Lagbanner
Luke Rodgers: "Hasse Backe är den bäste tränaren jag haft"

Luke Rodgers: "Hasse Backe är den bäste tränaren jag haft"

Redaktionen fick en intervju från PortVale-redaktionen att publicera. Tomas har stämt träff med Luke Rodgers för ett snack om dennes karriär och även om intrycken av Hammarby.

Tanken på att en gammal skyttekung för Port Vale skulle skriva på  för min svenska klubb Hammarby har aldrig funnits i mina tankar, men i somras blev det verklighet. 2007-08 års skyttekung Luke Rodgers skrev på för Hammarby som den numera sparkade tränarens Greg Berhalters sista nyförvärv. Naturligtvis måste en intervju göras med Luke.  

Jag ringer upp honom och vi bestämmer oss för att mötas upp vid restaurangen Fenix i Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm i riktigt Bajenland. Det visar sig att han fått låna en lägenhet av Bajen precis ovanför Slussen. Luke erbjuds att beställa vad han vill på Fenix, men nöjer sig med att beställa in en flaska mineralvatten.

Luke Rodgers är född 1981 och är uppvuxen i Englands näst största stad Birmingham. Han var en supporter till Birmingham City som barn och fick också chansen att gå med i deras ungdomsakademi. Han kunde glädjas åt att man vann Ligacupen för några år sedan, men framgången följdes tyvärr av nedflyttningen till The Championship.

När det var dags för att lämna ungdomsakademin tog han chansen att skriva på för Shrewsbury som sjuttonåring. Han spelade under åren 1999-2005 i Shrewsbury och det blev 65 mål på 176 matcher.
”- Det var också här som jag spelade sin mest minnevärda match. Det var en playoff-final i The Conference säsongen 2003-04 som vi spelade på Britannia Stadium där vi lyckades vinna på straffar och gå upp i League Two”, berättar han vidare.

Sommaren 2005 tyckte Luke att det var dags att röra på sig och han hamnade hos grannklubben Crewe Alexandra under legendariske Dario Gradi. Han hade svårt att ta en ordinarie plats i startelvan, men det blev ändå 9 mål på 38 matcher i The Railwaymen. Han spelade även med Tom Pope under åren i Crewe och tycker att det är kul att Tom Pope har lyckats.

Hur kom det sig att du skrev på för Port Vale?
”- Jag kände att jag ville byta klubb. Port Vales dåvarande manager Martin Foyle hade ringt upp Crewe för att höra om klubben hade någon spelare till salu.  Det passade mig perfekt att skriva på för Port Vale då jag också kunde bo kvar i Birmingham.  Jag har förresten under alla mina år i Shrewsbury och Crewe alltid bott kvar i Birmingham”.

”- Jag hade en mycket bra tid hos Port Vale. En välskött klubb med hängivna fans och jag vill passa på och hälsa till alla supportrar. Det var kul att vara årets bäste målskytt med 12 mål säsongen 2007-08. Mitt bästa minne från tiden i Burslem var då jag gjorde mål mot min gamla klubb Crewe Alexandra”. Han kommer också mycket tydligt ihåg rivaliteten mellan Port Vale och Stoke fansen när rivaliteten mellan huvudstadsklubbarna kommer på tal.

En del fans säger att du kunde ha blivet en kultfigur som Tony Naylor om du hade stannat kvar på Vale Park.
”– Jaså, det var fint sagt. Jo, jag vet vem Tony Naylor är, men jag tror aldrig att jag kunde ha blivit lika bra som Tony. Jag kände att det var dags att lämna klubben när jag gjorde det. Mina relationer med dåvarande managern Dean Glover var ju inte heller de bästa som bekant då jag inte trivdes på avbytarbänken. Jag var kanske lite hetlevrad när jag var yngre och sa saker jag inte borde ha sagt, men man blir äldre och lugnar ner sig.”
Hur var dina managers under tiden på Vale Park. Vi kan kanske utgå från att Dean Glover var den manager som du tyckte minst om.

Hur var det att samarbeta med Martin Foyle och Lee Sinnot?
”- Ja, de var väldigt olika, men jag hade inga problem att samarbeta med någon av dom. Martin Foyle var mer av en spelarnas manager då han var mer som en del av spelartruppen som en kompis. Lee Sinnot var mer strikt och formell i sitt ledarskap. Vi hade ingenting emot om han hade fått vara kvar då han fick sparken hösten 2008”.

Många Port Vale fans kommer ihåg att du ofta hamnade offside? 
”-Ja, fast det är lite av min spelstil. Det är bara att titta på statistiken hur ofta jag har varit offside. Jag gillar att ligga jämsides med den sista försvararen och då blir det lätt att man hamnar offside”. 

Till saken hör att jag faktiskt sett Luke Rodgers spela en gång. Det var i matchen Port Vale-Macclesfield 1-4 som jag såg honom i. Det var Lee Sinnotts sista match som Port Vale manager då han fick sparken två dagar senare och ersattes av Dean Glover.
Luke tillbringade mycket tid på bänken då Dean Glover var manager och han vantrivdes där. Efter ett bråk med Dean Glover lämnade han klubben i januari 2009 för att skriva på för Yeovil för resten av säsongen.



