Mats Jingblad: "Jag trivs fantastiskt bra"
En längre intervju med Hammarbys sportchef Mats Jingblad. Om det första halvåret i Hammarby, om scouting i Afrika och Malaka-incidenten. Jingblad berättar också om de fyra hörnstenar som Hammarby byggt upp sin sportsliga verksamhet kring.
Mitt emellan två sommarregn slår vi oss ner på Årsta IP denna varma tisdag. Precis utanför Yvonnes kök finns ett par träbänkar och bord, perfekta för ett sommarsamtal. Mats Jingblad har precis så som många andra förmiddagar bevistat en träning med A-laget. Det är kvavt i luften och åskan mullrar borta i fonden.
Det är skönare stämning än på länge nere på Årsta. Under vår intervju kommer flera spelare och barn fram till bordet där vi sitter med tröjor som barnen vill ha signerade. De skriver glatt sina autografer med det hårda bordet som stöd och tar sig tid att bli fotograferade innan de går in för att äta lunch.
Jag har sett många sommarträningar på Årsta, flera år i rad. Det var länge sen det kändes så här positivt. Dessutom är det många som har hittat ner hit igen. Vi är många som kikar på bollpassen. Personligen är jag oerhört glad över att Hammarby återigen har börjat avisera träningstider och träningsplatser på sin hemsida. Något jag vet att vi får tacka Jingblad för.
Vem är han då, Mats Jingblad?
- Oj, det var sannerligen en öppen inledningsfråga, skrattar Mats. Jag skulle beskriva mig själv som en hängiven fotbollskille. Jag spelade fotboll själv, med tolv säsonger i Halmstad BK. Efter det har jag varit tränare i många år både i Sverige och i Grekland.
-Jag kommer från en fotbollsfamilj, min far spelade fotboll. Idag har jag två döttrar som själva spelar i Halmia, så det är fotboll för hela slanten.
Mats Jingblad är född 1958. Enligt Wikipedia så har han över 200 allsvenska matcher med HBK i sitt eget bagage. Han tog SM-guld med Halmstad som spelare 1979 och som tränare med IFK Göteborg 1996. Han har två vändor i Grekland, i klubben Iraklis som tränare. Han har tränat Örebro, Norrköping, Ängelholm och Landskrona BOIS. Vi har onekligen fått en sportchef som har erfarenheter från svensk fotboll.
Visst har du erfarenhet som sportchef tidigare?
- Jo, jag var det en kort period i Norrköping när Micke Andersson slutade. Jag var tre säsonger i Norrköping som både tränare och sportchef.
"Trivsel är viktigt"
Bor du i Stockholm nu?
- Jag har en lägenhet på Södermalm men min fru bor kvar i Halmstad, så det blir en del pendlande. Fast det är å andra sidan inget nytt, så har vi haft det länge. Mina döttrar är utflugna sedan en tid. Det här är nog livet för många fotbollsledare och jag tycker att det fungerar bra att ha det så här.
Trivs du i Stockholm?
- Jag trivs fantastiskt bra. Överhuvudtaget så tror jag att trivsel är en nyckel för att nå framgång. Just nu har vi en väldigt bra ledargrupp här i Hammarby, vi trivs bra tillsammans och jobbar bra ihop. Att vi ledare trivs och vill vara här sänder signaler i spelartruppen. Sådant är viktigt tror jag. Vi ser positivt på framtiden. För att kunna trivs på jobbet, behöver man trivas även utanför arbetstiden. Livet är alltid en helhet.
Du och Nanne har spelat fotboll tillsammans om jag har förstått saken rätt?
- Ja, vi spelade någon säsong tillsammans i Halmstad. Nanne flyttade hem rätt tidigt till Markaryd, jag tror att han tidigt hade planer för att bli tränare. Han var nog 25-26 när han gick över sidlinjen. Själv blev jag ju inte tränare förrän jag var 29.
En finalvinst mot Hammarby, om erfarenhet när man tränar ungdomar och när Bajen tog en första kontakt
Mats Jingblad var ansvarig för tipselit-laget i HBK i två år innan han kom till Hammarby. Ett lag som förövrigt slog Hammarbys dito i SM-finalen 2012 på Örjans vall. En match som slutade 5-3 till Halmstad där jag själv var på plats. Det året såg jag mycket av Ungdomslagets matcher och jag vet att vi tänkte att det måste vara en ynnest för en förening att ha en sådan erfaren tränare för sitt äldsta ungdomslag.
