Lagbanner
Lokomotiv Hammarby!
Bild på Marti Cifuentes, Hammarbys nya tränare som skall hjälpa Hammarby att ta nästa steg på det sportliga planet.

Lokomotiv Hammarby!

I dagarna blev det klart att Hammarby säljer Williot Swedberg till Celta Vigo och Mayckel Lahdo till AZ Alkmaar. Försäljningar som dessa börjar kännas som vardag i Hammarbykretsar, men ibland kan det också vara nyttigt att ta ett steg tillbaka och titta hur det såg ut för bara några få år sedan.

Året är 2017 och månaden är Juli. Hammarby har precis lyckats få till sin första stora försäljning sedan man sålde Linus Hallenius.

Det är Joseph Aidoo som säljs till KRC Genk i Belgiska ligan för en övergångssumma runt 15 miljoner svenska kronor. Av en händelse så har Hammarby precis bytt Sportchef och Mats Jingblad får se sig bli ersatt av Jesper Jansson. Dessa två nyckelhändelser kommer att bli startskottet på Hammarbys fortsatta resa. Klubben är nu, äntligen, en säljande klubb igen och i Jesper har vi fått in en kapten som kan styra skeppet Hammarby med van och stadig hand, givetvis tillsammans med eldsjälar som Richard Von Yxkull, Mikael Hjelmberg mfl.

På det sportsliga planet så är det Jakob Michelsen som leder laget, efter att ”Nanne” Bergstrand fått gå i slutet av 2016 efter väl uträttar värv. Michelsen blir dock inte långvarig i klubben då han får lämna i Mars 2018 efter diverse missnöjen och oförmågan att lyfta Hammarby till högre höjder. In på scenen kastas så Stefan Billborn, och senare även Jocke Björklund. Stefan, som varit assisterande tränare under Michelse, får inget lätt uppdrag men får ju en galant start under våren 2018.

Här tänker jag inte skriva mer om tiden med Billborn. Vill man veta mer precist vad som skedde under den tiden så kan Ni söka på ”Projektet Hammarby” här på Svenska Fans så hittar Ni 21 delar, månadsvis, skrivna av undertecknad.

Hammarby använder pengarna man får för Aidoo på bästa sätt, dels för att rusta upp Årsta och Kanalplan, dels för att tillföra pengar i kassan för att göra klubben mer solvent. Hammarby bestämmer sig även för att fullfölja ”Afrikaspåret” och det är då man får syn på en ung lovande mittback vid namn Kossonou Odilon, när denne dominerar i Gothia Cup. Klubben, i form av Jansson och Hjelmberg, följer honom på plats i Elfenbenskusten och han är även på plats i Stockholm ett flertal gånger innan han 2019, 18 år gammal, skriver kontrakt med Hammarby.

Resten är, som man brukar säga, historia, då han i juni samma år säljs till Club Brugge, en försäljning som, inklusive diverse bonusar och en vidareförsäljning till Bayern Leverkusen, inbringar en nätt summa runt 70 miljoner. Även om inte alla pengar kommer Hammarby till del, då agenter och ASEC skall ha sin del, trillar det in tillräckligt med pengar på kontot för att Hammarby skall kunna ta nästa steg i sin utveckling.

Redan 2018 har klubben inlett ett samarbete med IK Frej, ett samarbete som knakar lite i fogarna då IK Frej inte har de ekonomiska resurserna för att driva klubben på hög nivå. IK Frej åker även ut ur Superettan med dunder och brak. I Mars 2020 tar Hammarby det oundvikliga beslutet att ta över IK Frej och Hammarby Talangfotbollförening (HTFF) återskapas efter ett antal års frånvaro. Det går att tycka vad man vill om att ta över ett annat lags plats i seriesystemet, men i detta fall hade inte Hammarby något val om inte alla pengar man redan satsat i IK Frej skulle gå förlorade.

Fördelen med att ha en samarbetsförening i Superettan eller Division 1, är en av de punkter som Jesper Jansson direkt pekar på när han kommer till klubben, då han anser att det är ett måste för att kunna behålla de talanger som finns i klubben i Hammarby även fast dessa inte ännu är redo för ett A-lagskontrakt. Bättre faciliteter och ett samarbetslag med hög kvalitet var två av Jesper och styrelsens viktigaste mål och dessa två är nu uppfyllda även om klubben har visat på viljan att ta ytterligare steg, och lämna Årsta, för att få ännu bättre träningsmöjligheter.

Tre andra viktiga punkter på klubbens agenda, när Jesper tillträder, är just upprepade spelarförsäljningar, att spela i Europa och slutligen att tillföra vinnarmentalitet i Hammarby. Den första uppföljs med råge när man värvar Akinkunmi Amoo och Aziz Ouattara Mohammed och säljer dessa två spelare till FC Köpenhamn och KRC Genk och nu ytterligare genom försäljningen av de egna talangerna Swedberg och Lahdo. Försäljningar som, tillsammans, inbringar runt 130 miljoner kronor.

Den andra punkten uppfylls också, till viss del, då vi spelar i Europa både säsongen 2020 och 2021, där vi 2021, som bekant var oerhört nära att ta oss till gruppspel i ECL. Tyvärr förlorade vi, som alla vet finalen i Svenska Cupen efter straffar mot Malmö FF, vilket gör att vi missar Europa detta år. Givetvis är detta en stor besvikelse för Hammarby och Jesper Jansson och även för oss fans. Någonting säger mig dock att detta bara var ett hack i kurvan och att vi nästa år spelar i Europa igen.

Det är egentligen endast när det gäller den sista punkten, att skapa en vinnarmentalitet, som klubben ännu inte lyckats, även om guldet i Svenska Cupen 2021 var ett steg i rätt riktning. I Allsvenskan har vi fortfarande steg att ta efter förra årets besvikelse, som slutade i en femteplats. Detta jobbar givetvis klubben på stenhårt och det ser lovande ut i serien så här långt.

När vi nu går tillbaka igen till 2017 och Jespers inträde i klubben och jämför med idag, så är det väldigt tydligt att har Hammarby tagit enormt stora steg, och det trots två tuffa Covidsäsonger och andra motgångar, som sparkandet av Michelsen och Milojevic. I Marti Cifuentes har man hittat en tränare som har verktygen i sin låda för att, på sikt, se till att Hammarby spelar i Europa varje år.

Så när Ni kommer på Er själva med att sitta och gnälla för en förlust på bortaplan mot Värnamo eller att det faktum att Hammarby inte vunnit Allsvenskan sedan 2001, försök då att zooma ut och ta Er tillbaka till exempelvis 2017, för att inse att det bara är en tidsfråga innan vi har SM-guldet i vår hand igen. Och då pratar vi inte om 10-tals eller 100-tals år bort.

För vid rodret i Hammarby har vi människor som verkligen är duktiga på det som de gör och då pratar jag om alla, från Von Yxkull och Jesper ned till Yvonne i köket.

Att framtiden är vår råder det ingen tvekan om.

Vi har nästan allt på plats och snart kan inte ens Malmö FF stoppa oss.

Forza Bajen!
 

Göran Öberg2022-06-22 17:22:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!