Sommaren 2009 skrev han på för Notts County som hade fått en ny arabisk ägare som skulle satsa på att göra klubben till en storklubb och hade därför värvat den förre engelske förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson och Hasse Backe till ledarstaben.  Klubbens satsning uteblev då allt mest var ett luftslott och han följde med Hasse Backe till New Yorks Red Bulls i den amerikanska proffsligan.

Det var verkligen en upplevelse för Luke att få spela i USA.
”- Allting är så annorlunda organiserat och man fick möjlighet att spela med gamla storstjärnor. Spelare som jag aldrig varit i närheten av att få möta i England. Man lär sig mycket av att vara utomlands”.

Vistelsen i USA fick ett abrupt slut då hans VISA inte förlängdes i början av 2012. Klubbens fans gjorde vad de kunde för att övertyga de amerikanska immigrationsmyndigheterna att han skulle få ett nytt visum och skapade hemsidan www.americansforlukerodgers.com, men tyvärr till ingen nytta. Luke tvingades lämna USA.
”- Jag tror att det skulle gå mycket bättre för det engelska fotbollslandslaget om fler spelare tog chansen att spela utomlands och fick pröva på att spela lite olika spelstilar och så. Tyvärr vill de flesta stanna i England då de största pengarna finns där”, reflekterar han vidare.

Han hamnade sedan i Lilleström, men kontraktet avbröts efter några månader då man inte var nöjda med hans prestationer. Förra säsongen spelade han i Portsmouth och Shrewsbury. Portsmouth tror han har en stor potential att bli en storklubb igen då man har fått klubbens ekonomi på fötter igen.
Lukes berättar om när han skrev på för sin första klubb Shrewsbury igen trots att han kände till ordspråket att man aldrig ska gå tillbaka till sin gamla klubb och tro att man kan upprepa den gamla succén igen.
”- Man ska aldrig gå tillbaka till sin gamla klubb igen, men jag ville verkligen spela för Shrewsbury igen”, berättar han. Tyvärr blev det inte en så framgångsrik andra sejour i klubben utan han lämnade klubben i mars sedan han misslyckats med att ta en ordinarie plats i startelvan.

Vilken är den bästa manager som du har haft? 
”– Det är ett enkelt svar. Det är Hasse Backe som jag hade både i Notts County och New York Red Bulls. Det är också han som förmedlat kontakten att jag nu är här i Sverige. Han kunde verkligen få spelarna att prestera sitt bästa under träning och match. Englands förre förbundskapten Svennis Eriksson var Director of Football under tiden i Notts County. Han var lätt att ha att göra med och kom ofta ner och pratade med oss spelare. Tyvärr var Notts County bara ett luftslott och spelarna kom att skingras när man märkte att den utlovade satsningen uteblev.”

Den bästa spelare som du varit lagkamat med?
”-Enkelt, det var Thierry Henry under tiden i New York Red Bulls. Och David Beckham är den bästa spelare som jag spelat mot.

Bäste lagkamraten i England?
”- Min gode vän Ryan Lowe som nu spelar i Tranmere Rovers.”



Luke tycker att det är fantastiskt att få möjligheten att komma till Hammarby och spela för Bajens hängivna fans. Klubbens hängivna supportar var något han hade hört talas om redan innan han kom hit. Han fick göra sin debut i premiärmatchen på Tele2 Arena den 20 juli mellan Hammarby och Örgryte. ”-En helt fantastisk atmosfär och upplevelse var det”, berättar han entusiastiskt vidare. ”-Supportar som Hammarbys med tifon och så kan man inte hitta någonstans i England.”   

Av artighet säger han att han tycker om Hammarby som klubb och att Hammarby är en välskött klubb. Det är kanske tur att han inte kan svenska så kan läsa svenska tidningar. Samma dag som intervjun skriver Mattias Lühr i Expressens att Hammarbys styrelse bör avgå efter den fiaskoartade säsong.
Tiden går och intervjun lider mot sitt slut.  Hans flickvän som är kvar i England ringer. Jag tackar honom för att han tagit sig tid för intervjun och önskar honom lycka till i morgondagens match mot Assyriska. 

Fotnot 1: Dagen efter intervjun går matchen Assyriska-Hammarby av stapeln i Södertälje. Luke får komma in med tio minuter kvar att spela. Medan han står och väntar på att få komma in så reducerar Assyriska till 1-2 och Thomas Dennerby flyttar ner Kennedy Bakirciouglu till mittfältet och Luke får spela ensam på topp. En otacksam uppgift att komma in då Assyriska pressar på för en kvittering. Det var mycket ”Fast och Furious” då han kommer in på plan för han hade de snabbaste speedlöpningarna jag sett på mycket länge denna kväll i Södertälje.

Fotnot 2: Att han lätt hamnar offside visar sig också för under de tio minuterna han är på plan i matchen mot Assyriska så han blir offside tre gånger under denna period.

Fotnot 3: Jag skriver även en artikel för en engelsk hemsida och har tagit hjälp av Google översättningsverktyg. Det visar sig att Google översätter ordet Bajenland till ordet Hammarby Country, med andra ord vet Google att man översätter Bajen till Hammarby!
 

Tomas Silfver2013-09-10 11:10:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö