Lagbanner
Finnvedsvallen, Värnamo, 2022-05-29 17:30

IFK Värnamo - Hammarby

Omladdning och vänner från förr
Loret Sadiku, en av många produkter från IFK Värnamo

Omladdning och vänner från förr

Bara dagar efter att vi var ett straffavgörande ifrån att titulera oss som mästare av Svenska Cupen är det nu dags att rikta blickarna mot Småland och IFK Värnamo. För Hammarby krävs en seger för att återta serieledningen innan vi går på ett månadslångt sommaruppehåll från Allsvenskan. Bara att hoppa upp på hästen alltså. Såren får slickas senare.

Dagens motståndare
IFK Värnamo spelar i år sin första Allsvenska säsong i klubbens 110 år gamla historia. Om vi fortsätter tala just historia så leds laget av tränare Kim Hellberg och assisterande tränare Jonas Thern som är klubbens kanske största galjonsfigur. Med 75 landskamper för Sverige och spel i klubbar som Roma och Napoli startade Thern sin fotbollskarriär i just IFK värnamo i början på 80-talet.  

Utöver årets säsong i Allsvenskan så har man endast 9 år av spel i Superettan innanför bältet. Så det är en snabb och fin klättring klubben gjort efter att ha  åkt ur den näst bästa serien 2018 så har man nu gjort en kovändning och ligger för närvarande på 13 plats i Allsvenskan, precis ovanför kvalstrecket. Senaste var man på plats på Olympia för att vända 1-0 underläger till 4-1 vinst mot tabelljumbon Helsingborg. Något som stärkt laget som nu kommer in i dagens match med stärkt självförtroende.

Annars är IFK Värnamo förknippade med att vara en av Sveriges stora talangfabriker. Förutom Jonas Thern så har man fostrat spelare som sonen Simon Thern, Niklas Hult, Viktor Claesson och Hammarbys mittfältare Loret Sadiku, bara för att nämna några. I dagens trupp är det framförallt den forne skyttekungen Marcus Antonsson som står för mycket i anfallsväg tillsammans med mittfältaren Abdussalam Magashy som haft en fin säsong hittills med 2 mål på 9 matcher. Man har också visat sig starka på hemmaplan där man lyckades nolla Malmö FF tiidgare under våren. 

Historik. 
Hammarby och Värnamo stötte på varandra under åren i superettan vid fler än ett tillfälle med blandade resultat från en svunnen tid. Kollar man på startelvorna från en match 2011 hittar man gamla bekanta som  Dzenis Kozica, Jonathan Ring och redan nämnda Loret Sadiku. I Hammarby finner vi ett mittfält bestående av Andreas Dahl , Maic Sema och Sebastian Castro-Tello. De gamla goda tiderna. Säsongen 2014 var senast vi möttes i seriesammanhang. då med en vinst och en oavgjord match.

Hammarby
Senaste veckan har varit omtumlande i Bajenland. Efter söndagens vinst mot Norrköping så gick vi in i torsdagens cupfinal mot Malmö FF med uppblåst bröstkorg och allt att förlora. Efter en match som svängde åt bägge hållen men där inget av lagen lyckades få hål på varandra efter fina målvakts insatser, slutade matchen 3-4 till Malmö FF (straffavgörande). För våran del ligger nu allt fokus därmed på Allsvenskan, och att slåss på en front kan göra oss gott. 

Nu gäller det att ladda om mentalt och fysiskt. 120 minuters fotboll tär på kroppen efter en vecka som innehåller tre matcher och kan man nu studsa tillbaka efter missräkningen och rikta all energi på matchen mot Värnamo så kommer Hammarby att gå på sommaruppehåll som serieledare. Vinner vi idag så får man säga att förväntningarna har motsvaras och sommaren och hösten kan bli riktigt kul i Bajenland.


Hur skulle du bedömma Hammarbys vårsäsong i sin helhet?


Matchen sänds på Discovery+ 17.30 för dig som inte kan vara på plats.
Domare Joakim Ostling.


 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-05-29 14:47:54
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!