Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-05-09 19:00

Hammarby - Mjällby
0 - 0

Matchrapport Mjällby

Matchrapport Mjällby

"Vi vill skapa mer". Det var vad Sadiku i en otroligt haltande intervju sa i halvtid. Tack för den och visa mer då? Startelvan bjöd än en gång på en hel del förändringar där det mest anmärkningsvärda eventuellt var start centralt från Demirol, Adjei ute till höger samt att Hammar gavs chansen. Poängen som stod på spel i matchen var betydligt fler än tre och dessutom en sista chans att skapa lite självförtroende inför derbyt i helgen.

Första halvlek

Än en gång är det en mer kontrollerande uppställning vi ger oss på där Tekie löper i höjd med Demirol centralt i defensiven, ett drag många av oss undrat över men som uppenbarligen är fortsatt aktuellt. Mjällby visar från start att det är vi som ska få äga boll och inledningsvis är det därför Hammarby får spela runt, runt, runt. Idag pressar vi uppenbarligen högre vilket syns i hur lite tid som Mjällbys backlinje ges i uppspelsfasen. Det är parallellt med det offensiva mittfältare hos oss som byter position och växlar runt en hel del. Inledningsvis fungerar grundspelet bra idag. Om det beror på oss är tveksamt, Mjällby ser snarast väldigt bekväma ut i att ligga defensivt.

Bolltrillandet vi står för gör att det går långsamt men i elfte minuten lyckas vi i alla fall få till ett avslut då bollen till slut når Adjei som från distans skjuter över mål. Någon minut efter blir det läge för Mikkelsen som inte får till avslutet. Följden blir en hörna där Adjei får huvudet på bollen men utan resultat. Hörnan i minut 20 leder till att Tekie får bollen precis utanför straffområdet och det distinkta avslutet räddas tyvärr. Resterande delar av halvleken innebär någon småchans här och där men framför allt inga farligheter.

45 minuter passerar utan att Hammarby lyckas skapa en endaste ordentlig målchans. Mjällby ser rätt bekväma ut på nya Söderstadion och det är ingen kul första halvlek att åskåda utifrån det faktum hur årets säsong utspelat sig, tabellläget och de frågetecken som finns inför Hammarby 2023. Ingen glänser, ingen offensiv syns till och upplevelsen av Bajen är väl främst att det är krampaktigt. Känslan är mest att ingenting funkar som det är tänkt att göra vilket rimligtvis är skälet att vi inte ens får till ett farligt avslut på mål utom Tekies slumpchans.

Andra halvlek

I den andra halvleken kommer Nalic in istället för Hammar. Efter att domaren blåser igång syns en eventuell tempohöjning från vårt håll. Bajen pressar högre vilket resulterar i en frispark centralt utanför straffområdet i minut 50. Farligt blir det inte där och då även om Nalic får läge på ett inlägg strax därefter. Vi är statistiskt näst sämst i Allsvenskan när det rör avslut i målzonen och det blir extra tydligt idag mot ett lågt stående långsamt Mjällby. I minut 59 står Tekie för en soloaktion som blir farlig men fortsatt 0-0. I sekvensen därefter avlossar Pinas ett långskott och intensiteten höjs en aning för vår del.

Det här avtar snabbt och det blir därefter en lång period av lågt tempo, byten och kanske främst en pendel som skiftar till Mjällbys fördel. I minut 69 skadar sig Demirol och Vagic kastas in tillsammans med Erabi. Fortsatt är det däremot sjukt tempolöst och chansfattigt. Gåfotboll är ett synnerligen bra begrepp för att beskriva vårt spel i år vilket är märkligt när vi har spelare som Nalic, Tekie och Djukanovic på plan samtidigt.

Klacken manar på mot den sista kvarten och här tycks vi ändå försöka etablera mer av anfallsspel. På hörnan i minut 79 får fenger till ett avslut som bara är ett finger bort från att gå i mål. Samtidigt lägger sig en skadad Pinas ned och ersätts av John. I minut 82 får vi läge till omställning men Djukanovic rivs ned utan domaråtgärd. Desperationen hos Hammarby tycks glimta till en aning för första gången denna säsong i form av spel framåt i planen. Tiden därefter är mest fylld av blekt spel, frånvaro av karaktär och en total kollaps av den kollektiva insatsen.

Med nuvarande poängsnitt klarar vi kontraktet och sett till läget just nu ska vi nog vara glada att vi i alla fall tagit 7 poäng hittills. Derby väntar på söndag och jag är en av dom som inte alls ser fram emot det.

Forza Bajen

Theodor Bittner2023-05-09 21:05:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!