Lagbanner
Säsongssummering HTFF 2022 – Del 2 av 2
Laget firar ett av många mål från året, bild av Anders Ögren.

Säsongssummering HTFF 2022 – Del 2 av 2

Joseph Porta inkom med en säsongssummering för HTFF säsongen 2022. Vi presenterar den här uppdelad i två delar och tackar ödmjukast för det otroligt genomarbetade bidraget samt den intressanta läsningen!

Du hittar del 1 här.

Besvikelserna
Ingen säsong utan en och annan besvikelse. Den största är enkelt att peka ut – hur klubben sumpade cupspelet.

Det går att diskutera om det är en bra ide till att börja med att anmäla sig till samma tävling som ”moderföreningen”. Men när man väl gjort det så lyckades man sedan med konststycket att behöva lämna WO pga att spelare och ledare var på semester. En klassisk planeringsmiss som klubben skyllde på Förbundet. Men faktum kvarstår: HTFF var den ENDA föreningen som inte löste problemet, trots att flera klubbar hade samma utmaning. Inte värdigt.

Nästa besvikelse är ”profilvärvningen” Charbel Georges (93). Allsvensk rutin, varit i flera elitklubbar – och fortfarande i en ”bra ålder”. Inte som förra årets rutinerade spelare El Kabir och Thor som antingen höll på att avrunda karriären eller rent av redan hade gjort det. Jag och många med mig trodde att Charbel skulle vara lagets ”pappa” och motorn på mittfältet.

I stället var han hjälpligt ordinarie de första 10 omgångarna – men helt ärligt utan att imponera allt för mycket. Efter det har det varit bänken eller läktaren och rollen som lagfarsa och mittfältsmotor har istället åtta år yngre Fredrik Hammar tagit. Om det är skador som är anledningen vet jag inte, klubben kommunicerar inte – men jag har inte hört att så skulle vara fallet.

Jag hoppas Bajen börjar lära sig nu – det behövs inte ”äldre” spelare i HTFF truppen. Det behövs tillräckligt bra unga spelare, något man nu börjar få gott om.

På lite samma tema så gjorde HTFF ett med div 1 mått mätt ett starkt vinterfönster när man utöver Charbel, Hammar och Mamadouba Diaby (97), alla med meriter från högre nivå, även plockade in två spelare från Hammarbys a-trupp med allsvenska meriter: Kalle Björklund (99) och Loué Bayéré Junior (01).

Att göra EN sådan värvning är bra för en div 1 klubb, att göra två är riktigt starkt.

Men tyvärr blev utfallet väldigt magert. Kalle lyckades först inte ta en tröja i konkurrens med Adjei och Svanberg, slog sig sedan in i startelvan när laget åkte på skador i ett par matcher men utan att imponera för att sedan själv dra på sig en skada som avslutade säsongen. Tror det var det sista vi såg av honom i Hammarbytröjan.

Bayéré fick försäsongen förstörd av skador, och har sedan under säsongen haft fortsatt kämpigt på den fronten. Och när han väl spelat har det sett väldigt tamt och lojt ut, gjorde visserligen ett mål mot Sylvia och en assist mot Piteå men i andra matcher har han varit direkt dålig. Överlag finns det i mina ögon inget som tyder på att han är ens nära att ta en plats i a-truppen till nästa år, vilket är sista året på hans kontrakt. Det rimligaste vore att försöka släppa honom nu i vinter.

En lite annan typ av besvikelse är hanteringen av Albin Aljic (03). Albin kom på lån från Nyköping BIS efter en kanonsäsong i div 2 förra året. Fick mestadels agera inhoppare bakom Erabi, men varje gång han fick chansen var han inblandad i farligheter och målchanser. Men istället för att ge Albin ”chansen” när Erabi inte spelade valde klubben att försöka matcha igång Loué Bayéré. Albin tröttnade och bad om att få avsluta lånet i förtid.

Det är folk med bättre fotbollsöga än jag som tar ut laget, men den här har jag svårt att fatta. Eller rättare sagt – jag fattar att vi har investerat relativt mycket i Loue med ett längre kontrakt och vill spela igång honom. Men är man så pass långt ifrån a-laget som han ändå är kan man fråga sig om det inte hade varit bättre att ge Albin en ordentlig chans. Jag skulle inte vara förvånad om han dyker upp högre upp i seriesystemet nästa säsong.

