Hammarby - AIK
3 - 3

Matchrapport Hammarby - AIK
En assist och ett mål för Nahir Besara idag.

Årets första Stockholmsderby var en match som inget av lagen hade råd att förlora om man ville utmana om guldet i år. Hammarby med en poäng på två matcher senaste tiden medans AIK var stärkta efter onsdagens seger mot Malmö. Det skulle bli en match som svängde både en, två och tre gånger innan röken lagt sig. Skulle vi få en segrare?

När lagen klev in på Tele2 var det återigen, som så många gånge förut, till storslagna tifon. Hammarby anspelade på sina forna derbyhjältar som nu ska visa vägen för de nya. Och nog är det många som är sugen på att kliva fram i just ett derby. När Hammarbys första frispark i den tredje matchminuten avfyrades var Mads Fenger nära på att bli just det. En nick som gick rakt på Janosevic i målet.

Inför derbyt hade Mads Fenger pratat mycket om de fasta situationerna. Ett moment man under säsongen lagt ner mycket tid på. Det var också på de fasta som Hammarby genast visade att man hade ett övertag på gästande AIK. Solna-laget stod lågt och hade svårt att komma åt bollen. Möjligtvis en falsk trygghet som de vaggade in hemmalaget i för när första målet kom var det AIK som gjorde de. Efter ett bolltapp på egen tredjedel hamnade bollen hos Stefanelli. Med ett snyggt inspel nådde han Bahoui som bara kunde peta in bollen i öppet mål.

0-1 och det där jobbiga första målet som Hammarby på förhand inte velat ha mot sig var nu ett faktum. Hammarby tilläts rulla runt utan att skapa medans AIK högg när det fanns tillfälle och var nära att straffa Hammarby flera gånger om men en storspelande Dovin stod i vägen . En halvtimme in i matchen och det kändes som att Hammarby behövde en förändring, en injektion. Vad förändrar matcher mer än mål tänkte Nahir Besara som på just en frispark singlade in bollen till Ludwigson som mötte perfekt med pannan. Janosevic fick denna gång hämta bollen i nätet och 1-1 visade resultattavlan.
Mentalt jobbigt
Det var klart att det var de fasta situationerna som skulle vara Hammarbys Nyckel idag. Med Jeahze tillbaka från avstängning är han det givna valet på frisparkar och hörnor från höger i plan. 5 minuter innan halvtidsvilan fick Hammarby en frispark från just höger position i en ganska snäv vinkel. Mohannad tog sats mot första krysset och skruvade bollen runt muren. När frisparken sen satt visste jublet inga gränser. Hammarby hade vänt på steken och 2-1 stod med sig in i paus. Mentalt jobbigt för AIK.

Ut med Elbouzedi och in med Björnström var enda bytet i halvtid när Hammarby skulle försvara ledningen kommande 45 minuter. Hammarby öppnade lika piggt som man avslutat första halvlek och det mentalt tuffa 2-1 målet såg ut att tynga AIK. För att fåt till förändring bytte man ut före detta HTFF spelaren Mendes för att få in mer offensiva AAA. Förändring skulle de få men inte som man riktigt tänkt. När Kristofer Karlsson blåste straff stegade var det Bojanic som tog den. Hårt slagen men i rätt höjd för Janosevic i AIK-målet som snyggt räddade och höll bortalaget kvar i matchen.

Hjärtat i halsgropen
Fem minuter senare svängde matchen åt andra hållet när samma domare dömde straff för en mycket tveksam hands i hemmalagets straffområde. Larsson gjorde inget misstag från 11 meter och kviterade. Utjämnat med halvtimmen kvar och momentumet hade svängt. Resterande del av matchen skulle bli en rysare som inget av lagen ville gå ur som förlorare. Fasta situationer skulle bli nyckeln hade Mads Fenger sagt inför. Först på nick, sen med vänster, men högern då?

Den stod Hammarbys bästa spelare för denna säsong i Nahir Besara. På direkt frispark strax utanför straffområdet plockade han fram en riktig smällkaramell när han på Kennedy-maner prickade in 3-2. Ett hattrick på fasta situationer signerat Hammarby som jag inte kan påminna mig någonsin hänt tidigare. Det här var en match som inte visste några gränser, AIK släppte på sin handbroms och flyttade upp allt man hade, och den som trodde att vi sett matchens sista mål satte ölen i halsen när Bahoui gjorde sitt andra för dagen med fem minuter kvar av ordinarie. Kvitterat på Tele2 igen och supportrarna slets konstant mellan himmel och helvete. AIK kändes starka och pressade på för ett segermål i slutminuterna men någon segrare fick vi aldrig. Matchen slutade 3-3 och AIK gåt upp i tillfällig serieledning i en släpande tabell.