- Ja, det var ju en ren coachseger den där matchen, säger Jingblad gravallvarligt. Det håller en halv sekund innan han bryter ut i ett skratt.
Vi pratar om SM-finalen och Mats berättar att i HBK har man tagit ett beslut på att man i sina elitlag ska ha välutbildade och erfarna ledare som gärna har erfarenhet från klubben. Antingen att de har spelat egna matcher eller att de har tränarerfarenheter.
Människor som vet vad som krävs för att spela fotboll på den nivån.
- Jag gillade det upplägget och det kanske inte är ett måste, man det är något jag tror på, säger Mats
Hur gick det till när Hammarby tog kontakt med dig?
- I september hörde jag talas om deras intresse. Jag satt med sportrådet i början av oktober och hade en genomgång med dem. Det kändes bra och jag tog beslutet att komma hit.
Kanske låter som en konstig fråga, men varför tackade du ja?
- För det första så var det utmaningen. Jag har varit på den här nivån länge nu och som den tävlingsmänniska man är så ville jag ha utmaningen. Jag känner till Hammarby, visste en del om föreningen och vet ju vilka tuffa år man har haft. För mig så kom den nya rollen i sig som en spännande utmaning, men också att vara med och försöka vända på skutan.
Hur skulle du vilja beskriva det Hammarby du kom till?
- En klubb där man jobbat hårt med ekonomin, där en del arbete fanns kvar men där man visste vilket arbete som krävs. Det är tydliga roller och en tydlig uppdelning på kansliet. Den uppgift som jag och Nanne fick var att få igång sporten. Sköta dels nyförvärv men också att arbeta fram en filosofi om hur vi ska arbeta. Forma biten kring vilken modell vi skulle spela med, hur skulle en trupp se ut.
- Där fick jag en känsla av att ett långsiktigt arbetssätt har saknats och att man tidigare har löst det lite mer i stunden.
Det är onekligen som att höra Nanne prata. Det känns bra att de säger samma sak, kanske är det en självklarhet i fungerande organisationer. Utifrån sett har känslan tidigare varit att man inte alltid har jobbat med en samsyn. Att det har skett för mycket beslut i stunden, för mycket släckande av bränder och att då sitta mitt emot en erfaren, fotbollskunnig Jingblad och höra denne säga samma sak som Nanne Bergstrand gjorde för ett par veckor sedan känns skönt.
Personligen faller jag stenhårt för det långsiktiga tänket. För strukturen och för planen. Jag känner mig trygg i vetskapen att om det är något de här herrarna kan och brinner för så är det fotboll. Den där gedigna erfarenheten tror jag är oerhört viktig för Hammarby.
De fyra hörnstenarna
Visionen är således allsvenskt spel, men vad krävs för att nå dit?
- Det krävs en organisation kring laget. I vår värld består den av fyra viktiga hörnstenar. En av hörnstenarna är lagandan. Den handlar om det vi pratade tidigare om, kring trygghet och trivsel. En annan sak som påverkar lagandan är hur stor påverkan spelarna har i träning och i match.
- Är man 28 spelare i en trupp, kan man då vara delaktig när man inte ens sitter på bänken i matchsituationen? Vår filosofi innefattar delaktighet och av det skälet vill vi arbeta med en lite mindre spelartrupp.
-Den andra av hörnstenarna är utvecklings- och utbildningsmiljön. Den försöker vi arbeta mycket med och hela tiden förbättra. Bland annat kommer den fysiska miljön här på Årsta att förbättras i och med att man kommer att bygga helt nya lokaler. När det blir klart ligger utanför just min kontroll, men det är på gång. Och det behövs.
-Vi håller på att utveckla vårt tränarteam. Våra olika roller, det här teamet måste arbeta effektivt och vi behöver kunna lita på varandra. Ska vi utöka, ska vi minska teamet? Vem gör vad och när gör man det.
Vidare berättar Jingblad att den första perioden hade de regelbundna möten, allt för att sätta organisationen och prata om vilken hållning man har gentemot spelare, supportrar, media. Att det är viktigt att alla vet. Nu under sommaren har det inte blivit lika formaliserat med möten varje vecka, dels för att de nu känner varandra men också för att det har varit en del ledighet och annat. Mats berättar också att de i ledarstaben nu ska läsa gemensam litteratur som de sedan pratar om. Han poängterar vikten av att man aldrig får stagnera och tro att man är färdig. Det finns alltid saker att lära.
