Nanne Bergstrand: "Hammarby behövs i Allsvenskan"
I en längre intervju berättar Nanne om tiden i Hammarby, om livet i Stockholm, ungdomsfotboll och spelarutveckling. En norgehistoria och ett boktips finns också med.
- Det är roligt att gå till jobbet!
Orden är inte Nannes utan Yvonne Werners. Yvonne är som bekant en viktig kugge i Hammarbyhjulet genom dels sin mat men också i rollen som bra vuxen. Jag pratar en kortis med Yvonne efter att jag suttit med vår chefstränare och hennes ord bekräftar det som jag med egna ögon har sett nere på Årsta.
Det är en helt annan stämning nu och den förändringen tillskriver jag Nanne Bergstrand. Vi ersatte en kontrollerande Gregg med en prestigelös, erfaren Nanne. Jag kan med blotta ögat se att både spelare och övriga ledare mår bättre i år. Väldigt mycket bättre.
Nanne tar sig tid direkt efter tisdagens träning och vi slår oss ner på den lilla uteplatsen bredvid entrén till matsalshuset. Nanne har två pennor i handen som han lägger på bordet. Jag noterar att de fungerar på samma sätt som jag sett glasögonen fungera på presskonferenserna. Han fingrar på pennorna och rätt ofta tittar han ner när han pratar.
Trivs du?
- Ja, det gör jag. Här nere på Årsta är det väldigt gemytlig stämning. Det märks att det är något som byggts upp under lång tid, och där tror jag att Yvonne med sitt sätt att vara och den maten som serveras är en stor del av den stämningen. Även om lokalerna är slitna så är det som sagt väldigt gemytligt.
- Matcherna är fantastiska. Den inramning som supportrarna skapar är helt fantastisk. Jag vill verkligen lyfta det jobbet som supportrarna gör.
- Jag trodde kanske att omställningen att flytta till Stockholm skulle vara större. Jag jämförde ju lilla Kalmar med Stockholm, men har insett att Stockholm kan liknas med ett gäng småstäder som har klumpats ihop. Jag tycker Stockholm känns mindre för varje vecka som går. Nu efter sommaren flyttar min familj upp vilket känns skönt.
Nanne bor i Årsta och brukar ta en promenad till jobbet. Jag hör många historier från bajare som bor kring Gullmars som springer på Nanne på lokala handlaren. Hur folk känner sig lite starstrucked över att se honom gå på affären som en helt vanlig man.
Är det ungefär så som du trodde att det skulle vara, arbetet i Hammarby?
- Jag tycker alltid att det är svårt att föreställa sig hur saker ska bli. Jag måste säga att jag har uppskattat den acceptans som jag upplever finns för det långsiktiga tänket. Även om jag vet att ni supportrar inte vill något hellre än att spela i Allsvenskan så känner jag att sättet som bevisligen inte fungerat under tidigare år nu öppnat upp för ett mer långsiktigt arbete.
Är vi i fas med din egen plan, när det gäller det arbetet?
- Vi har haft skador på spelare vilket har bromsat utvecklingen lite grann. Samtidigt tycker jag att gruppens attityd och ambitionsnivå är bättre än vad jag hade förväntat mig. Den har blivit bättre och bättre hela tiden. Det är en stark laganda idag och det tror jag kommer vara värt en hel del här under hösten.
Apropå hösten då, vilka stora utvecklingsområden ser du?
- Det finns många, även om jag vill vara tydlig med att jag inte bara tänker på hösten utan i ett längre perspektiv än så.
- Vi har implementerat spelet utifrån manualen och där tycker jag att vi har spelat flera matcher med bra fotboll, framförallt på hemmaplan. Vi har haft lite svårare att följa manualens spel på gräsplan så där har vi fått modifierat lite och istället försöka använda oss av mer kontringsspel på bortaplan.
-Det är lite den här taktiska utvecklingen som jag ser som ett av områdena, att spelarna klarar av att och accepterar det. Jag hade hoppats att vi skulle kunna jobba med manualen hela det här året och sen, därifrån utvecklas vidare så den här biten har fått utvecklas fortare.
-Vårt spel på naturgräs har inte innehållit ett tillräckligt högt passningtempo vilket har gjort att vi taktiskt börjat tänka annorlunda, men det här behöver inte vara dåligt. Kan vi få fler verktyg i vår låda så kommer det förstås att gagna oss om bara spelarna är trygga med de olika sätten att spela. Det kan bidra till en ännu snabbare utveckling.
