Lagbanner
Tele2 Arena, 2024-07-28 16:30

Hammarby - Mjällby

Mjällby hemma – Ny chans att haka på i toppen!
Jusef Erabi var, äntligen, tillbaks från start och lyckades till slut också göra det som han gör så ofta, nämligen mål. På bilden ses han duellera mot BPs Alexander Abrahamsson.

Mjällby hemma – Ny chans att haka på i toppen!

Nu står vi i Hammarby här igen, vid ett vägskäl som bestämmer om det skall bli toppstrid denna säsong, eller om vi skall fortsätta att vara ojämna och därmed till slut hamna någonstans på platserna fem till åtta. Det är, i nuläget inte mycket som skiljer mellan söndagens motståndare Mjällby och Häcken på sjunde plats, så varje vinst är viktig OM man vill vara med där uppe när det drar ihop sig på slutet.

Vis av många års erfarenhet så vet jag att det är i just sådana här typer av matcher som Hammarby brukar underprestera och förlora eller som bäst spela oavgjort, det vill säga matcher på hemmaplan mot lag som vi i normala fall skall vinna emot, i viktiga skeden av säsongen. Blicken behöver inte gå längre tillbaka än för två omgångar sedan när vi hade ett sådant läge mot Göteborg och förlorade.
Allt är dock inte som det brukar vara i 2024 års version av allsvenskan. När halva säsongen är spelad så är det väldigt ovanligt att hitta två lag som ingen hade förväntat sig vara där innan säsongen startade, i form av GAIS och morgondagens motståndare Mjällby.

Signifikativt för båda dessa lag är att de är just LAG, utan större stjärnor, där alla jobbar kopiöst hårt för varandra, från det att domaren blåst igång matchen, tills han återigen sätter pipan till munnen och blåser av densamma. Ingen av dessa lag lägger heller fingrarna emellan när det kommer till närkamper, även om jag anser att Mjällby är långt ifrån lika brutala som GAIS där. Båda lagen vill också, till skillnad från exempelvis Halmstad framåt hela tiden och utveckla sin fotboll. Mjällby kanske är det bästa exemplet där, som gått från ett klassiskt ”brunkarlag” till att faktiskt spela en modern passningsorienterad fotboll. Jättekul utveckling förstås, vilket gör allsvenskan mer attraktiv att titta på.

Hammarby är ute efter revansch efter att inte varit fullt koncentrerade på Strandvallen och förlorat med 0–3, mot Mjällby, tidigare i vår. Våra motståndare, som innan matchen, huserar på en tredjeplats i tabellen, är dock ett mycket starkare hemma- än bortalag, men man har ändå lyckats ta tre bortasegrar mot Häcken, Halmstad och Värnamo.

Hammarby 

Hammarby då? Återigen en viktig, som jag brukar kalla säsongsdefinierande match, där det är ett måste att ta tre poäng. Efter att varit på Årsta och bevittnat när Hammarby tränar kan jag meddela att stämningen i truppen är god och att det som vanligt praktiseras ”murderball” i ett hissnande tempo, varierat med övningar med olika löpvägar, och varianter, för att luckra upp ett lågt försvar.

Det är förstås inget konstigt att laget återigen är fyllda med självförtroende efter segern senast på bortaplan mot Brommapojkarna. Målet som Bazoumana Touré gjorde, till 1–0, innebar det första målet utan inblandning från Nahir Besara sedan ”Steve” Trawally gjorde mål på bortaplan mot Göteborg 2022. Det är förstås både starkt gjort av Nahir, som ju är en suverän offensiv spelare, och ett svaghetstecken när det gäller resten av laget under en sådan lång tidsperiod.

I matcherna mot Göteborg och framför allt GAIS var det tydligt att motståndarna också hade koll på hur viktig Nahir är för vårt offensiva spel, vilket resulterade i att man brutalt sparkade ned honom flera gånger helt oprovocerat. Hur GAIS undkom ett rött kort i den matchen är fortfarande ett av livets stora frågetecken, men vi är ju alla medvetna om den rackliga domarkvaliteten i allsvenskan. Smällarna gjorde också att Besara var tvungen att stå över mot BP.

Hur det blir med hans medverkan mot Mjällby står fortfarande skrivet i stjärnorna, då jag inte sett träningarna i slutet av veckan. I tisdags var han inte med fullt ut i alla fall, men han är med i truppen och jag gissar att han vill spela till varje pris, men också att våra skadeansvariga tar ett vettigt beslut i frågan. För vi har inte råd att bli av med honom resten av säsongen. Det är vi nog alla överens om.

Ingen har väl heller missat att Oliver Dovin har skrivit på för Coventry i ”The Championship” i England.  Jättekul för Oliver som länge varit Hammarby trogen och nu får chansen att utvecklas ytterligare. Hammarby agerade dock snabbt, när man började att förstå att Oliver nog skulle försvinna, och kontaktade Warner Hahn, som tidigare stått i mål för Göteborg säsongen 2022, som agerade reservmålvakt i ett japanskt lag.