En spelare som gick in i säsongen med höga förväntningar, efter en fin säsong förra året och en bra försäsong med a-laget, var Aziz Harabi (02). Men när tävlingssäsongen väl drog igång var han en skugga av sitt forna jag. Vad hände? Oklart. Men vårsäsongen var direkt svag, trots att han fick gott om chanser och speltid. Till sommaren gick kontraktet ut och han lämnade då för Tunisiska klubben US Monastir. Bara önska honom lycka till och hoppas karriären tar fart.

En annan spelare som tyvärr inte levt upp till de relativt högt ställda förväntningarna är Noah Tesfai (03). Kom tillsammans med Joe Mendes från Gnaget och kallades ”en av den bästa i sin kull” när han värvades. Hade svårt förra året att få speltid. Visade att han hade en enorm snabbhet när han väl fick chansen. I år var året då han skulle blomma ut, men istället gjorde han bara fått ett antal korta inhopp utan att göra större avtryck. Fick något oväntat chansen i a-laget i träningsmatcher under sommaruppehållet. Men frågan var om det inte var mer av karraktären”provspel” dvs en sista möjlighet för honom att visa upp sig. Han gjorde det helt ok, men inte mer. Och därefter har han fortsatt sitta på bänken i HTFF fram till dess kontraktet i stort sett var säkrat och han fick starta två matcher men återigen utan att göra något avtryck. Tveksamt om han är kvar ett år till.

Sommarfönstret
Över till ett roligare ämne – sommarfönstret. HTFF ”tappade” Adjei till a-laget och släppte Aljic, Würtz, W.Björklund och Rautanen som alla fått begränsat med speltid. Även yttrarna Emmanuel Agyeman Duah (03) och Aziz Harabi som bägge fått mer speltid under våren men som inte fått det att stämma lämnade. En hel del spelare ut med andra ord.

Men man förstärkte också, och JÄKLAR vad man förstärkte. In kom fem spelare: Noah John (03) från Cagliaris Primaveralag dit han varit utlånad från Bajen P19, Casper Eklund (04) från Östers IF, Ibrahima Breze Fofana (02) från Club Brugges motsvarighet till HTFF, Saidou Alioum (03) från en akademi i Kamerun och inte minst Montader Madjed (05) från Varbergs BOIS. Fyra av fem juniorlandslagsspelare. Två som redan varit proffs i andra europeiska klubbar. En som redan gjort debut i Allsvenskan. Och framförallt spelare som klev direkt in i startelvan och gjorde avtryck direkt.

De här värvningarna är helt ärligt på en nivå som HTFF aldrig gjort förut. Och när fönstret väl är stängt landar sedan även Mamane Moustapha Amadou Sabo (04) – landslagsman från Niger, nyss fylda 18 år.

Om Adjei var våren och hela säsongens stora stjärna så har Madjed varit höstens. Lite ojämn kanske men han har direkt visat att div 1 är en för låg nivå. Kommer nästan garanterat utmana om speltid i a-laget när nästa säsong drar igång. Samma sak gäller sannolikt även både Fofana och Alioum – men här hänger mycket på resterande delar av a-lagets truppbygge. Eftersom de inte kan flytta mellan klubbarna krävs det att man bestämmer sig för när det är rätt tid att flytta upp dem – redan i vinter eller ge dem ytterligare 6-12 månader i HTFF.

Hatten av till Hjelmberg och JJ för ett enormt starkt HTFF sommarfönster.

Generationsväxling på gång?
Kan man prata om ”generationsväxling” när man pratar om 21-22 åringar? Kanske inte. Men jag tror vi har just en sådan framför oss i HTFF. Vi har ett antal spelare födda 01 som nu gjort två säsonger i HTFF, gjort det överlag bra, men som sannolikt inte kommer att nå elitfotbollen via Hammarbys a-lag.

Snarare är det spelare som skulle må bra av att köra ett eller ett par år i Superettan eller ev en mindre Allsvensk klubb. Lite samma läge som med exempelvis Jaheem Burke, Alex Douglas och William Weidersjö efter förra säsongen. Jag vet såklart inte hur klubben resonerar – men jag kan tänka mig att truppens enda 01:an som blir kvar nästa säsong är Fredrik Hammar.

Med andra ord tror jag killar som William Hofvander, Maxime Sainte, Sebastian Brolin, Leon Hien och Melvin Bajrovic lämnar.