Kommer vi att förstärka något nu när fönstret öppnar?
- Ja, vi har ju tagit in Lars redan. (Lars Saetra) och så får vi väl se om det blir något mer.
Har du sett Lars spela?
- Ja, jag har sett honom. Han är en bolltrygg mittback. Det är viktigt med just den här bolltryggheten då mittbackarna har mycket boll. Sen kommer han tillföra saker i fasta situationer då han är stark i huvudspelet.
- I sammanhanget vill jag poängtera att det är viktigt att vi inte blir för många i laget. Jag har sagt att jag inte vill ha mer än 20 utespelare. Det är mycket svårare att få en grupp där alla känner delaktighet om du kanske ligger på plats 24 eller 25.
Är det en svårighet som tränare, att handskas med de spelare som inte riktigt tillhör startelvan?
- Det finns en inbyggd problematik i det där med att bara elva spelare startar matchen. Det är viktigt att jobba med längre, individuella mål för spelarna. Här kommer den mentala coachen in i bilden också. Att hjälpa spelarna att hantera de negativa, fel tankar som dyker upp i perioder av personlig motgång.
Hinner man det som tränare?
- Jag tror det är svårt som huvudansvarig tränare att vara den som hjälper dessa spelare. Självklart har jag samtal med mina spelare, det har man ju dagligen, men just att jobba med de mentala faktorerna så tror jag att det kan vara en nackdel när det är huvudtränaren som gör det. Det kan finnas andra spelare som reagerar om huvudtränaren ägnar de spelare som behöver mycket feedback och tid, den tiden. Då skickas kanske fel signaler.
- Därför är det viktigt att vi ledare pratar ihop oss om vem som tar vilket ansvar kring vilken spelare.
Hammarbys mentala coach heter Anders Friberg och bor i Kalmar. Nanne har arbetat med Anders tidigare och nu finns Anders tillgänglig för spelarna i Hammarby ungefär varannan vecka, ibland tätare än så. Jag vet att flera av spelarna uppskattat möjligheten att få stöd i den mentala biten.
Något som jag har noterat, och som jag tycker väldigt mycket om, är att du nästan alltid syns på U21 och U19-lagets matcher.
- Jamen det ingår ju i mitt uppdrag, avbryter Nanne förvånat.
Jomen, det har inte alltid varit så att de innan dig tagit sig den tiden, förklarar jag. Vilken bild har du av vår ungdomsfotboll?
- Den här akademin som har pågått i några år tror jag på. Man brukar säga att det tar tio år för att få riktigt bra effekter av en akademi. Vi har spelare i truppen nu som kommer från de egna leden, och vi har juniorspelare som är uppe och rotationstränar en del. Det kommer säkert att komma fler spelare därifrån. Det finns ingen annan väg för svensk fotboll. Hammarby måste också utveckla sin verksamhet så att man tillför spelare från de egna leden. Samtidigt tycker jag att spelare ska inte ha företräde för att de är unga. Det måste vara kompetensen som avgör.
Ser du någon skillnad på ungdomsfotbollen mellan Småland och Stockholm?
- Det jag har sett som skiljer på framförallt på vinterhalvåret är att det saknas bra förutsättningar för träning. Ska man vara talang i Stockholm så måste du ha en egen drivkraft för att orka sätta dig på bussen, kuska runt halva stan i jakt på en träningsanläggning. Där tror jag att Stockholm skiljer sig från många andra ställen och det är inte till en fördel alla gånger. Det kan vara så att de spelare som är rena talanger väljer bort fotbollen för att det är för omständigt att träna på vinterhalvåret.
Vad krävs för att vi ska ha fler egna spelare i startelvan framöver?
- Nu ska ju alla akademilag träna på Årsta, det tror jag är jättebra för Hammarby så länge man samtidigt ser till att planen håller högsta kvalité. Självklart kommer man att behöva byta ut planen tidigare om man belastar den hårt, men det tar jag för givet att man har med i beräkningarna. Vi får inte tulla på kvalitén.
- Sen tror jag att det är väldigt viktigt att man de senare åren i ungdomsfotbollen, på gränsen till seniorfotbollen, tränar mycket på beslutsfattning. Det hjälper inte om du har bra teknik, eller om du är snabb. Tar du inte rätt beslut ute på banan så kostar du mer än du tillför.
