Lagbanner
Martís envishet och bara tre poäng

Martís envishet och bara tre poäng

Söndagens snöpliga förlust mot Värnamo har kritiserats redan på sina håll. Med all rätt. Det finns saker som kan förbättras och personer som behöver se över sin del i den ineffektivitet som infekterar Hammarby stundvis. Men allt är inte åt helvete och det finns ljuspunkter när vi nu har passerat halvtid av Allsvenskan och närmar oss hösten. Här följer fem tankar efter förlusten mot Värnamo.

Återigen ineffektivt
Det är inte första gången i år som vi fick se ett massivt spelövertag från Hammarbys sida. Bollinnehavet skrevs 67-33 och skott på mål 10-3 till Hammarbys fördel. Och trots det slutade matchen med förlust mot ett vansinnigt effektivt Värnamo. Flera gånger har Hammarby denna säsong fått lida av att man inte lyckas bryta ned lågt ställda försvar. Med det bollinnehavet och målchanserna man skapar ska man inte förlora. En gång är en tillfällighet, men det här är som sagt inte första gången. Känslan är att det inte är den sista heller.

Martís envishet
Hammarbys tränare Martí Cifuentes förespråkar en fotboll där bollinnehavet står i fokus. Det har vi sett tydligt ju längre säsongen har gått. Hammarby har gått från att vara snabba och svängiga i kontringarna till att bli ett mer kontrollerande “possession-lag”. Och som Martí gärna själv förespråkar på presskonferenserna så finns det flera sätt att vinna fotbollsmatcher på, Värnamos är ett medans Hammarbys är ett annat och alla sätt är bra förutom de dåliga. Det går att argumentera för att det är lättare att vinna matcher om man dominerar bollinnehavet och målchanserna med stor marginal. Men som vi fick bevittna mot Värnamo i söndags så är det inte en garanti. Har “Bajens” tränare förmågan att justera saker när plan A inte fungerar?

Matchcoaching
Det är väldigt lätt att som supporter tycka och tänka saker när man har facit i hand. Man gillar att berätta hur Hammarby borde ha agerat eller hur man inte borde agerat. Allt eftersom man vet slutprofukten. Den lyxen har givetvis inte Hammarbys tränare när han ska byta in spelare under match för att få till önskad förändring. Men likväl står vi här med facit i hand och har svårt att komma till minnes senaste ett byte gav märkbar effekt, jag har svårt att minnas ett sådant tillfälle i varje fall. Mot Värnamo går det att argumentera för att samtliga byten gav negativ effekt. Trawally ser ut som en EPA-version av Amadaiya Rennie, Vagic hemåtjobb har redan kritiserats tillräckligt och Joel Nilsson hittade inte rätt med ett enda inlägg. 

Stödet under industisemestern
Något positivt att ta med sig från månaden som nyss passerat är det stora stödet på läktaren. Trots att vi är inne i Sveriges mest semesterfyllda period där Gotland varvas med italienresor osv. Så har publiksiffrorna på Tele2 Arena varit världsklass. När antagonisterna är nöjda och slår sig för bröstet efter 18 000 på läktaren i ett viktigt Europa-kval är Hammarbys sämsta siffra under juni 22 689. En stor eloge till alla som är på plats och stöttar i vått och torrt. Ett lok inom Skandinavien när det kommer till supporterkultur och stöd på läktaren.

Bara 3 poäng
Nu har Allsvenskan vänt och 14 matcher återstår. Det är många poäng som står på spel innan vinnaren ska koras. Det kan vara viktigt att sätta resultatet mot Värnamo i ett större sammanhang och och ta lite distans. Efter mer än halva serien spelad ligger vi ynka tre poäng från förstaplatsen. Det som svider är givetvis att i den tighta toppen har vi både AIK och Djurgården framför oss, men utöver det bör känslan vara god när vi tar oss ann augusti månad. Mycket kan hända och det hade inte varit första gången allsvenska lag har svårt att kombinera Allsvenskan med Europakval…
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-08-02 06:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!