Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-09-11 15:00

Hammarby - Djurgården

Ranegie sa att ”det är inte lätt att vara djurgårdsfan” - Inför hyresgästerna

Ranegie sa att ”det är inte lätt att vara djurgårdsfan” - Inför hyresgästerna

På söndag inträffar något väldigt viktigt, avgörande och definierande för många av oss under lång tid. Det är viktigt att vi alla där och då tar vårt ansvar tillsammans och ser till att vi bidrar till en framtid större än oss som individer. På söndag har du möjligheten att påverka vad som komma skall under lång tid och det gäller faktiskt två saker.

För det första är det val till Sveriges Riksdag, kommun och landsting - så gå och rösta!

För det andra möter vi hyresgästerna från Östermalm hemma på nya Söderstadion i ytterligare en match som är säsongsdefinierande. Många av oss tycker nog att just detta börjar bli en aningen tröttande, framför allt då vi stått vid vägskäl så ofta nu utan att tyckas i efterhand kunna se vilken riktning vi lyckats slå in på. Känslan efter AIK och Norrköping är väl däremot den att vi eventuellt gått vilse och tappat sikt på segervägen och topplaceringarna. Mot hyresgästerna finns dock en liten chans att korrigera detta. Vid seger skulle vi placera oss en enda pinne bakom andraplatsen. Samtidigt innebär en förlust ett avstånd på sju poäng till den placeringen och hög risk att bli om- och ikappsprungna bakifrån. För att understryka matchens betydelse så innebär sämsta möjliga resultat i omgång 22 att tabellen kommer se ut såhär:
 

1 Häcken 14 6 2 48
2 DIF 14 5 3 47
3 AIK 12 6 4 42
4 Bajen 12 4 6 40
5 IFK 12 3 7 39

Historik
Östermalmslaget (som tydligen gärna ser sig som tillhörande söderort) har under de senaste säsongerna lyckats vända deras miserabla derbytrend mot såväl SvFFs representationslag från Solna som oss. Under ett antal år var match mot hyresgästerna i princip garanterade poäng men trender är ju tyvärr till för att brytas. Senast i våras fick vi se Bajen spela ut motståndaren och Kim Bergstrand sa själv i vår inför-intervju att  ”Hammarby var jävligt bra i matchen, de styrde och ställde mer än oss.” En matchbild vi känner igen från flera matcher, ett överlägset Hammarby som utan effektivitet inte lyckas vinna utan som mot laget med ljudtoppar torskade med 1-0. Slår vi ut resultatraden i inbördes möten sen 2017 ser det ut såhär:

2022
DIF – Hammarby 1-0

2021
DIF – Hammarby 0-1 (Svenska cupen)
Hammarby – DIF 2-2
DIF – Hammarby 4-1

2020
DIF – Hammarby 1-2
Hammarby – DIF 1-1

2019
DIF – Hammarby 0(4)-0(2) (kvartsfinal i Svenska cupen)
Hammarby – DIF 2-1
DIF – Hammarby 1-2

2018
DIF – Hammarby 1-2
Hammarby – DIF 1-3

2017
Hammarby – DIF 3-1
DIF - Hammarby 1-1


Pa Dibba gör 1-2 "borta" mot hyresgästerna i minut 91 säsongen 2018 och återupplev det här.

Föreningen från Östermalm
Laget kommer till matchen försvagat på flera sätt. Till att börja med spelade de så sent som i torsdags mot Shamrock Rovers i Conference League. Motståndaren beskrevs vara i klass med Varberg eller Sundsvall men det slutade ändå 0-0 på bortaplan. Efter resultatet så var det väl ett antal orosmoln som syntes i djurgårdsled där kapten Magnus Eriksson sa att ”Vi är jävligt besvikna efter den här matchen”. Viktor Edvardssen fyllde i och påpekade att:

- Så är det. Vi har inte varit hundra procent i alla prestationer sista tiden, även om det är en styrka och vinna ändå. Men nu på söndag måste vi göra en fläckfri insats mot Hammarby om vi ska tre poäng.

På ett sätt är det nog garanterat ett psykologiskt verktyg för att kunna vara mer avslappnade när de kliver in på vår hemmaplan. Samtidigt så anas det en viss frustration i djurgårdsled och eventuellt en viss stress över att lyckas kombinera jakten på guld i Allsvenskan med Conference League. En bortamatch sitter naturligtvis en aning i benen. Laget har dessutom tappat Isak Hien till Hellas Verona och det känns än så länge inte som att Marcus Danielson kan ersätta honom. Dessutom saknas Victor Edvardsen på grund av avstängning vilket försvårar ett eventuellt djupledsspel. På pluskontot för gästerna finns dock revanschviljan efter torsdagens match, att man har fullgoda ersättare i anfallet och dessutom kanske främst trendbrottet mot oss och segern i våras.