Jag ställer mig frågande till hur bra den ordinarie målvakten i det japanska laget måste vara, då Hahn direkt visade att han är en klassmålvakt i matchen mot BP. Hahn har också sett väldigt bra ut på träning, där han styr sitt försvar betydligt mer ljudligt än vad Oliver gjorde. Det känns väldigt bra, då vi tappade en del ledarskap där bak när Kurtulus försvann.

Som jag har nämnt tidigare så är det fullt med spelare från afrikanska länder i vår trupp för tillfället. Vi har dock, alldeles nyligen, fått se Sadiou Alioum lämna för att återgå till den cypriotiska ligan. Ibrahim Breeze Fofana är den av dessa spelare som gått från klarhet till klarhet, nu i en ny roll som mittback. Fofana är stark, snabb och spänstig och har dessutom en av lagets största ”vinnarskallar”.

Bazoumana Touré levererar nu varje vecka och jag går bara och väntar på att Divine Teah skall få chansen från start, en chans jag är övertygad om att han kommer att förvalta när han väl får den. Så bra är han. Vi har också Amadou Sabo kvar i träning med A-laget, Sabo som är en mittfältare med lite mer tyngd och kraft än de andra afrikanska spelarna som vi har i truppen, Fofana undantagen. Han har också sett intressant ut på träningarna sedan han kom åter efter att ha lånats ut.

Slutligen då den eviga frågan om Viktor Djukanovic, som nu ryktas vara på väg ut, till den belgiska klubben Standard Liege, via ett liknande lån/köp som det Hammarby tecknade med Lorient när det gäller Nathaniel Adjei. Det är solklart att Viktor behöver få en nytändning för att få tillbaka självförtroendet och varför inte då som utlånad till Standard Liege. Jag räknar med att Hammarby har satt ett relativt högt pris för ett eventuellt tvingande köp när lånet går ut.

Taktiska drag och hur Hammarby behöver spela för att vinna

Vi vet att Mjällby är ett lag som vinner mycket närkamper och är starka på mitten. Här gäller det förstås att våra innermittfältare står upp och kampar, med också att vi flyttar boll så pass snabbt så att de inte får chansen att vinna bollen på fel ställen på banan. Bättre att förekomma än att förekommas som det brukar heta.

Precis som mot BP skall Hammarby gå ut och sätta in en hög press så att vi dels kan vinna mer boll högt upp i planen, dels minska kvaliteten i Mjällbys uppspel. Vårt mittfält måste då, som mot BP, vara aggressivt och ligga extremt ”tight” på sina motståndare. Detsamma gäller förstås vår backlinje, där jag hoppas att Fofana får fortsatt förtroende med sin snabbhet och sitt sätt att vara kompromisslös och stenhård i alla dueller.

Den stora frågan, som nämnts tidigare, är förstås om Besara kommer till start eller ej. Om inte så måste Tesfaldet Tekie ta fler offensiva beslut och våga skjuta fram längre upp i banan, då hans offensiva kreativitet behövs mer i ett sådant scenario. ”Tess” gjorde detta mycket bra i andra halvleken mot BP.

I övrigt så kommer Mjällby, förstås, att försöka stänga ned Bazoumana Toure på vår vänsterkant, och det förmodligen genom att ”dubbla” på honom för att ge extra understöd. Jag räknar dock med att Kim och David har en plan för ett sådant scenario och ser till att bollen i stället hamnar hos en fri spelare när denna "dubbling" sker. Att Touré kommer att komma förbi på sin kant är dock lika sant som att det nästan alltid regnar i Göteborg, men inspelen och löpningarna i boxen måste bli mycket bättre om vi skall utnyttja detta fullt ut.   

Jusef Erabi fick sin första start för säsongen mot BP och levererade mål direkt. Det gjorde säkert väldigt gott för hans självförtroende. Även Deniz Gul såg mycket intressant ut i en liknande roll som Besara brukar ha. Dessa två herrar ihop såg intressant ut och jag skulle gärna vilja se mer av dem i de rollerna som de hade mot BP. Jag tror också att det kan se så ut OM inte Besara kan spela, även om det också skulle vara klart intressant att se Divine Teah, eller ”Teahinho” som han kallas av lagkamraterna på träningarna, i Besaras roll.

Slutligen så vore det kul om vi skulle kunna få se någon variant eller två vid våra fasta situationer. De är lite för stelbenta och lättlästa för våra motståndare just nu. Bakåt släpper vi till ytterst få mål så där är det bara att fortsätta som man gjort.

Bajen är bäst! Må det bästa laget vinna!
 

Göran Öberg2024-07-27 21:01:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!