IFK Norrköping - Hammarby
4 - 1

Matchrapport IFK Norrköping-Hammarby

I de två första tredjedelarna av kvällens drabbning var Hammarby det klart bättre laget. Sedan klappar vi tyvärr ihop och känslan i magen är att denna match kan komma att bli säsongsdefinierande. 2022, året när vi borde ha vunnit men inte räckte till när det var som viktigast. Bittert är bara förnamnet.

Matchens inramning var mäktig, och man får minst sagt ge eloge till de tusentals bajare som vardagsmatch till trots tog sig till Östergötland ikväll. Förutsättningarna var att det var två lag som behövde vinna, även om anledningarna var olika. För Hammarby hade tre poäng inneburit att man hakar på i toppen inför tre väldigt tuffa matcher mot konkurrenter, medan den nya pekingtränaren Glen Riddersholm fortfarande inte hade tagit en trepoängare i allsvenskan.

Bajen sparkar igång matchen och är också det lag som trycker på från start. Norrköping har svårt att hänga med i det höga tempo vi visar upp vilket resulterar i tre rätt sena smällar utdelade från olika vitklädda spelare matchens första tio minuter.

Efter starten där Hammarby har pressat ner Norrköping rejält lånar hemmalaget bollen en stund och det blir direkt relativt farligt när Sandbergs rensning hamnar rakt på fötterna hos Traustasson, men avslutet går utanför. Bajen fortsätter dominera bollinnehavet och etablerar bra passningsspel, men har svårt att komma till bra lägen. I minut 18 lovar dock en löpning från Berisha mycket, men pekingförsvaret är vakna och styr undan Besaras inlägg till en hörna. Denna hörna blir lite effektivare än de fyra tidigare vi producerat, och via en variant får Bojanic läge två gånger om, men avslutet blir för högt.

Följande kvart är relativt händelsefattig, och spelet börjar öppna upp sig något och Norrköping har bollen i lite längre perioder än tidigare. Det resulterar dock inte i några vidare lägen, även om ett slarvigt bolltapp från Fenger i minut 27 gjorde att de kunde komma tre mot tre. Någon minut senare bryter Sandberg bollen fint på sin kant, men anfallet leder endast till ytterligare en hörna. Hörnan hinner dock knappt slås innan det är blåst frispark för hemmalaget, efter att Nyman snubblat på det hala gräset.

Några halvfarliga anfall och ytterligare en kvart spelad senare får Bajen äntligen utdelning på hörnorna. Besara slår bollen mot främre och Saidi stressar Skulasson tillräckligt för att islänningen ska nicka bollen i eget nät, i minut 43. Resultatet håller i sig till halvtid, trots några hektiska minuter där hemmalaget ropar efter straff och Berisha sånär får kontroll på en fin långboll som hade placerat honom ensam mot Jansson i pekingmålet.

Känslan efter första halvlek var att ställningen 0-1 stämde relativt väl in med matchbilden sett till hur många farliga lägen vi hade spelat till oss, samt hur många avslut på mål vi hade lyckats producera på dessa. En irritation väcks dock av just det, att vi sett till bollinnehav och hur ofta vi spelar oss fram till offensiv tredjedel inte skapar mer riktigt farliga lägen, samt hur sällan vi lyckas sätta Oscar Jansson i hemmakassen på prov ordentligt. Denna svaga effektivitet skulle visa sig bli kostsam.

Andra halvlek drog igång med en rejäl kalldusch direkt där vi i minut 49 misslyckades tre gånger med att rensa bort bollen från eget straffområde, Kurtulus kommer in sent mot Traustasson och Östling blåser korrekt straff. Sigurdsson kvitterar säkert. Något har sagts i omklädningsrummet för det är helt nytt IFK Norrköping i början av andra halvlek som pressar betydligt högre vilket ställer Hammarby något. Vi har svårt att etablera spel och behålla bollen under de första tio minuterna av andra halvlek. Bajen börjar sedan äta sig in i matchen igen och spelet blir böljande där båda lagen visar stor vilja att anfalla, men utan att skapa särskilt mycket.

I minut 70 tappar Ludwigsson bollen på egen planhalva och peking kan kontra med många spelare med i anfallet. Bollen går in längs marken mot en fri Jonathan Levi och även om Kurtulus täcker första skottet skjuter Levi sin egen retur i nät.

Efter Norrköpings ledningsmål etablerar Hammarby rejäl press men lyckas inte skapa några riktigt farliga lägen, bortsett från ett dubbelläge 75 där Ludwigsson kommer fri efter en fin pass från berisha, men avslutet går mitt på Jansson. Jeahze snappar upp returen och hans inlägg seglar mot Besaras panna, men här står den för dagen formtoppade Jansson för en otrolig parad på mållinjen. Matchen fortsätter att spelas på en planhalva men i den 88e minuten gör Hammarby återigen ett misstag bakåt som blir väldigt kostsamt. Joel Nilsson missbedömer en boll rejält och den landar hos en fri Sigurdsson istället, som hittar Christoffer Nyman i straffområdet. Ett klassavslut senare är ställningen 3-1 och där någonstans gick luften ur Hammarby ikväll. Trots nio minuters tilläggstid blev det aldrig särskilt spännande utan snarare tvärtom, när Davor får bollen för långt ifrån sig efter en slarvig nedtagning vilket blir straff när Demirol blir tvungen att göra ner Sigurdsson. 4-1.

Ikväll var vi bra stora delar av matchen, men klappar igen totalt bakåt och det blir smärtsamt tydligt hur ömtåliga vi är emellanåt. Kommande tre omgångar blir oerhört viktiga, och både en och två spelare behöver steppa upp om vi ska ha något i en guldstrid att göra.