Lagbanner
Ronnie Hellström - Vi minns dig, därför finns du

Ronnie Hellström - Vi minns dig, därför finns du

Hur sätter man ord på det som känns för tungt för att prata om? Hur hanterar man de sorger som känns omöjliga att ta sig igenom? 

1949 föddes en pojke i Skåne, hans föräldrar hette Ingegerd och Rolf Hellström. 1958 blev pojken frälst av fotbollen efter att ha sett sina hjältar Nacka, Liedholm och Gren leka hem en silvermedalj på hemmaplan. 1962 flyttade pojken med sin familj till Stockholm och började spela fotboll i Hammarby IF. 1966 debuterade pojken som målvakt i Hammarbys A-lag som 17 åring, två år senare som 19 åring var det dags för debuten i svenska landslaget. 

Pojken vars namn var Ronnie Hellström, kom att ha en framgångsrik karriär inom fotbollen i 22 års tid som spelare i bland annat Hammarby, Kaiserslautern och det svenska landslaget. Den enda svenska målvakt som blivit uttagen i världen bästa lag vid inte bara ett, utan TVÅ tillfällen. Ronnie, som spelade tre världsmästerskap med Sverige, är den enda spelare i Tyskland som blivit avtackad med en officiell avskedsmatch utan att uppfylla alla krav. 35 000 supportrar tackade av honom när han skulle lämna den tyska ligan 1984. Två stycken guldbollar hanns med innan spelarkarriären var över dessutom.

Att Ronnie var en fantastisk fotbollsspelare, en av svensk fotbolls största genom tiderna och betydde mycket för många finns det ingen som kan förneka. 

När Ronnie Hellström i november 2021 berättade att han har cancer och en obotlig tumör, var det nog många som kände en tyngd i bröstet. Denna vidriga sjukdom som härjar och sliter så många hjärtan i stycken, tuggar det och spottar ut det på marken. 

Beskedet skapade en reaktion i supporterled och lagom till sista hemmamatchen för säsongen hade tifogruppen skapat ett tifo som täckte kortsidan medans tonerna av "Just idag är jag stark" dånade ut ur högtalarna på "Nya söderstadion". Ett tifo förställande denna varma och fina person samstämmiga röster beskriver honom som. En hyllning och en önskan till högre makter så gott som något, att Ronnie skulle svara positivt på behandlingen och bli bra så fort kroppen tillät. I en intervju som Fotbolldirekt gjorde med honom bara dagar efter tifot beskriver Ronnie hyllningen som "mäktig" och ett fantastiskt tifo. 

Den 6 februari 2022 kom beskedet. 72 år gammal blev Ronnie Hellström.

Hur sätter man ord på det som känns för tungt för att prata om? Hur hanterar man de sorger som känns omöjliga att ta sig igenom? 

Svaret vet jag inte, men jag tror att vi måste minnas för att kunna leva med sorgen. Jag kände inte Ronnie personligen. Jag har aldrig pratat med honom eller träffat honom. Trots detta så sörjer jag honom, mycket. Vi älskade båda samma klubb, den som han spelat för och varit tränare i. Det närmsta jag kommer Ronnie är genom min far som såg honom spela under 60-talet på Södermalm. Sorg kan uttrycka sig på många olika sätt. Genom handlingar som att måla ett enormt tifo och visa för Sverige hur mycket någon betyder för en. Genom en text skriven med några dagars distans för att försöka sätta ord på en människas betydelse. Vi vet att vi aldrig kommer att få se honom uppe på läktaren igen med en grön och vit halsduk runt halsen. Vi kommer inte få se honom dra igång "Bajen va namnet" framför supportrarna igen. En sorg som träffat så hårt som denna kan aldrig försvinna. Men man kan lära sig att hantera sorgen och med tiden kommer det bli lättare. Men försvinner gör den aldrig. Försvinner kommer heller aldrig Ronnie Hellström att göra, så länge vi målar, berättar, pratar och skriver om honom.

Vi minns honom, därför finns han.

Mina tankar går till Ronnies familj, nära och kära.

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-02-09 20:07:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!