-Den tredje hörnstenen är vår spelidé. Vår spelfilosofi. Den sköter tränarteamet, där har även klubben naturligtvis sagt sitt vad det gäller vad man vill stå för, men den taktiska biten sköter tränarteamet.
-Den fjärde hörnstenen är själva spelartruppen. Där pratar vi olika typer av strukturer, spelarstruktur, åldersstruktur och en ständigt pågående diskussion om vad som finns internt och vad vi eventuellt behöver leta efter, avslutar Mats
Utifrån det du nu säger, och det som Nanne sagt tidigare så undrar jag om vi nu är för många spelare i truppen?
- Vi är 23 stycken, det kan vara aktuellt att någon spelare lånas ut här i dagarna. Den biten är vi inte riktigt klara med för vi måste även ta hänsyn till de skador vi har. Det påverkar naturligtvis situationen och vi måste vara försiktiga med vem vi eventuellt lånar ut.
- Det är ett pussel att lägga, skrattar Jingblad. Man fattar ett beslut ena dagen som kan ändras helt bara timmar senare.
Värvningar, scoutingarbete och samarbeten
Har vi värvat färdigt?
- Ja, aktivt har vi gjort det. Men vi är naturligtvis inte dummare än att vara på tå om det dyker upp något spännande för framtiden. Så det jag säger nu kanske inte ens stämmer i eftermiddag.
Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?
- För mig är det oerhört viktigt att jag är på plats här nere på Årsta när laget tränar. Allra helst så här det första året i Hammarby. Jag försöker därför att lägga förmiddagarna här nere och eftermiddagarna på kontoret. På Årsta handlar arbetet om att ha kontakt med ledarteamet och med spelarna. Att finnas här och visa att jag är engagerad. Se till att saker fungerar.
- Eftermiddagarna kan innehålla möten med agenter, möten med andra föreningar, snack med förbundet. Det är ganska mycket administrativt arbete.
Hur arbetar Hammarby idag när det gäller att scouta nya spelare?
- Det ligger först och främst på mig och Mikael Hjelmberg. Jag vill påstå att den värld vi idag lever i, med social media och annan media är ett lättare arbete. Det svåra idag är nästan att sålla än att hitta. Utbudet är så enormt stort.
- Nanne har sina kontakter, jag har mina kontakter. Vi utgår från vårt behov, vad ser vi att vi behöver om vi vill förändra vår spelartrupp. Hjelmberg är den som kikar på spelare vi inte har i huvudet idag, medan jag ansvarar för de spelare som redan finns på radarn.
Tittar du på mycket fotboll?
- Jag ser jättemycket fotboll. I år har det blivit mindre av fotboll i de lägre divisionerna då jag inte alls har hunnit det i samma utsträckning som tidigare. Jag kanske bara har sett ett par matcher i månaden på lägre nivåer. Jag brukar försöka se 3-4 matcher live varje vecka och säkert minst lika många på TV.
Hur upplever du, har vi ett bra samarbete med klubbar runt omkring oss?
- Vi har samarbetsklubbar där Hjelmberg nog är den som sköter det mesta av det arbetet så här i inledningen för mig och Nanne. Jag har hunnit träffa ett par klubbar personligen, men självklart är det där ett utvecklingsområde och något jag kommer att prioritera.
- På sikt behöver vi se över alla typer av samarbeten och den egna verksamheten också då verksamhet ständigt kräver sådant för att den ska fungera optimalt.
- Det gäller ju även att vi ska ge våra samarbetsklubbar något tillbaka. Jag vet att jag och Nanne är inbokade på att hålla föreläsningar för de klubbar vi samarbetar med.
Norgespåret, där vi år har varvat fyra norska spelare, det är väl du ansvarig för?
- Njae, det vill jag inte påstå att jag är ensam ansvarig för. Nanne har även han mycket bra kontakter i Norge. Det har även varit tillfälligheter inblandade. Ta Lars Saetra till exempel, där det inte ofta är skandinaviska fotbollsspelare som blir kontraktslösa mitt i sommaren. Det hör till ovanligheterna. Vi var på jakt efter en skandinavisk mittback då vi anser att om det ska göras en värvning mitt i sommaren så är det oerhört viktigt att språk och kommunikation finns där. Sättet att spela fotboll i Skandinavien skiljer sig också jämfört med om du kommer längre söderöver i Europa så även den biten var viktig för oss.
