Lagbanner
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 5
Bazoumana Touré jublar efter att ha satt spiken i kistan mot Djurgården i derbyt som spelades den 2/6 på Tele 2. Förhoppningsvis får vi se samma jubel många gånger under hösten.

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 5

Det är spännande tider för Hammarby fotboll och för oss supportrar. Kan Hammarby resa sig som fågel Fenix ur den aska som en sjundeplats i allsvenskan innebär, och hur kommer en sådan resa då att se ut? Vi på Svenska Fans har valt att använda detta projekt för att följa denna resa från ett helikopterperspektiv, där allt som hänt sammanfattas månadsvis. Huvudsakligt fokus kommer att ligga på herrlaget och följa hur den nystart som Hammarby nu gör faller ut ur ett längre perspektiv.

En ursäkt

Jag vill börja denna del 5 med att be alla er därute som har väntat förgäves på denna del av detta projekt under maj månad. Det har nu gått över två månader sedan senaste delen, vilket inte alls var det som jag tänkte när jag startade denna artikelserie. Jag tänker inte gå in på några orsaker här för varför det har blivit så, utan bara koncentrera mig på bot och bättring. Gott så, nu startar vi del 5.

Organisation och klubb – Vad har hänt under den senaste dryga månaden?

Det var lite överraskande när en av de assisterande tränarna, Abel Lorincz, konstaterade att han fått ett bättre erbjudande och därför lämnar Hammarby med omedelbar verkan. Det tog sedan inte lång tid innan Hammarby kunde presentera Abels ersättare, i form av Sundsvalls huvudtränare Douglas Jakobsen, där Douglas främst tar över Abels ansvar för fasta situationer.

Efter alla spekulationer om vart Nathaniel Adjei skulle spela sin fotboll kommande säsong så valde Lorient, lite överraskande, att köpa loss Adjei för c.a. 65 miljoner, som kan bli över 80 om alla klausuler uppfylls.

22/6 så blir Edvin Kurtulus klar för Shaquille Pinas gamla klubb Ludogorets i Bulgarien. Enligt uppgifter får Hammarby mellan 20 och 25 miljoner samt en fin vidarförsäljningsklasul på 20%.

Status spelartruppen – Förändringar och nuläge

Som vi redan har konstaterat ovan så har Nathaniel Adjei och Edvin Kurtulus lämnat Hammarby för nästa steg i deras karriärer.  När det gäller spelare in så kan vi konstatera att det är väldigt många afrikanska spelare i Hammarby trupp just nu. Klubben har gått ut med att truppen är för stor och att den behöver bantas med 5-6 spelare.

Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att vi just nu sitter på lite för många utländska talanger och att Kim och David nu behöver utvärdera vilka som skall vara kvar i truppen. Klart är att Bazoumana Touré och Divine Teah fortsatt tillhör A-truppen och att det även ser ut som att Saidou Alioum också får A-lagsstatus. Återstår då att se vad som händer med de, från lån, återbördade Ibrahim Breeze Fofana och Amadou Sabo samt Kingley Gyamfi och den inlånade Nicolas Ablido. Samtliga var med på veckans träningar och nästan samtliga fick speltid i träningsmatchen mot BP (förlust 1–3).

Vi har i truppen även andra spelare som ryktas hänga löst. Bland dem nämns främst Alper Demirol, Abdo Boudah och Anton Kralj, tre spelare som inte riktigt fått det att stämma i den grön-vita tröjan. Demirols och Kraljs kontrakt går dessutom ut vid årsskiftet.

När det gäller rykten ut så gäller dessa som vanligt Viktor Djukanovic, men också Oliver Dovin, som enligt uppgift har bud på sig från en klubb i brittiska ”The premiership”. Även Pavle Vagic har ryktats ut, men de ryktena viftade han själv bort när han var med i senaste avsnittet av Bajenpodden.

Däremot så har det meddelats från säkra källor (Disco) att Victor Eriksson är klar som ersättare till Edvin Kurtulus på mittbacken. Inget har meddelats på officiella än, men det är väl bara att konstatera att om Victor blir klar så har vi hittat en perfekt ersättare till Kurtulus, speciellt då han kan Kim och Davids spel sedan sin tid i Värnamo.

Sportsligt – Vad har hänt de senaste två månaderna?

Jag väljer att dela upp de åtta matcherna som spelats sedan förra delen av denna artikelserie publicerades i två kategorier, kaos och vändningen.

