Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-07-31 15:00

Hammarby - IFK Värnamo
1 - 2

Ineffektivt Hammarby blev straffade av mardrömsmotståndaren
Hammarby föll i jakten på serieledning hemma mot Värnamo

Ineffektivt Hammarby blev straffade av mardrömsmotståndaren

Matchen mellan Hammarby och Värnamo började som ett sömnpiller men avlutades i stor dramatik efter en sevärd första halvlek. Ett Hammarby som visade stor ineffektivitet medan Värnamo och Antonsson gjorde motsatsen. 1-2 slutade matchen till bortalagets favör när Hammarby missade chansen att knappa in på Allsvenska serieledaren Djurgården.

Under söndagseftermiddagen klockan 15.00 tog Hammarby emot IFK Värnamo på Tele2 Arena för att tajta till en haltande tabell i Allsvenskan. Efter en fin poängmässig inledning av serien hade våren avslutats på bitter maner efter 0-1 bort mot just Värnamo. Nu kom Hammarby med 3 raka 3-0 vinster i ryggen och hade till synes hanterat den potentiella stormen kring “Jeahze-gate” på ett professionellt sätt. Värnamo kom utan en seger sedan just matchen i maj mot Hammarby. 

Concha fick chansen i startelvan till förmån för Joel Nilsson som spelat de tre senaste matcherna från start. Spanjoren som värvats under sommaren hade hittills charmat publiken med ett par kroppsfinter och en klackspark under sina inhopp. På en för dagen stark bänk hittade vi dessutom Trawally och prestigeförvärvet Veton Berisha som anslutit till Hammarby under veckan.

Domare för dagen, Kristoffer Karlsson, blåste igång matchen på utsatt tid och Värnamo som startade med avspark kunde mycket väl tagit ledningen redan efter två minuter när nyförvärvet Ajdin Zeljkovic skickade iväg ett distansskott som tog via målvakten i ribban för matchens första hörna. Efter det var det Hammarby som förväntat tog hand om bollinnehavet och pressade bortalaget högt så fort man tappade boll och Värnamo sjönk långt ner på egen planhalva. 

Ett spelförande Hammarby hade svårt att skapa farliga målchanser under första halvlek och efter halvtimmen spelad och målen uteblivit tappade man koncentrationen. Det ledde till att bortalaget för första gången sedan den inledande minuten kunde skapa ett offensivt tryck och utmana Hammarbys backlinje. Med de heta målchansernas frånvaro var det upp till Hammarby att försöka från distans. Pinas med ett pressat skott längst marken och Saidi med ett skott tätt över ribban. Närmre än så kom inget utav lagen och första halvlek slutade 0-0. Skottstatistiken; blyga 5 mot 2.

Andra halvleks första målchans lät sig inte vänta länge när Besara avslossade mot första krysset men Värnamos målvakt kunde freda målet och stöta ut till hörna. Det var ett skjutglatt Hammarby som kom ut till andra halvlek efter att halvtidssnacket måste ha handlat mycket om att ta avslut. Gurra testade från nära håll, Jeppe från långt och Saidi blev nekad av överliggaren men fortsatt mållöst på Tele2 Arena när timmen var spelad. Värnamo var fortsatt låga i sitt försvarsspel och hade svårt att etablera något i offensiv väg. Cifuentes försökte få till förändring genom att byta in Trawally och Demirol med halvtimmen kvar.

Bytet gjorde om möjligt hemmalagets bollinnehav ännu större men när Besara av en händelse blev serverad med ett par meter från håll och sköt rakt på Vaitsiakhovich i målet kändes det uppgivet från Hammarbyhåll. Därför kom ett nytt dubbelbyte som innebar att Hammarbys nya nummer 9 hade knappa 20 minuter på sig att presentera sig för sin nya hemmapublik. 

Men istället var det Värnamos skyttekung Marcus Antonsson, som efter ett mindre debacle från Kristoffer Karlssons domarteam, kunde göra 1-0 till gästerna. Detta efter att inte skapat några större målchanser sedan ribbträffen i matchminut 2. Uppförsbacken var stor för hemmalaget som dittills visat prov på gamla dagars ineffektivitet, nu behövde man göra två mål och inte bara ett om man ville ta med sig en seger. 

Till slut kom också Hammarbys efterlängtade mål efter många om och men. Joel Nilsson föll i straffområdet och en flr dagen utbuad Kristoffer Karlsson som huvuddomare valde att blåsa straff. En straff som Nahir Besara förvaltade på bästa sätt när han satte den i målvaktens högra hörn längst marken. 1-1 och jakten på lednigsmål var inledd. En jakt som kom av sig efter att Värnamo och återigen Antonsson i den 93 minuten på en kontring kunde skjuta ledningsmålet på nytt efter en snygg volleyträff. 1-2 till Värnamo vilket också blev matchens slutresultat. 

Efterspelet kom mycket att handla om domarteamets insats. Kristoffer Karlsson och company hade en tuff eftermiddag där straffen till Hammarby kändes tveksam. Likaså icke-aggerandet vid kontringen till 1-2 målet där Demirol kapades. 

Texten uppdateras
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-07-31 17:13:52
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!