Hur tränar man det då?
- Det är ju spelförståelse. Dels måste du använda dig mer av filmade träningar och matcher i ungdomsfotbollen. Det kommer att krävas att du kan visa bilder för spelarna. Tekniken finns.
- Här på Årsta är det i dagsläget väldigt svårt att filma träningar eftersom du behöver komma upp en bit från marken. Jag hoppas verkligen att det är något vi kan få till här inom en snar framtid. Det kommer även ungdomsfotbollen att ha stor glädje av. Vi försöker visa mycket bilder för våra spelare, men ett utvecklingsområde är vi också ska kunna filma träningar.
- Jag skulle även vilja få in en individuell tränare, som jobbar med spelare mer en och en. Vi hade det i Kalmar och jag hoppas att vi ska få in det här också. Vi var tre stycken där som ansvarade för laget.
- Det handlar inte bara om att utveckla det du behöver bli bättre på, det handlar också om att träna mycket på det du redan är bra på. Jag tycker det är viktigt att fortsätta träna på det, för du drar på automatik med dig andra saker i den träningen.
Tittar du mycket på fotboll utanför jobbet?
- Som avkoppling, absolut. För mig har det varit väldigt viktigt att titta på Superettan eftersom det var några år sen jag var i den serien. Samtidigt känns det viktigt att ha koll på Allsvenskan, men framförallt vad som händer i Europa. I det fallet är det inte VM jag tittat på mest, utan där anser jag att Champions Leauge är mycket viktigare när det gäller att se tendenser och trender.
Hur tittar du på fotboll då? Jag är oerhört nyfiken på hur man som fotbollstränare tittar på matcher.
- Det är svårt att svara på då det kan vara så väldigt olika. Det beror helt på syftet med tittandet. När det är Superettan så för jag anteckningar. Då handlar det mest om att anteckna individuella saker hos motståndarnas spelare, men jag för inga anteckningar när jag tittar på Champions Leauge.
Spelare säger att du har ett sinne för detaljer, stämmer det?
- Jag ser mig själv mer som en person som fokuserar på helheten snarare än detaljer. Den biten är viktig för mig. Tittar man på individutveckling så blir det säkert en hel del detaljer, och det kanske spelarna uppfattar som att jag ser detaljer. Spelarna söker ju gärna själva att de vill ha detaljer i sitt spel som de kan förändra. Har du en tydlig idé om hur du vill spela så är det mycket lättare att se detaljer som du kan utveckla.
- Samtidigt gäller det som tränare att förstå att det inte är någon spikrak väg från idé till verklighet. Det gäller att kunna ha en idé men samtidigt göra avsteg från din egen plan. Det kan ju vara som så att du som tränare har en jäkla bra idé men sen har du spelare som inte klarar av att spela så, då är ju plötsligt inte idén så himla bra längre. Du får inte vara kategorisk.
- Vi ska ha klart för oss att den dag Hammarby tar sig till allsvenskan så behöver vi vara bättre än vad vi är idag. Därför vidhåller jag att det är viktigare att det sker när vi är redo för det, än att det måste ske år 2014. Vi ska inte vara något jojo-lag.
- Bara för att Hammarby har Sveriges bästa supportrar så betyder ju inte det att vi inte kan bli ett jojo-lag.
Flera gånger i samtal med ledare runt Årsta och spelare i laget dyker ordet prestigelös upp i mitt huvud. När spelare beskriver Nanne så får jag känslan av att vi fått en tränare som sätter stor vikt i att människor får mandat att utvecklas i sin roll. Oavsett vilken roll man har.
- Oh ja, det är väldigt viktigt att vi är ett team där var och en tar ansvar för sitt arbete. Jag litar på mina medarbetare och deras kompetens, säger Nanne. Att jobba med kontroll är ingenting för mig.
-Det känns lugnt och tryggt med Nanne, säger Viktor Nordin när jag haffar honom på väg in till lunchen. Han känns ibland lite som en trygg morfar, jag känner mig alltid väldigt avslappnad i hans närhet. Det är en skillnad jämfört med Gregg. Då upplevde jag att jag mycket mer var på helspänn. Dessutom märks det verkligen att Nanne har erfarenhet och vet vad han pratar om.
