Oavgjort mot IFK Göteborg
Hammarbyspelarna jublar efter att den mycket ovane målskytten Loret Sadiku gjort 1-0 mot Göteborg.

Det blev en konstig match mellan Göteborg och Hammarby. Att säga att domaren Fredrik Klitte hamnade i strålkastarljuset var nästan en underdrift.

Om vi börjar med första halvlek så är det en riktigt tråkig halvlek efter allsvenska mått mätt. Det kämpas väl men det skapas väldigt få chanser. Man kan väl säga att lagen har varsin halvchans där Hammarby gör mål på sin, genom den ovana målskytten Loret Sadiku, medan Edwin Kurtulus lyckas täcka bort Marcus Bergs styrning vid Göteborg chans.

Det är tydligt att det är två lag som ännu inte har fått igång sitt spel ordentligt, trots att allsvenskan är inne i omgång 9. Det görs mängder av misstag, passningarna är inte tillräckligt rappa och rörelsen hos spelarna är alldeles för långsam och seg.

Annars är väl det mest ovanliga med första halvlek att den blir sönderryckt av en massa avbrott på grund av diverse skador. Allra längst tid tog det när Oliver Dovin får en smäll i huvudet efter en situation och det råder delade meningar om Dovin skall bytas ut eller ej. En sak är säker och det är att Oliver själv tycker att han är okej, men det blir trots allt, efter många turer, ett byte och Davor Blazevic kommer in. Noterbart är att Fredrik Klitte missar att blåsa en solklar straff för Göteborg efter att Kurtulus missförstått en situation och tagit bollen med handen för att rätta till den.

I den andra halvleken sker det som vi sett flera gånger tidigare denna säsong. Hammarby backar hem, blir passiva, och lämnar över hela initiativet till hemmalaget. Flera lag i allsvenskan är vana vid detta spelsätt och gör det ofta trångt för motståndarna. Hammarby är inte ett av de lagen, istället spelar man som bäst när man pressar högt.

Hursomhelst, Göteborg tackar för detta och får energi, då de får ha mycket boll. Alla vet att det är roligare att spela med boll än utan och det gäller dubbelt för Hammarby. Bortalaget håller dock undan länge, mycket tack vare ett inspirerat målvaktsspel av Davor Blazevic.

I 64:e minuten hittar dock Fredrik Klitte en situation där Edwin Kurtulus håller i Marcus Berg så att denne ramlar in i straffområdet. Repriserna visar att det är Berg som håller i först och sedan ramlar väldigt lätt. Kurtulus får dock en gult kort för situationen och det är riktigt illa då han redan drog på sig ett kort i första halvlek. Han blir således utvisad och Hammarby får slutföra matchen med en man mindre.

I och med utvisningen ökar trycket och Göteborg kommer närmare och närmare en kvittering. Blazevic fortsätter storspela i Hammarbymålet och lyckas med tur och skicklighet att freda målet.
Tyvärr räcker det inte hela vägen då Göteborg tilldöms en straff efter att hemmalagets Gustaf Norlin lyckas sätta in foten före Joel Nilssons och ramlar. Då spelar det ingen roll att Blazevic har koll på situationen utan Klitte pekar på straffpunkten. Straffen slås mycket säkert in av Marcus Berg. Matchklockan står nu på 87 minuter.

Eftersom även andra halvlek kantats av avbrott är det åtta minuters tillägg och Göteborg matar in bollar i bortalagets straffområde. Hammarby lyckas dock försvara det oavgjorda resultatet matchen ut. Rättvist eller ej kan man tvista om, men det är solklart att Göteborgs andra halvlek gör att de är värda åtminstone en poäng. Tyvärr får de också hjälp av en felaktig dömd utvisning på Kurtulus, men Berg är smart och lyckas med sin kupp.

Med säsongen och matchen i färskt minne måste jag säga att jag är riktigt orolig. Det känns inte alls som att vi har fått igång något vägvinnande spel denna säsong, ett intryck som förstärks av en intervju jag läser med Loret Sadiku efter matchen, där han säger exakt detta, att spelet inte fungerar alls.

Oron minskar inte när Marti säger på presskonferensen att hans order till laget i andra halvlek var att gå upp och pressa högt och inte att istället, som laget gjorde, backa hem och täcka ytor. Håller Marti på att tappa omklädningsrummet eller är det spelarna som inte kan, eller orkar, följa hans instruktioner? Med detta sagt är det i alla fall oerhört provocerande att se Besara, Nalic och Boudah småjogga runt istället för att gå upp och sätta in den pressen som Marti tydligt vill se.

För det måste ju vara väldigt tydligt för spelarna i laget att vi inte är bekväma med att ligga lågt, det är väl AIK-matchen om inte annat ett tydligt bevis på. Vi släpper då till alldeles för mycket bakåt och är ännu mer tandlösa framåt. Det känns som att något är väldigt väldigt fel när lag som Degerfors, BP och Halmstad har ett spel som ser extremt mycket sexigare ut än oss, där de skapar flera chanser och har en tydlig idé om hur de skall ta sig till sina chanser.

Det positiva med gårdagens match, till skillnad mot tidigare bortamatcher, är trots allt att vi får med oss en pinne och att vi kämpar till oss den med en man mindre, och det trots att spelet inte alls fungerar. Det negativa är att det inte kommer att hålla om vi inte får igång spelet.

Tillbaks till Loret Sadikus intervju, där han konstaterar att chansen till SM-guld är borta redan efter nio spelade omgångar. Han säger också att det är oerhört segt då han har kommit till Hammarby för att vinna titlar. Det jobbiga är att han har rätt och när han dessutom, som nämnts tidigare, konstaterar att spelet inte alls fungerar är det kanske dags att ställa frågan om Marti Cifuentes är rätt tränare för Hammarby i det läge som vi befinner oss i just nu.

Eller är det så att Hammarbys styrelse, tillsammans med avgående Jesper Jansson, skall gå ut och erkänna att truppen är alldeles för svag för att vara ett topplag, och att man gjorde ett stort misstag när man inte ersatte Berisha med en liknande spelare innan man släppte honom, samt att det också vara ett stort misstag att inte slanta upp det som krävdes för Noah Persson och istället värva ytterbackar som inte är i närheten av att vara så bra som Jeahze och Sandberg var.

Jag misstänker att Hammarbys styrelse avvaktar till sommarfönstret för att ta något beslut när det gäller Marti och att de hoppas på att trenden skall vända, även om inget talar för det. Ingen vill nog sparka Marti, men om resultaten, och framförallt spelet, fortsätter att svika så har man inget val.

Vi lär också få se en rejäl satsning inför Europa när sommarfönstret öppnar 3/7. Då vill i alla fall jag se en anfallare med målgaranti, en riktigt bra ytterback och en kantspelare med hög kvalitet. Det är minimum om inte hela denna säsong skall vara helt spolierad och Europaspelet bortkastat.

Nu sluter vi oss samman och lyfter laget de fyra sista matcherna innan uppehållet så kanske Marti blir kvar.