- Jag tror mycket på Lars. Jag tycker att det han visat hittills bådar gott för framtiden. Han är ung och har nyss lämnat lilla Drammen och kommit hit till det större Stockholm. Han kommer bara att bli bättre, det är jag helt säker på, säger Mats.
"Du kan ta en spelare från Ghana till Sverige men jag är tveksam till att en svensk spelare skulle kunna lyckas i Ghana"
Du och Hjelmberg har även varit i Ghana?
- Ja, vi var där i april/maj och det var första gången jag var där. Det var väldigt spännande. VI såg två, tre matcher om dagen. Inter Allies hette klubben som tog hand om oss, de spelar i högstaligan och vi såg många bra fotbollsspelare.
- Jag tror att man kan ta fotbollsspelare från Ghana till Sverige och de kommer garanterat att lyckas om förutsättningarna finns där, men jag är tveksam till om svenska fotbollsspelare skulle fixa att lyckas där. Nanne hade inte direkt godkänt något spel på de där planerna, flinar Mats.
- Därefter värmen, oj vilken hetta! Matcherna spelades mitt på dagen då det inte fanns pengar till att dra igång elljusen på arenorna. Det kunde vara 35 grader i skuggan.
- Både Nanne och jag vet att för att lyckas med utländska värvningar måste det finnas en ordentlig organisation för det på plats. Här har Hammarby ett utvecklingsområde och just precis i våras kände vi inte att vi hade de förutsättningarna. Man kan inte ta en ung kille från Ghana, sätta honom i en lägenhet i förorten helt ensam och tro att det är de bästa förutsättningarna för att han ska lyckas sportligt. Det krävs mycket mer än så.
Storstad kontra landsbygd gällande ungdomssatsningar
Vad har du fått för uppfattning om vår egen ungdomsverksamhet hittills?
- Vi har en av Sveriges största ungdomssatsningar antalsmässigt. Vi är väl upp över 1500 aktiva spelare. Det är ett arbete som är oerhört svårt att driva runt. Jag beundrar verkligen de som arbetar och sköter den ruljansen och gör det så bra. Då pratar vi både bredd- och akademiverksamheten.
- Jag själv kommer från det äldre, traditionella sättet att arbeta. Där man har ett lag i varje åldersklass. Breddsatsningen finns fram till och med 15 år, därefter blir det en mer utpräglad elitsatsning och då man som klubb hjälper de som inte riktigt platsar i den vidare till andra föreningar,
- I Hammarby har man en mer uttalad elitsatsning från 8 år och det är naturligtvis svårt att i den åldern kunna avgöra vilka som kommer att vara de bästa spelarna senare. Däremot så tror jag inte heller att man ska undvika det här så länge man erbjuder de andra lagen samma goda utbildning. Där tycker jag att Hammarby har en modell där det är möjligt att över tid vandra mellan de olika lagen och grupperna.
Här hamnar jag som intervjuare i en situation under intervjun där jag vill pressa honom lite mer på vad han egentligen tycker. Om han tror på idén fullt ut. Men, jag fegar faktiskt ur. Dels utifrån att jag inte själv riktigt vet var jag, Pernilla, står. På pappret låter allt så bra, men när jag hör vänner som är föräldrar beskriver situationer där både akademi- och breddlag turneringsspelar och där spelare inte får spela en enda minut i slutspelet så gråter jag inombords. Att unga killar och tjejer, oavsett förening ska behöva utsättas för det går så hårt emot mitt eget sätt att se på utveckling.
När jag lyssnar igenom intervjun inser jag att det här borde jag frågat mer om. Det vore så klart intressant att gå på djupet med vår Sportchef just i de här frågorna. Det får bli en annan gång. Min förhoppning är bara att vi fortsätter att vara ödmjuka och tar till oss av den forskning som finns på området. Jag kommer förmodligen att få anledning att lyfta frågan i intervjuer med sportsligt ansvariga fler gånger. Jag vet också att åsikterna i frågan går rejält i sär beroende på vem du frågar.
Mats Jingblad är inne på samma spår som Nanne när jag frågar vad det beror på att föreningarna i storstadsmiljö generellt levererar betydligt färre elitspelare och landslagsspelare än vad föreningarna ute i landet gör. Att det till stor del kan bero på miljön i storstäderna är så pass mycket tuffare och där det också logistiska problem. Mats beskriver att det i Halmstad är oändligt mycket enklare att sköta elitträning då tillgången till planer är en helt annan, där det är enkelt att ta sig till träningsanläggningarna.
