Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-08-03 20:00

Hammarby - FC Twente
1 - 1

Nu sluter vi leden!
Johannes Hopf, en av de stora anledningarna till att Hammarby tog sig till den där cupfinalen, mot Helsingborg, 2010.

Nu sluter vi leden!

Som de flesta andra Hammarbysupportrar på plats i Enschede, som hade biljetter, stod jag i klacksessionen. Det var i mångt och mycket en fantastisk upplevelse att skrika sig hes för att lyfta fram laget på plan. Vi visade med besked att Hammarby var på plats och körde över Twente totalt på läktarna. Det var ett magiskt drag som, enligt mig, endast har överträffats mot Basel hemma och i cupfinalen 2010, mot Helsingborg, på Söderstadion.

Nu räckte det inte hela vägen till seger, men jag tror ändå att vi var många som tyckte att resultatet var godkänt med tanke på förutsättningarna. Twente är ett riktigt bra fotbollslag, som förra säsongen slutade på fjärde plats i den Holländska ligan, och ett mycket starkt hemmalag dessutom. 

Helt klart är det så att vårt stöd inspirerade spelarna på plan. Spelarna slet som djur och lyckades, som tur var, undvika det där andra målet i baken, som nog hade blivit ödesstigert. 

Nu till anledningen att jag skriver denna artikel. 

Jag vet att oerhört många är förbannade på Twente efter det sätt som vi supportrar blev behandlade på i Enschede. 

Då pratar jag, förstås, inte bara om det faktum att vi inte alls var välkomna i Enschede, utan främst om att Twentes säkerhetsapparat inte alls höll måttet när den väl behövdes. Det var fruktansvärt och oerhört frustrerande att se 2-300 av Twentes och Schalkes huliganer ge sig på, och misshandla, en liten klick Hammarbyare som satt på huvudläktaren på sponsorplatser. Trots att jag inte är en våldsam person så ville varje fiber i min kropp skynda dit och hjälpa till att skydda våra grön-vita bröder och systrar. 

Jag behöver inte gå in mer på händelsen, då alla redan läst det mesta, än att säga att jag verkligen lider med er som blev tvungna att befinna er mitt i detta. Det gör fortfarande ont i mitt Hammarbyhjärta när jag tänker på det och hoppet om mänsklighet släcktes ännu en nivå hos mig. 

För mig är det en självklarhet att Twente borde få UEFAs strängaste straff och slängas ut ur ECL med huvudet före, men det lär väl aldrig hända, även om UEFAs delegater satt på sektionen bredvid tumultet. 

På Torsdag är det så dags för returmötet här i Stockholm och jag uppmanar nu oss alla Hammarbysupportrar att ta ut den ilska vi känner mot Twente på läktarna. Då pratar jag inte om att fysiskt storma Twentes supportrar eller att ge sig på oskyldiga människor, bara för att de bär motståndarnas färger. 

Däremot skall vi visa vilka Hammarby är, på läktaren, och lyfta vår spelare till nya höjder. 

Twente skall mötas av ett helvete. Det skall buas så fort de får bollen och det skall jublas och skrikas när vi har den. Alla på hela arenan, som kan, skall stå upp i 90 minuter, plus eventuell förlängning, och skapa en ännu tätare och grymmare stämning än vid hemmamatcherna mot Cuckaricki och Basel. 

Marti Cifuentes vill ha Sarajevostämning, men den stämning jag vill se, skall, om möjligt, till och med vara tätare än den i cupfinalen mot Helsingborg 2010, på Söderstadion, då alla åskådare stod upp runt hela arenan och ”pushade” hela matchen. 

Det skall helt enkelt bli en match som vi supportrar pratar om i årtionden, matchen då vi helt knäckte de hatade Twente och skickade dem ur ECL. 

Det finns dock en förutsättning för att vi skall skapa denna elektriska atmosfär och det är att vi fyller hela arenan. Vad jag förstår så finns det fortfarande biljetter kvar. Hjälps nu åt att se till så att de kvarvarande biljetterna når grön-vita ägare, och se till så att biljetter som inte kan användas når nya grön-vita ägare. 

När så Torsdagen kommer så uppmanar jag er alla att klä er i grönt och vitt och ta med halsdukar och övriga attiraljer. Kom tidigt och fyll arenan och ta med dig din allra högsta stämma, som du sparat enkom för denna match, och gör dig hörd. Dra med dig de som sitter runt omkring dig. 

Och när du funderar på att sätta dig ned, tänk då på hur hela Twentes organisation, och Enschedes borgmästare, har ”pissat” på Hammarby och på de stackars Hammarbyare som misshandlades av Twentes huliganer. 

Det om något borde ge dig ny styrka att stå ett tag till och att skrika dig hes lite till. 

Nu sluter vi leden och visar vilka Hammarby är och vilka Twente valt att utmana. 

”För övrigt anser jag att Enschede bör förstöras”

Göran Öberg2023-08-02 09:41:20
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!