Även om det finns tålamod i leden så måste ni ju ha märkt av frustrationen när det spelas dåligt, ta Sirius borta till exempel?
- Om inte laget och vi klarar av att göra av en bra prestation så måste ni supportrar få vara frustrerade. Den frustrationen finns precis lika stor här hos oss i gruppen. Det finns ingen spelare som överlever i en elitmiljö om man inte är tillräckligt ambitiös och vill vinna. Besvikelsen ska finnas där. Samtidigt får den inte sitta i för länge! Du ska ju göra en ny prestation inom kort.
- Ju mindre resultatfixerade spelare vi har, desto bättre. VI ska ha så resultatmedvetna spelare som möjligt. Du kan göra en bra match och ändå förlora, likaväl som du kan göra en bedrövlig match och ändå vinna. Det är ju därför fotboll är som intressant!
- Som spelare och ledare måste man dock vara medveten om vad det är som gör det ena, och än det andra för annars kommer du att bli som en jojo beroende på resultat.
- Att man som supporter blir besviken, det måste vi acceptera. Men det får inte bara betygsättas utifrån resultatet i den enskilda matchen. Det måste finnas något större också, annars kommer ni att bli gråhåriga alldeles för tidigt.
Här flinar Nanne och lägger till att vi dessutom kommer att bli gråhåriga långt tidigare än han själv. Han har underfundig humor, jag skrattar flera gånger under intervjun. Även Yvonne Werner sa precis just det när jag frågade henne om Nanne. Att hon trodde att han skulle vara "knastertorr" men visar sig vara riktigt rolig. Yvonne beskrev det som att hon kan börja skratta långt senare, när det sjunkit in vad han verkligen sagt.
Vad är svårast i rollen som tränare?
- Det finns många saker som är svåra, en sak som är synnerligen svår i just Hammarby det är att kunna få ut taktiska instruktioner under match. Ljudvolymen på våra matcher gör det väldigt svårt för mig att till exempel nå spelare som spelar på andra sidan. Jag skulle därför önska att man införde timeouter igen, det fanns på försök tidigare men ansågs ta för mycket tid. Jag däremot skulle vilja ha de.
Vad ger dig mest i rollen som fotbollstränare?
-Att hjälpa människor att utvecklas. Ju längre jag håller på, ju äldre vi blir så tonas det egna egot ner och jag känner tillfredställelse i att göra saker för andra. Så känner jag med det här jobbet, kan jag hjälpa Hammarby så hjälper jag också svensk fotboll. Hammarby behövs i allsvenskan.
Här kommer då läget i intervjun där jag får uttrycka min egen tacksamhet över att Nanne valde Hammarby. Jag tar tillfället i akt att beskriva hur jag upplevt de senaste åren från sidan, även om jag inte på något sätt tror mig sitta på svar i frågan kring Hammarbys mörka år i Superettan, så har tränarfrågan alltid varit något som engagerat mig. Ledarskapet. Därför kändes det viktigt att få säga till Nanne att jag ser en skillnad nu jämfört med många år tillbaka. Att ledarskapet sett från sidan upplevs lugnt och tryggt. Att han utstrålar en kompetens och klokskap som vi verkligen behöver.
Vi pratar lite om huruvida han har kontakt gamla spelare, spelare som passerat genom åren. Som lärare har jag flera sådana värdefulla kontakter med gamla elever. Nanne berättar att det är en del spelare som hör av sig med SMS ibland och att han verkligen uppskattar det. Att han verkligen gläds åt gamla spelares framgångar.
Vem är då den bäste spelaren han tränat?
- Rasmus Elm. Svaret kom blixtsnabbt, där behövde han ingen betänketid alls.
- Han var så mogen så tidigt, ibland tänkte jag att det måste ha varit en gammal själ i hans kropp. Jag har aldrig haft en så ung spelare som var så mogen. Han är den spelare med absolut bäst första tillslag. Det var hans stora tillgång. Han skaffade sig alltid tid, trots att han inte var så väldigt snabb, genom sitt första tillslag. Dessutom en ypperlig lagspelare.
Vad gör du när du inte jobbar?
- Då läser jag gärna. Det livslånga lärandet vet du! Jag tycker om böcker som utvecklar mig som människa. Just nu läser jag en väldigt intressant bok som både handlar om placeboeffekter och kvantfysik.
Har du alltid intresserat dig för den typen av litteratur?
