Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-02-20 17:30

Hammarby - Falkenberg
2 - 1

Reflektioner efter Hammarbys vinst mot Falkenberg

Reflektioner efter Hammarbys vinst mot Falkenberg

Säsongen 2022 har nu gått av stapeln efter premiären i årets Svenska cup. Inför säsongen så har det funnits en del frågetecken. För en dryg månad sen stod vi utan huvudtränare och har sen dess blivit av med ett par viktiga startspelare (Amoo, Aziz). Har våra mittbackar vad som krävs för att utmana om guld? Kommer Dovin växa ut till den stora målvakt som vi hoppas på? Har vi en skyttekung i Selmani? Kommer vi att försvara våran plats som regerande mästare? Här följer några reflektioner och tankar


Efter att ha kollat antagonisterna från norr vinna med 2 -0 hemma på Vasalund, IFK Göteborg krampaktigt premiärvinna mot Landskrona BOIS så var man varm i kläderna inför premiären. Som man längtat efter att få se vårat fina Hammarby tävlingsspela igen. Vintern har varit lång, kall och mörk men nu går vi mot nya tider. Efter 90 minuter plus tillägg i den nyss spelade matchen på Nya Söderstadion kan vi ta med oss följande....

1. Gammal startelva men ny skrud

Förutom den nya, kritiserade matchtröjan, så kändes startelvan på förhand lite ofräsch. Fenger, Jeppe, Sandberg, Gurra. Några av de yngre förmågorna. Rätt osexigt på pappret. Men med brasklappen att vi mötte ett lag som precis brakat igenom 2 serier på 2 säsonger så var känslan när spelet sätts igång att många har gått in i en andra andning i den här upplagan av Bajen. Magyar kändes självklar i sin roll som kapten för dagen, lugn och självsäker. Jeppe Andersen med nyvunnet självförtroende och glöd kan nog ge Sadiku en match om rollen som 6a. Inga stjärnor bland nyförvärven utan istället en trupp som spelat ihop sig en säsong till, vilket syntes under framförallt första halvlek.

2. Junisarna
Att Swedberg kan dominera i offensiven vet vi redan från förra säsongen. Lahdo och Dovin är heller inte kycklingungar, de matchades förhållandevis friskt redan förra säsongen. Lahdo hade flera fina inlägg från högerkanten varpå ett av dem resulterade i 1-0 målet. Han utmanade friskt och dessutom bra i återerövringen. Dovin sattes knappt på prov. Lade ändå beslag på de bollar som hamnade i eget straffområde under första halvlek. Var tydlig i sin kommunikation och tog det han skulle ta i andra. Målet i inledningen av andra kan man inte skylla honom för. Otrolig rackarrökare. Inga jätteinsatser men några kilo muskler syntes samt mer mogna i sina beslutsfattanden. Lahdos gick av med en känning i knäsenan men ska inte vara något allvarligt där.

3. Martís prägel

Ska sägas att Falkenberg inte bjöd upp till någon vidare dans. Något som mest kan likställas med en trött vals från deras sida gav oss möjlighet att visa upp vår nyinlärda spanska flamenco. Spel mot ett mål gjorde det svårt att hitta ytor i sista tredjedelen. Presspelet gjorde det dock svårt för Falkenberg att komma till några större lägen. Det höga presspelet är någonting som pratats om och här fick vi se prov på hur det ser ut när det fungerar. Hästjobb från Jeppe på mittfältet, Lahdo sprang som om det inte fanns någon morgondag på högerkanten och Williot var aktiv i båda riktningarna. 
Hårt slit laget igenom! Martí säger på presskonferensen att han är nöjd med defensiven och att insatsen inte nödvändigtvis blir sämre av det vackra reduceringsmålet i andra halvlek. Önskvärt är dock att inte släppa in motståndarna i matchen som vi gör och kräver en bättre skärpa i sista tredjedelen. 

4. Slutprodukten

Oroväckande svårt hade vi att skapa farliga målchanser under första halvtimmen. Så länge Falkenberg stod lågt så var det mycket bollrullande runt straffområde, men ingen slutprodukt. Efter 1-0 blev det genast möjlighet till fler kontringar och ytorna öppnade upp sig. 2-0 kom av bara farten. Att vi hade svårt att lirka upp ett lågt stående försvar är vi långt ifrån ensamma om i fotbollsvärlden. Andra halvlek svängde mer åt båda håll, reduceringen från Falkenberg var inte orättvis även om det var en lyckoträff. Selmani och Gurra sprang på som vi blivit vana vid. Men ska man vara ärlig var det aldrig riktigt nära i andra halvlek. Bättre skärpa och beslutuppfattande är önskvärt av de offensiva lirarna om det ska bli något försvarande av titeln och möjlighet till Europaspel redan i år.

Matchen lirare: Richard Magyar. Med sitt 1+1 så var han i slutändan tungan på vågen för denna uddamålsvinst. Att han dessutom såg ut som en självklar lagkapten, lugn och metodisk för att inte prata om vältajmad i duellspelet. Kul att se!

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-02-20 20:08:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!