Lagbanner
Motståndarintervju: 17 åriga anfallaren Linus Carlstrand
IFK Göteborgs 17 år gamla anfallare Linus Carlstrand

Motståndarintervju: 17 åriga anfallaren Linus Carlstrand

Linus Carlstrand är en av de talanger som gått den långa vägen genom IFK Göteborgs ungdomsakademi. Tillsammans med Johan Bångsbo och Hussein Carneil har de gått bredvid varandrasedan de var små. Nu är de alla en del av A-laget. Även om karriären är i sin linda är det tydligt att Linus vet vad han vill och är redo att göra det hårda arbete som krävs för att ta sig dit. Vi pratade om debuten, vad som krävs för att hålla på den högsta nivån och förebilder.

Lyhörd, laglojal och hårt arbetande
Linus Carlstrand är en av många talanger som genom åren gått genom Göteborgs akademi för att till slut debutera i A-laget. När jag ringer upp Linus är det strax efter att jag avslutat intervjun med Hannes Stiller. Blåvitts tränare som beskriver Linus som en lyhörd, laglojal och hårt arbetande anfallare som alltid vill lära sig från folk i sin omgivning(Intervju med Hannes Stiller). En beskrivning han själv tycker stämmer rätt bra. Och ska Linus beskriva sig själv som spelare är det den fysiska styrkan, snabbheten och avslut som han gärna trycker på. 

I den miljön som finns i klubben med rutinerade spelare som vänt hem efter en lång tid som europaproffs finns det mycket tips att ta menar Linus.
- Självklart lär man sig otroligt mycket från de här rutinerade spelarna, och de kan ju mycket saker som Micke(Stahre) inte kan. Han kan såklart mycket men det är en helt annan grej när man är spelare. 

Linus beskriver det som en perfekt mix mellan tränare och spelare där han kan få ut maximalt från alla håll. En spelare som spelar på just Linus position är den rutinerade lagkaptenen Marcus Berg. Någon som Linus lyssnar mycket på under matcher och träningar när det kommer till att skapa ytor och hamna i rätt positioner. Men han är även noga med att påpeka att de inte är samma spelare även om de saker Berg är bra på är saker han själv vill utveckla. 

Debuten
Debuten i tävlingssammanhang kom tidigare i år mot IK Sirius efter att Linus ganska nyligen börjat träna med A-laget. Efter att ha tränat på bra och dessutom gjort det bra i träningsmatchen mot Trelleborg under sommaruppehållet var magkänslan bra.
- Fyra dagar innan matchen mot Sirius pratade Micke(Stahre) med mig och sa åt mig att vara beredd på att kanske få göra tävlingsdebut på måndag. 

En häftig känsla såklart för Linus Carlstrand som är född 2004. Som 17 år gammal debutant är han bland de yngre i serien att få speltid i Allsvenskan i den ålder. Nu med en handfull inhopp där det längsta hittills kommit mot just Hammarby är målsättningen att fortsätta få inhopp och förhoppningsvis ytterligare speltid under hösten. Självförtroendet är där, nu gäller det bara att fortsätta prestera kontinuerligt och utvecklas menar Linus.
- Gör jag det bra så kommer jag ju få spela mer.

Och som lag är Linus inne på samma bana som Hannes Stiller. Det hade varit dumt att inte sikta högt nu menar Linus när man ändå har häng på toppen efter mer än halva säsongen spelad. 
- Som det ser ut nu är Europaplats fullt realistiskt, det är bara att fortsätta köra. Tidigare säsonger har man ju fått titta lite bakom sig i tabellen men nu är det bara att kolla hur nära vi är toppen. 


Fokuset man behöver
En stor skillnad från tidigare år och därav lättare att släppa fram unga talanger när man inte har “kniven mot strupen” som Stiller uttryckte det. För Linus som väldigt nyligen tog steget från akademin till seniorlaget är det inget snack om varför det kommer fram så mycket lovande spelare från ungdomslagen just nu. Han berättar om vikten av de tränare han haft (Tillsammans med Johan Bångsbo och Hussein Carneil) och att de haft en stor bidragande faktor till trojkans framfart och utveckling.
- Dom är helt fantastiska

Vad är det då dessa tränare gör som sticker ut kan man fråga sig. Något som Linus har svårt att sätta fingret på men menar att det är en blandning av kollektiv träning samtidigt som individen får det fokuset man behöver. Att de dessutom haft en sammanhållning som gjort att man mår bra när man väl ska träna är väl grädden på moset. 

Mår man bra utanför fotbollsplanen så kommer man att prestera bra på den. Något som jag frågar Linus om han känner igen vilket han verkligen stämmer in i. Händer det något utanför planen kan det trots allt påverka det som sker på den, så det gäller att ha bra relationer, omge sig med bra människor och må bra utanför det som händer inom fotbollen. Först då kan man hålla fullt fokus på fotbollen när man är där. Men det är mycket upp till en själv menar Linus
- Har man inte rätt inställning för fotbollen då har man det inte och då finns det inte så mycket som kan hjälpa till. 

Bara Blåvitt
För Linus finns bara Blåvitt just nu även om han såklart har drömmar och mål som sträcker sig utanför Sveriges gränser. Får han bestämma själv är det Premier League och Manchester City som är det långsiktiga målet, ett lag som han följt sedan han var liten och fått se växa fram som en av världsfotbollens giganter de senaste tio åren. När vi pratar om förebilder inom fotbollen så nämns givetvis den forne Manchesterspelaren Sergio Aguero, men även andra kliniska målskyttar som Harry Kane och Robert Lewandowski som spelare Linus ser upp till. 

Målskyttar av rang samtliga och inte helt olika Marcus Berg som han delar omklädningsrum med i Göteborg även om det är någon nivå nedanför de största. Ska vi tro Hannes Stiller och Linus själv så är det inte helt omöjligt att han med sin lyhördhet och inställning kommer att ta sig upp till samma nivå idolerna idag huserar på. Enda invändningen är att det gärna får vänta till efter Göteborg har mött Hammarby på söndag. 

Vi hade knappt bollen
Linus Carlstrand gjorde sitt längsta inhopp hittills mot just Hammarby där de blev ungefär en halvtimmes speltid. 
- När vi mötte Hammarby senast så var de mycket bättre än oss på de flesta positioner. Spelare som Ludwigsson, Besara och Bojanic har fötter som är högsta klass. Vi hade knappt bollen. 

Då likt nu var det ett Göteborg som kom med stort självförtroende till Tele2 Arena. Tre raka vinster i ryggen och en stark tro på det man gör. Liknande förutsättningar nu men måndagens match spelas till skillnad från då på Gamla Ullevi. En naturgräsplan där Hammarby haft svårt att få till sitt snabba press och passningsspel. En seger för båda lagen hade betytt mycket i jakten på serieledande Djurgården i toppen av Allsvenskan. Kanske får vi se Linus spela då men förhoppningen är att någon av Bojanic eller Besaras “vackra fötter” kommer få avgöra för att ta ned “Änglarna” på jorden. 
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-08-13 13:24:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!