Kaos:

Halmstad – Hammarby 2-1
Hammarby – Västerås 2-1
Hammarby – Värnamo 1-2

Att säga att det var lite kaos här är nästan en underdrift. Visst, vi vinner över Västerås hemma, men gör två oerhört svaga matcher mot Halmstad och Värnamo. Stabiliteten lyser fortfarande med sin frånvaro och spelarna pendlar mycket i prestationer.


Vändningen:

Norrköping – Hammarby 1-2
Mjällby – Hammarby 3-0
Hammarby - AIK 2-1
Hammarby – Sirius 3-0
Djurgården – Hammarby 0-3

Efter den oerhört svaga insatsen mot Värnamo var det verkligen läge för att ta en trepoängare på bortaplan mot Norrköping, något vi supportrar vet ytterst sällan händer. Denna gång händer dock det oväntade och vi vinner med 2-1 efter en grym kämpainsats. Inget skönspel på något sätt, mer av en lagseger där vi brottar ned ”Peking” och vinner på poäng.

Nu vädrade vi morgonluft inför matchen mot Mjällby, men återigen går det vågor på Hammarby sjö. Segern mot ”Peking” följs upp av ännu en svag insats nere i ”listerlandet” och Mjällby kan ganska enkelt vinna med 3-0, i en match där vi nästan ger bort målen.

Som tur är skulle denna match visa sig bli det sista bottennappet under våren, en vår som avslutas med tre raka segrar. Först dänger vi till Gnaget i hemmaderbyt med 2-1, för att sedan följa upp det med en säker hemmaseger mot Sirius med 3-0. Slutligen så kronan på verket, krossen, med 3-0, mot Djurgården.

Kännetecknande för dessa fem sista matcher är att spelarna i Hammarby har börjat förstå att det faktiskt går att vinna matcher på olika sätt, dels, som mot Norrköping och AIK, kämpa ned motståndet, dels, som mot Sirius och Djurgården, vara spelmässigt överlägsna. Detta, mina vänner, är ett klart fall framåt mot ur det, exempelvis, såg ut 2023.

Jag vill stanna kvar lite extra vid sista matchen mot Djurgården. I denna match hände något som är ganska ovanligt i Hammarby, och det är att samtliga spelare gjorde en mer än godkänd insats och att summan verkligen blev större än värdet på de individuella spelarna. Det kändes, där och då, och även nu, som ett stort steg mot toppen för den fotboll som Kim och David vill bedriva.

Matchen visade hur det kan se ut när det mesta stämmer och om jag stänger mina ögon kan jag fortfarande höra oss sjunga ”Always look at the bright side of life” medan Kenta, i tifoform, pekar finger mot Djurgårdsklacken. Kan den sista matchen före ett uppehåll vara mer passande för en Hammarbyare? Jag tror inte det.

Som jag skrev i början så har vi även startat med en träningsmatch mot Brommapojkarna, som vi förlorade med 1-3. Det är egentligen inte speciellt mycket att skriva om matchen förutom det faktum att väldigt många Hammarbysupportrar fick upp ögonen för hur pass skicklig Divine Teah är på att spela fotboll. Det skall verkligen bli intressant att se hur bra han blir när han verkligen får upp farten, för då finns det anledning för motståndarna att hålla i sig.

Jakten på Europaplats

I förra delen av denna artikelserie lanserades denna rubrik.

Vi har räknat ut ett poängsnitt för tredjeplatsen i allsvenskan för de senaste nio säsongerna, från säsongen för Hammarbys återkomst 2015, fram till 2023. Detta snitt är 57,4 poäng. Sedan är det, förstås, inte säkert att det räcker med 57,4 poäng eller att det ens krävs 57,4 poäng, men vi anser att det är ett bra utgångsläge för att se om chansen till Europa finns kvar.

Så här ser läget ut innan matchen mot GAIS:

Matcher spelade: 12
Poäng: 21
Nuvarande snittpoäng: 1,75
Snittpoäng som krävs för att nå målet: 1,9

Snittpoängen var ett tag riktigt låg, men i och med fyra segrar på de fem sista matcherna så börjar Hammarby närma sig målet som specificerats ovan. Noterbart är att Malmö har en snittpoäng på 2,46 och Djurgården strax under 2,1.

Vi är således på rätt väg, men det kommer att krävas en hel del segrar framöver för att höja snittet ytterligare.

Spelare – Vilka är på gång och vilka behöver lyfta sig?

