Lagbanner
Guldfågeln Arena, Kalmar, 2023-08-20 17:30

Kalmar FF - Hammarby
0 - 0

Matchrapport Kalmar – Hammarby
Fredrik Hammar försöker slita sig loss från en kalmarspelare i matchen mellan Kalmar och Hammarby i allsvenskans 20e omgång.

Matchrapport Kalmar – Hammarby

Dags för omgång 20 av allsvenskans 30 omgångar, där Kalmar tog sig an vårt kära Hammarby på Guldfågeln arena. Kalmar på bortaplan brukar oftast betyda en tuff resa för vårt södergäng och det är sällan eller aldrig vi lyckas vinna där, en trend som tyvärr byggdes på under söndagen.

Startelvorna

Hemmalaget åkte ju på en riktig smäll senast när man förlorade på bortaplan mot Sirius, med hela 0-3. Detta innebar en hel del förändringar i startelvan. Rony Janson, Kevin Jensen, Axel Lindahl och Jacob Trenshaw fick lämna plats för Rasmus Sjöstedt, Robert Gojani, Nahom Girmai och den nyinskaffade gamla bekantingen Melker Hallberg.

När det gäller Hammarby, som ju senast slog Elfsborg på hemmplan, var det tre förändringar. Avstängde Nathaniel Adjei ersattes av Edwin Kurtulus i trebackslinjen och Joel Nilsson tog över efter en småskadad Markus Karlsson som höger ”wingback”. Den tredje förändringen var att Anton Kralj kom in istället för Shaquille Pinas och tog Strands plats som vänster ”wingback” och Strand fick se sig inflyttad i trebackslinjen till vänster istället.

Det var två lag i mittens rike som möttes och båda lagen hoppades nog på att få med sig tre poäng från matchen. Kalmar främst beroende på sin hemmastyrka och starka trend mot Hammarby och bortalaget för att förlänga sviten med två raka segrar med en tredje.

Första halvlek

Den första halvleken vill nog egentligen båda lagen glömma bort även om spelarna, enligt intervjuer gjorde i paus eller efter matchen,i båda lagen tyckte att man hade rätt så bra kontroll på händelserna i matchen. XG säger en del hur det såg ut anfallsmässigt med hemmalagets usla 0.09 slog mycket knappt av bortalagets 0.1. Som synes inte mycket till farliga chanser eller något kreativt anfallsspel överhuvudtaget.

Jag tycker att Simon Strand sa det bäst i intervjun i halvtid när han förklarade att han fick spela med handbromsen i nu när han var mittback istället för ”wingback”. Att ha handbromsen i kändes det som att det var fler som hade om man säger så.

Andra halvlek

Det kändes direkt att Hammarby hade fått strikta order av Marti Cifuentes att ligga på lite högre upp i banan för att lättare komma till målchanser. Den första chansen skapas i en kontring dock, där Adi Nalic passar ut till Kralj, som i sin tur gör sin gubbe. Tyvärr halkar Kralj mycket oturligt när han skall skjuta och det blir en enkel räddning för Friedrich i hemmamålet. Synd, då det var ett mycket bra läge.

I den 55e minuten tvingas tyvärr Kurtulus lämna planen skadad. Han ersätts av den nyrekryterade spanjoren Marc Llinares Barragán, som tar plats till vänster i trebackslinjen. Strand flyttas över till högersidan.

Adi Nalic får till ett bra skottläge i mitten av halvleken. Skottet tvingar Friedrich att göra en mer avancerad räddning. Nu börjar bytena duga tätt och vi får se Kalmar byta in Arash Motaraghebjafarpour, Jacob Trenskow och Denniz Hummet äntra planen medan bortalaget byter in Viktor Djukanovic, August Mikkelsen och Marcus Rafferty.

Inget av bytena spelar dock någon som helst roll för slutresultatet, som skrivs till 0-0 i en ganska torftig match, där det känns som att Hammarby var en aning närmare segern än hemmalaget. Orättvist är det dock svårt att kalla slutresultatet.

Analys

Jag hade en förhoppning att Hammarby skulle kunna ta sig lite närmare Djurgården, som återfinns på fjärdeplatsen i tabellen. Speciellt eftersom Djurgården mötte Malmö på bortaplan, men eftersom det blev oavgjort i bägge matcherna så förblir avståndet fem poäng.

Å andra sidan så har Hammarbys bortaspela lämnat mycket övrigt att önska denna säsong och vi har bara vunnit en enda av elva bortamatcher, efter denna match. Att ta 7 poäng av 33 möjliga (20%), på bortaplan, är ett katastrofalt facit där den enda trösten ligger i att det endast är fyra bortamatcher kvar denna säsong.

Hammarbys sämsta bortafacit, sedan återkomsten till allsvenskan, är återkomståret 2015, då vi tog 12 poäng på 15 bortamatcher, så vi behöver ta minst 7 poäng till för att slippa skämmas.

Nästa Söndag så är det dags för Mjällby på Strandvallen, ett Mjällby som är mycket svårslagna på hemmaplan, något som Malmö fick känna på i förra omgången.

Nåja, en poäng är bättre än ingen och efter hur matchen såg ut så får vi vara nöjda.


”För övrigt anser jag att Enschede bör förstöras”

Göran Öberg2023-08-20 20:52:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!