- Nä, det har kommit lite senare i livet. Jag läste nog väldigt lite sådant medan jag själv var aktiv spelare. Jag var i och för sig väldigt intresserad av mentala faktorer, även som spelare. På den tiden handlade fotbollsträning bara om den här delen. Nanne gör en gest som tecknar från halsen och nedåt. Om själva maskinen. Tyvärr handlade det ingenting om det som styrde själva maskinen. Det har lett mig till att utbilda mig och läsa på inom det området. Jag tror på det livslånga lärandet.
Vilket boktips ger du oss då?
- Munken som sålde sin Ferrari av Robin Sharma. Det är en roman men den är fylld med visdom. Läs den!
Det första jag själv gjorde när jag kom hem var att låna boken till min läsplatta. Självklart kommer jag att lyda Nannes råd och läsa boken. Det ska onekligen bli spännande att se vad det är han rekommenderat.
Inför intervjun bad jag ett par vänner att hjälpa mig med frågor jag kunde ställa. Peter ville veta om Nanne läst Buster som liten och vilken hans favoritserie i så fall var. Jag var lite obekväm med att ställa just den frågan eftersom den verkligen inte har något med
Hammarby att göra men efter att ha pratat om böcker så blev jag lite mer peppad. Jag är glad att jag vågade för det hände något med Nanne när han fick frågan om han läste Buster som barn.
Plötsligt sken han upp. Jag riktigt såg hur det tändes något i hans ögon.
- Oh ja. Jag läste verkligen Buster. Som jag gillade den tidningen. Det är roligt, bara ordet Buster väckte en massa känslor direkt. Hjärnan är fantastisk på det sättet! Genast började en liten film från min barndom spela upp här inne.
Vidare berättade han att serien "Juniorerna" nog var hans favoritserie i Buster.
En annan fråga jag fick var om jag kunde be att få höra vilket Norge-skämt han välkomnade Solli med?
- Jasså? Jaa, du har hört att jag berättar historier alltså. Jag tror att han fick höra den gamla klassikern om varför Norrmän alltid går fram till fönstret när det åskar. Vet du?
Jag är synnerligen dålig på norgeskämt och kan därför inte svara.
- För att de tror att de ska bli fotograferade, flinar Nanne.
Jag kan inte avsluta intervjun utan att fråga lite om VM ändå. Om han till exempel tyckte om sprejen vid frisparkarna?
- Den har jag förespråkat ända sen första gången jag såg den i Brasilien för många år sen. Jag hoppas verkligen att vi får se den i svensk fotboll inom kort. Det hette att det skulle vara alldeles för krångligt för domarna när jag föreslog att vi skulle ta efter det, men nu har väl hela världen sett att det nog var en ganska bra åtgärd?
-Jag är dock mer oroad över alla filmningarna. Här måste FIFA se över sitt regelverk och domarna måste bli mycket bättre på att stävja dels det men även det tuffa spelet. Även om VM kanske ses som positivt med fint spel och mängder av mål så tycker jag att det finns stora mörka moln på himlen när det gäller de här bitarna. Här har FIFA något att verkligen bita i. Jag tror kanske att en väg att ta tag i det är att straffa i efterhand. Något måste i alla fall göras.
När jag väl stänger av mitt fickminne ser jag att det gått en dryg halvtimme. Tiden gick fort, det var lätt att få samtalet framåt. Jag fick en känsla av att han faktiskt också lyssnade. Att han ställde en del motfrågor och genuint lyssnade på det jag hade att säga. Även om han inte gjorde det så kändes det så. En känsla jag uppskattar och som jag tror på. Det är en fin förmåga att ha när man ska arbeta med människor om man kan lyssna.
När jag lämnar Årsta stöter jag ihop med målvaktstränare Mille Olsson. Han bekräftar den bild som också Yvonne och Victor gav mig. Att det finns en lugn och en tilltro till människors olika förmågor. Att det finns kunskap och en vilja att utvecklas tillsammans.
Det är en ovan känsla att känna så här mitt i sommaren. Framtidstro och ett lugn. Jag är helt övertygad om att Nanne Bergstrand är rätt för oss. Han och Jingblad kom i ett läge där vi som bäst behövde det.
Härifrån och framåt heter det ju. Tillsammans. Nu kör vi.
Vi ses på Nya Söderstadion på söndag.