Hofvander, Sainte och Bajrovic har alla gjort det bra. De är duktiga div 1 spelare med potential för mer. Men de är långt ifrån a-laget.

Hien har fått sin tid i klubben förstörd av skador men kan säkert fortfarande bli riktigt bra. Behöver dock mellanlanda någonstans innan det är aktuellt med Allsvenskan. Kan se alla dessa fyra i en mellanstor Superettanklubb nästa säsong.

Brolin får man nog säga var en väldigt märklig värvning till att börja med, tog inte en tröja förra året i Hudiksvall som åkte ur samma serie. Ska inte spekulera i hur mycket ”goda gener” spelade in i beslutet att plocka in honom, men nu fick han åtminstone chansen att visa upp sig. Dock utan att göra avtryck.

Vidare tror jag som sagt att det är hög chans/risk att killar som Loué Bayéré Junior, Kalle Björklund, Ian Pettersson, Mamadouba Diaby och Charbel Georges lämnar.

Diaby är den ende som kommer att lämna en lucka efter sig i startelvan, han har varit helt okej under säsongen och ordinarie som vänsterback. Bra i defensiven men svag i uppspel och inläggsspelet. Är född 1997, och mycket tveksamt om han kommer lira högre än Superettan nästa år. Nära a-laget tror jag inte han är. Dessutom blir Noah John bara bättre och bättre. Nästa år tror jag han är förstavalet till vänster i backlinjen.

Frågetecken även om keepern från Benin - Loukmane Farou (02) blir kvar. Inte därför att han varit dålig, tvärtom är han en atletisk och bra linjemålvakt. En del problem med kommunikationen med backlinjen av förklarliga skäl pga språket och en del att jobba på med spelet med fötterna, men en kille som bara blivit bättre och bättre. Dessutom uppkallad såväl till hemlandets a-landslag och U23 landslag.

Men Sebastian Selin (03), som är ett år yngre, är fortfarande före i utvecklingen och i mina ögon en bättre målvakt. Tack vare att han är svensk – kan han dessutom ”stå på listan” och agera tredjekeeper i a-laget. Frågan är då om man ska hålla kvar en kille från Västafrika när man vet att resan till a-laget kommer att bli väldigt lång? Blir intressant att se hur klubben resonerar. Kanske är det annars dags för Amar Dzevlan (03) att ”komma hem”? Framförallt om Qviding åker ur div 1 Södra.

Jag gissar mao att vi kommer se någonstans kring 10 spelare som lämnar HTFF i vinter.

Vilka kommer då ansluta? Nöjer mig med att nämna namn från de egna leden, men ett antal spelare från P19 kommer garanterat flyttas upp. Ingen vild gissning att anfallaren Deniz Gül (04), yttermittfältaren Nobel Tesfazgyi Gebrezgi (03), vänsterbacken/yttern Gent Elezaj (05), anfallaren/offensiva mittfältaren Elias Mohammad (03) samt mittbackarna Stevan Beko (03) och Kingsley Gyamfi (04) finns bland dem.

Kanske även någon av de mest framstående i P17 laget ”hoppar över” ett steg och går direkt till HTFF? Innermittfältaren Oscar Steinke Brånby (06) skulle kunna vara en sådan. Men kanske är det mer troligt att han tillhör P19 nästa år.

Får vi ev se en spelare från HTFF akademin som tar steget direkt till HTFFs a-lag för första gången? Anfallaren Max Malick Fall (03) ligger nog närmast till hands i så fall.

I övrigt är det såklart väldigt svårt att spekulera gällande ”inkommande” då Hjelmberg och JJ letar talanger såväl i Stockholmsfotbollen som i Småland, Skåne och i Västafrika. Vi får helt enkelt vänta och se. Det blir dessutom såklart ett stort pussel att lägga gällande vilka spelare som ska tillhöra a-truppen och vilka som ska köra i HTFF respektive P19.

Men en sak är säker – HTFF och den modell Hammarby har för utveckling av unga spelare har snabbt fått ett enormt gott rykte och en stark attraktionskraft. JJ och Hjelmberg kommer att ha en hel del alternativ att välja på när de sätter samman nästa års HTFF trupp. Och fortsätter årets trend finns det inget som hindrar nästa års HTFF upplaga att vara ett topplag i division ett.
 



Författare är Joseph Porta och del 1 hittar du här.

Theodor Bittner2022-11-01 07:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!