Arena Oskarshamn, 2021-02-28 15:00

Oskarshamns AIK - Hammarby
0 - 3

Oskarshamns AIK-Hammarby IF: 3-0 i gruppspelets andra match

Efter en inledande seger mot AFC Eskilstuna tog sig Hammarby under söndagen an Oskarshamn. Återigen slutade det med en tremålsseger och tre färska poäng till Hammarby i jakten på slutspel i Svenska Cupen.

Hammarby startade matchen med en relativt väntad startelva, även om den innehöll någon överraskning. Billborn sa redan efter matchen mot AFC Eskilstuna att Dovin skulle starta istället för Ousted. I övrigt fick Mohanad Jeahze ge plats för Richard Magyar, vilket flyttade ut Mads Fenger på vänsterbacken. I Gustav Ludwigsons frånvaro fick Rodic en chans till vänster. Det var återigen en 4-3-3-uppställning, med Hudu som sittande mittfältare bakom Jeppe Andersen och Abdul Khalili.

Hammarby inledde första halvlek hyfsat bra och skapade några halvchanser under de inledande minuterna och redan i den sjätte minuten rasslade det till bakom Gustav Nyberg i Oskarshamns-målet. Astrit Selmani vann en hörna som Abdul Khalili slog in i boxen. Nyförvärvet Fjóluson gick upp i duellen, men bollen nickades in i eget mål av Oskarshamns Zakaria Sawo. Efter målet mattades dock spelet av och Hammarby hade både svårt att få något vidare grepp i presspelet och att organiserat skapa tillräckligt med målchanser. Utöver målet lyckades Hammarby mest skapa några halvchanser, där yttrarna Rodic och Amoo ofta var involverade. De tog sig ofta fram mot straffområdet, men Hammarby hade lite problem i sista tredjedelen. Det var ingen halvlek man var särskilt nöjd med hemma i tv-soffan, trots ledningen och få chanser mot Hammarbys mål.

I den andra halvleken gick Hammarby ut med samma elva som startade den första. Då lyckades Hammarby successivt skapa sig ett allt större grepp om matchen. Laget vann fler andrabollar, pressen fungerade bättre och Hammarby skapade fler klara målchanser. Abdul Khalili fick två bra målchanser tidigt, den ena gången på en retur från Selmani, den andra gången framspelad av Rodic, men det ville sig inte för Khalili idag. Kort efter det stack Oskarshamn upp med en bra möjlighet, när man lite väl enkelt tog sig igenom Hammarbys försvar, men Dovin i målet kunde avvärja båda avsluten. Det skulle visa sig viktigt, bara några minuter senare slog Sandberg ett inlägg som når Selmani som tog ner bollen och spelade in den till Amoo. Det första skottet gick i ribban, men sedan kunde planens kortaste spelare nicka in sin egen retur. Här lossnade det för Hammarby. Bara tre minuter senare vann Amoo bollen och stötte fram den för Selmani som ryckte ifrån Oskarshamnsförsvaret och spelade över bollen till Rodic som störtade fram och gjorde 3-0 för Hammarby. Ett viktigt mål, då det innebar att Oskarshamn skulle behöva göra två mål för att Hammarby ska hamna bakom AIK i tabellen.

Kort efter 3-0-målet kom ytterligare ett farligt läge för Hammarby, och återigen var Selmani högst inblandad. Han snurrade upp en försvarare och avfyrade ett skott strax utanför straffområdet, men bollen tog i stolpen. Direkt efter stolpträffen gjorde Hammarby sitt första byte, när Mayckel Lahdo kom in istället för Amoo. Senare under matchen byttes även Axel Sjöberg, Imad Khalili och Loué Bayéré in mot Mads Fenger, Astrit Selmani och Vladimir Rodic. Hammarby kunde spela av större delen av den andra halvleken, men de sista fem minuterna blev lite röriga, då Oskarshamn kunde forcera fram några målchanser, men Dovin fick ändå hålla nollan till slut.

Trots en halvdan kollektiv insats fanns det ändå en del ljusglimtar att ta med sig. Astrit Selmani var relativt osynlig under första halvlek, men kom igång rejält under den andra och tog för sig både offensivt och defensivt. Facit blev två framspelningar till det andra och tredje målet, även om han själv inte fick in bollen i nät idag. I övrigt var Akinkunmi Amoo inblandad i mycket och fick kröna sin fina insats med ett mål, Abdul-Halik Hudu visar med fina fötter att han vill vara med och konkurrera på mittfältet och Jón Gudni Fjóluson ser ut precis som man vill att han ska göra. Islänningen sticker inte ut, men ser bombsäker ut i varje situation, både med och utan boll. Ett välkommet tillskott till en backlinje som inte var bra nog under fjolåret.

Efter en insats som inte imponerade men ändå gjorde jobbet sitter Hammarby i förarsätet inför gruppspelets avslutande omgång. Med 7-1 i målskillnad och sex poäng på två matcher ligger man före AIK, inför den avgörande matchen. Att backa hem och försvara resultat är inte Hammarbys starka sida, men tabelläget kommer göra att AIK tvingas anfalla vilket kommer öppna upp värdefulla ytor för Hammarbys offensiv. En stark insats i derbyt kommer krävas, men Hammarby har alla möjligheter att nå en kvartsfinal.