Levererar enligt förväntningar:

Oliver Dovin: Har visat stor stabilitet mellan stolparna denna säsong.
Nahir Besara: Levererar poäng i nästan varje match. Så skall en lagkapten agera.
Fredrik Hammar: Har höjt nivån i sitt passningsspel och bidrar nu även med nyckelpassningar.
Hampus Skoglund: Hampus har hållt hög klass hela säsongen. Ett lokomotiv på högerkanten. 
Pavle Vagic: Stiger nu upp i denna klass efter ett flertal leveranser av hög klass.
Shaquille Pinas: "Tjack" har varit en av de bästa i Hammarby de senaste 4-5 matcherna.
Deniz Gul: Visar hur en forward skall agera. Är mjuk, men samtidigt tuff och har allt som en forward skall ha.
Tesfaldet Tekie: ”Tess” har spelat bättre och bättre för varje match på slutet. Höll hög nivå mot Djurgården.
Bazoumana Touré: Snabb matchvinnare som också fattat att man jobbar för laget. Alltid spelande med ett leende på läpparna.

På uppgång:

Oscar Johansson Schellas: Börjar så smått visa vad det var som gjorde honom så bra i Värnamo. Några fler poäng och han aspirerar på att flytta upp i den övre kategorin.
Markus Karlsson: Bra som mittfältare, men det finns ännu mer i ”Mackan”. Det behöver han ta fram om han skall slå sig fram som en startspelare.
Montader Mahjed: På gång igen efter en dipp. Såg sugen ut i träningsmatchen mot BP.

Behöver lyfta sig:

Viktor Djukanovic: Har varit småskadad under våren. Behöver lyfta sig nu och stänka in några mål. Vi vet att han kan.
Mads Fenger: Mads gör alltid allt han kan, men har varit lite för mycket skadad. Stort frågetecken på om hans kropp håller för den hårdare träningen.
Simon Strand: Som vanligt vet vi vad vi får av Simon, men han måste tagga till lite mer när han får chansen.
Jusef Erabi: Svårt att lyfta sig när man är skadad. Är i full träning nu, men måste visa något om han skall lyfta uppåt och bidra som han kan
Abdelrahman Boudah: Det händer inte mycket kring Boudah och nu har även han varit skadad. En utlåning vore nog bra för Abdo.
Marc Llinares: Får inte det riktigt att stämma i spelet när han får chansen. Svaga inlägg och för få offensiva utflykter. Låg helt fel i position mot BP i träningsmatchen.
 
Divine Teah, Ibrahim Breeze Fofana, Saidou Alioum, Amadou Sabo, Kingsley Gyamfi, Marcus Rafferty och Dennis Collander har spelat för lite i Hammarbys tröja på sistonde för att kunna bedömas.

Den närmaste framtiden

I morgon, Lördag, spelas ytterligare en träningsmatch innan Allsvenskan drar igång igen. Motståndet är IFK Värnamo. Det pratas om 2*60 minuter för att så många spelare som möjligt skall få speltid i båda lagen. Matchen spelas på Årsta IP 13:00 och ingen publik är tillåten. Hammarby kommer dock att sända live med start 12:50. Länk finns på den officiella hemsidan.

Den 7/7 så drar så Allsvenskan i gång igen med buller och bång. Som vi har väntat och längtat, för EM-fotboll i all ära så står den sig slätt mot att se Bajen joxa med trasan. Det är GAIS som står för motståndet på Gamla Ullevi, en stadion som kommer att lukta mindre makrill än vanligt när Bajen står för mångfalden och antalet på läktarna. Räkna med slutsålt och många tusen Hammarbysupportrar på plats.

Fyra matcher kommer att spelas. För Hammarbys del, innan det är dags för del 6 av denna artikelserie:

7/7 GAIS – Hammarby
15/7 Hammarby – Göteborg
20/7 Brommapojkarna – Hammarby
28/7 Hammarby - Mjällby

Det skall bli mycket intressant att se om vi kan fortsätta på den inslagna vägen, med segrar, som vi var på innan uppehållet eller om vi återigen får se laget dippa och ha svårt att prestera.

Tydligt är att vi har satt oss i ett intressant läge för att haka på ordentligt i toppen om vi startar med ett par segrar. Om det nu blir så eller ej får framtiden utvisa, men håll med om att den ser ljus ut just nu.

Forza Bajen!


 

Göran Öberg2024-06-28 15:47:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!