"Jag ser mig själv som ett filter"
Det märks att det är många som drar och rycker i Nanne Bergstrand, även internt. Mats tror själv att det är en stor fördel att han själv varit tränare på samma nivå då han kan bromsa en del av de saker som Nanne ska ta ställning till eller förväntas engagera sig i.
- Jag minns själv som tränare att ibland blev man tokig när man förväntades vara delaktig i saker som låg väldigt långt bort från den sportsliga biten, menar Mats. Där tror jag att jag kan hjälpa till och behålla rätt fokus. Jag ser mig själv som något av ett filter.
- Därutöver litar jag på att folk gör sina arbetsuppgifter, jag är helt övertygad om att med ansvar så växer man. Jag har verkligen ingen ambition att vara inne och peta på andras områden så länge de inte ber om min synpunkt. Jag vet att Nanne resonerar likadant.
Det här får mig att tänka lite på det här med begränsningar även för Jingblad själv. Ur det utifrån-perspektiv där jag står ser det ut att vara ett arbete som aldrig någonsin tar slut. Att man i rollen som sportchef ska vara tillgänglig för allt och alla, att det är en aldrig sinande ström av frågor och förväntat engagemang.Har han månne några egna strategier för att räcka till?
- Jag känner att jag har varit med så länge nu. Jag känner mig själv och vet mina begränsningar. Jag är faktiskt inte så orolig för det där själv. En fördel jag har är att jag kommer utifrån. Jag har inga känslomässiga band med människor utan kan enkelt sätta Hammarbys bästa i fokus. Det kommer säkert bli än viktigare i perioder av sportslig motgång när människor har åsikter. Att då inte behöva tillgodose allt och alla.
- Jag skulle vilja påstå att jag numera är ganska luttrad och kan ta saker för vad det är. Mitt jobb är att hela tiden se till att göra det som jag tror är bäst för Hammarby. Och bara det. Vi har en filosofi om hur vi vill arbeta och den ska vi följa.
Mot slutet av intervjun pratar vi lite om karriärens bästa respektive kanske sämsta stunder. Det är onekligen spännande att höra att Mats själv nämner serieavancemang före vunna SM-guld. Som den enskilt största matchen nämner han när HBK slog Parma i cupvinnarcupen 1995. Visserligen förlorade man returen med 4-0 och åkte ur, men den där segern minns Mats med glädje.
Jag ställer naturligtvis frågor om hans sämsta minnen. Han tittar på mig och säger att han helst inte vill svara på det. Att han inte tror på att tänka på dåliga minnen.
- Vet du, det är klart att det finns stunder i karriären man hade klarat sig utan. Sport är ju inte alltid framgång, men jag tror att jag här och nu bara vill tänka positiva tankar, säger Mats.
En sista fråga; har du sett Malaka-banderollen?
- Haha, ja Henrik Kindlund visade mig den. Det är väl inte mer än rätt nu när Nanne har fått en banderoll om manualen, flinar Jingblad.
- Skämt å sido, det där härstammar ju från den träningsmatchen på Cypern som var riktigt märklig. Jag hade ett par minuter innan det här utbrottet mot linjemannen kom sagt till andra ledare att det här inte kändes rätt. Det var så otroligt många domslut som luktade illa. Den här matchen blev ju sedermera granskad också.
- Ni kanske tror att det där var ett spontant utbrott från mig, men så var det faktiskt inte. Det var mer ett planerat sådant. Jag märkte ju att Nanne också var upprörd och ville avlasta honom och inte riskera att han skulle åka av planen. Sen att det blev just "malaka" var väl för att det i stort sett är den enda grekiskan jag lärt mig.
- Jag gillar banderollen. Malaka och Linus på linjen. Det är roligt, ler Mats.
Det är med samma sköna känsla jag samlar ihop mina saker och knallar upp för backen som efter intervjun med Nanne. Jag är så tacksam för att vi fått en sportslig ledning med oceaner av just sportslig erfarenhet. Jag är övertygad om att det är exakt det här som Hammarby behöver.
Nu ser vi till att göra det vi supportrar kan. Vi fyller arenan på söndag när Sundsvall kommer på besök. Se till att ta med dig vänner och bekanta som kanske inte annars hade tänkt att gå. Förutom den häftiga inramningen så är naturligtvis publikintäkterna något som sannerligen gagnar Hammarby på lång sikt.
Vi ses i vimlet!
Och du, glöm inte att köpa matchprogrammet på söndag.