Föreningens huvudtränare har inte alltid lyckats särskilt bra med vad han säger offentligt men taktiskt har firma Bergstrand och Lagerlöf visat prov på att kunna anpassa sig väl efter sina motståndare. Det är inte en slump att laget ligger tvåa i allsvenskan eller att vi fått svårare mot dem sen detta tränarpar tog över. Även detta lär vara en fördel för laget på söndag då det även kanske finns ett visst övertag psykologiskt att de trots en sämre insats lyckades vinna i våras.


Vi hoppas nog alla att spöket kan återvända.

Hammarby
Trenden är väl sådär efter 2-2 mot AIK och 4-1 mot Norrköping. Bajen gick i och med matchen mot AIK in i ett otroligt tufft spelschema och det har visat sig resultatmässigt. I matchen senast stod vi även för en ordentlig kollaps i andra halvlek som kanske förstärkte den oro flera av oss haft kring delar av vårt spel. Det har innan dessa resultat varit en 5-1 seger mot Degerfors som kändes sådär och 0-1 borta mot IFK var väl knappast så övertygande som en kunde önskat. Framför allt tycks någonting ha hänt med försvarsspelet där flera journalister, spelare, tränare och vi tyckare här i redaktionen observerat slarv och taskig inställning. Till viss del har detta kunnat förklaras med avstängningar och rotation som givetvis bidragit till utmaningar. Däremot är detta inte hela orsaken då Bajen varit Allsvenskans defensivt starkaste lag. 6 insläppta på 2 matcher gör att vi nu släppt in fler än KFF, IFK och framför allt hyresgästerna.

Frågetecken har även funnits för offensiven. Vilka som skall och bör starta har varit föremål för stor diskussion. Given som nia centralt är så klart Berisha men sen är det ju kanske brist på självklara eller övertygande val. För det mesta har Saidi spelat till vänster och Ludwigson fått platsen till höger. Den sistnämnde är väl många överens om att han inte kommer till sin rätt just där och det har ju inte sett övertygande ut de senaste matcherna. Hans bästa position är väl centralt eller till vänster men Saidi har prioriterats och det med blandat resultat. Det känns som det fortfarande finns en del som ska klaffa innan han passar in till fullo och framför allt har en hel del supportrar ventilerat en viss frustration över att Abdelrahman haft svårt att utnyttja avslutslägen eller sätta medspelare i spel. Trawally har också getts chansen utan att övertyga. I cupmatchen mot Nyköping var vi nog många som hoppades att han skulle visa framfötterna men nja, det blev något annat.

Centralt känns det mer givet och tryggt där firma Besara och Bojanic ständigt tycks ha förmågan att övertyga. Nahir är spelaren som trots en liten dipp här och där ständigt lyckas skapa poäng med assist eller mål. Den större faran är väl den om östermalmslaget lyckas neutralisera Bojanic som har förmågan att slå de avgörande passningarna och sannerligen är en spelare som behöver hitta rätt på söndag. Centralt är Jeppe rimligtvis vad vi kommer få se och även om vi saknat Sadiku så är ju Andersen spelaren som visat mest hjärta och kvalitet av många sen uppehållet. Som helhet finns det med andra ord ett flertal frågetecken kring allt från form till startelva.

Always look on the bright side of life
För att kunna nå ett bra resultat på söndag behövs några olika saker redas ut: defensiven, de offensiva vägarna framåt på mitten och anfallarnas bidrag till målchanser. Vi har i de senaste matcherna sett en oroväckande trend och även om det vunnits matcher har såväl laget som åskådare och tyckare sett en nedåtgående formkurva sen matchen mot Degerfors. De nyförvärv som kommit har utöver Berisha knappast färgat eller övertygat. Formen för flera spelare har ovanpå det varit tveksam och den senaste kollapsen mot Norrköping har för många varit svårsmält. Vi får hoppas att laget använder dessa saker som bränsle och lyckas gå ut fullt påkopplade. Slarvar vi och släpper in mål i första minuten eller på grund av billiga misstag blir hyresgästerna en match vi antagligen inte vinner. Är alla på tå och lirar det spel vi vet att vi kan med en Berisha på topp bör vi kunna bärga tre poäng.

Som sades i inledningen är matchen säsongsdefinierande. Resultatet avgör väldigt mycket av vilka reella möjligheter vi kommer ha att nå topp 3 den här säsongen. Framför allt kommer en torsk innebära att det antagligen blir kamp om just tredjeplatsen. Vi håller tummarna för att laget är redo att ta sig an uppgiften och att vi får uppmana hyresgästerna att se på livets ljusa sida. För den som behöver njuta av östermalmsförnedring rekommenderas än en gång en gammal klassiker:

https://youtu.be/5naK7nreRHM


 

Theodor Bittner2022-09-10 11:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!