande att Jeppe Andersen ger Jeahze en ordentlig utskällning under lagets lunch, och det inför hela laget och att det är plötsligt fakta att Mohanad bråkade sig bort från Mjällby för att komma till Hammarby.

Ja, som ni ser så är det ingen vacker bild som målas upp och det kommer förstås att bli svårt för honom att vara kvar i Hammarby framöver. Fan vet om det ens räcker om han framför en offentlig ursäkt eller en kraftig avbön eller ens om det räcker att fansen får kasta ruttna tomater på honom vid en stupstock. Vi Hammarbyfans glömmer inte de som ”pissat” på vår klubb, oavsett vad som händer efteråt.

Är allt Mohanads fel då? Det kan tyckas så, men handlar det inte också om sättet som klubben har hanterat liknande kriser bakåt i tiden? Givetvis är det så. Jag är mycket tveksam till att han hade agerat på samma sätt om lösningarna på situationerna med Djurdjic och Amoo hade resulterat i avstängning och dryga böter i stället för försäljningar, försäljningar som spelarna ville få igenom till varje pris fast Hammarbys ledning ville ha dem kvar i klubben. Det bildas ringar på vattnet som det brukar heta.

När detta kom fram var jag således rejält orolig för att Hammarbys ledning än en gång skulle vika sig, ta den enkla vägen ut, och sälja Jeahze. Givetvis är alla situationer olika men denna gång visar Hammarbys ledning på handlingskraft och stänger av honom från träning med laget. Det var verkligen på tiden om du frågar mig. Tilltaget att stå över matchen mot Varberg borde också leda till kraftiga böter för arbetsvägran, så att det gör ordentligt ont för spelaren och samtidigt visar de andra spelarna vad som händer om de försöker med samma sak framöver.

Ingenting är dock löst än. Nu står vi här med en spelare som uppenbarligen inte längre vill spela för Hammarby. Det gjorde Mohanad fullständigt klart för oss alla när han tog bort alla Hammarbyrelaterade bilder på Instagram.

Min förhoppning är nu att vår ledning står stark och inte säljer honom, om det inte kommer ett bud som är marknadsmässigt mer rättvist förstås, och låter honom vara kvar i Hammarby över hela sin kontraktslängd, och det utan att spela en enda match till.

Går Mohanad ut och ber offentligt om ursäkt eller gör avbön så kan man fundera på att ge honom en chans att bättra sig, då jag tror på att ge människor en andra chans att bevisa att man gjorde fel, men som situationen ser ut i nuläget är Hammarbys ”statement” betydligt viktigare än spelaren Mohanad Jeahze, eller 6-10 miljoner för den delen.

Ingen spelare får bli större än klubben, för då är vi illa ute.

Forza Bajen!


 
 





 

Göran Öberg2022-07-27 21:27:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!