Hammarby - Varbergs BoIS
2 - 0

Seger för Hammarby – en lättnad mer än något annat
Djukanovic målskytt i andra halvlek för Hammarby mot Varbergs BoIS

Det var ett ifrågasatt Hammarby som skulle ta emot Varbergs BoIS på Tele2 Arena under lördagen. Efter två raka förluster hade besvikelsen från supportrar visat sig under den öppna träningen på Årsta under veckan i form av dialog med spelarna. Nu var det upp till bevis. Förlust idag och det hade stormat rejält – vid vinst skulle man haka på toppen tillfälligt.

Det var ett Hammarby som gjorde flera förändringar i startelvan efter förra omgångens käftsmäll av AIK. Fenger var tillbaka i mittlåset bredvid Kurtulus. I anfallet fick dessutom både Erabi och Madjed flytta på sig till förmån för Djukanovic och Abdo.

Gästande Varbergs BoIS kom hit med tre inspelade poäng på lika många matcher. Samma skörd som Hammarby men till skillnad från hemmalaget var gästerna obesegrade hittills.

Klockan 15:00 rullade matchen igång på ett soligt Tele2, men den som förväntade sig något skönspel skulle bli besviken. Hammarby såg otajmade ut i passningsspelet och hade svårt att etablera något tryck. Varberg å sin sida skapade inte nämnvärda målchanser men såg bekväma ut i det låga försvarsspelet.

25 minuter in hade hemmalaget mäktat med fyra avslut på mål, varav tre knappt haft styrfart.

Hemmapubliken gjorde vad de kunde för att hjälpa de grönvita på planen men det ville sig inte riktigt. Efter dryga halvtimmen var istället Varberg nära att ta ledningen när man först testade Dovin i målet med ett hårt skott från distans. På den efterföljande hörnan nådde man högst och Hammarbys målvakt fick sträcka ut sig ordentligt för att undvika ett underläge.

Strax innan halvtidsvilan kunde istället hemmalagets nyförvärv August Mikkelsen för första gången i matchen ta sig loss på sin högerkant. Delvis med hjälp av en mindre obstruktion av Simon Strand. Mikkelsen kunde sedan hitta in med bollen till Abdo som med viss hjälp av försvararen kunde se bollen gå in bollen i mål framför hemmaklacken. Jublet kändes som mer av en lättnadens pust än ren glädje.

Till andra halvlek valde Hammarbys tränare att plocka av just Mikkelsen till förmån för Adi Nalic. Innan supportrarna hittat tillbaka till sina platser smällde det på nytt – och denna gång i släptåg av ren och skär glädje.

Strand hittade in med en passning till Abdo som bara lade bollen vidare till kapten Besara. Han tittade i sin tur upp för att se en fri Djukanovic. Passningen var perfekt och från 15 meter kunde Hammarbys nummer 7 placera bollen med kraft i det bortre krysset.

Om första halvlek sett otajmad och chansfattig ut var andra halvlek något annat. Hammarby lyckades plötsligt hitta rätt i kombinationsspelet offensivt. Om det berodde på bortalagets mer anfallsinriktade prägel är inte omöjligt. Inom loppet av 7 minuter efter ledningsmålet hade Hammarby vaskat fram ytterligare tre högklassiga målchanser – dock utan att få nätet att rassla.

Varberg lyfte försvarsspelet i jakt på en reducering men en för dagen storspelande Dovin höll nollan intakt. På de inlägg som lyftes in var han allt som ofta ute och kunde plocka ned dem med bestämdhet. De riktigt heta målchanserna uteblev under sista kvarten och Hammarby kunde inkassera sin andra raka hemmaplansseger för säsongen.

På presskonferensen efter matchen var det en nöjd Martí Cifuentes som gladde sig åt spelarnas prestation på planen. Tajmingen som inte var hundra menar han kan bero på underlaget.
– För någon dag sedan la de på ytterligare sand på planen vilket gör att bollen går lite annorlunda. Det är något vi måste fortsätta vänja oss vid och det gäller att få fler träningar i benen på underlaget, säger han och fortsätter;
– I andra halvlek sitter tajmingen bättre och passningarna som leder fram till andra målet sitter där dom ska. Samtidigt beror det såklart delvis på att Varberg kliver högre upp i planen.

Om krisrubrikerna som omgärdat laget i veckan känne rhan sig lugn.
– Det kan gå mellan himmel och helvette på 24 timmar. Vi var inte världens sämsta lag mot AIK. Vi är inte världens bästa lag idag. Personligen väljer jag att hålla mig lugn och jag känner tilliten från både klubb och supportrar.

Näst på tur väntar två tuffa bortamatcher mot Malmö FF och IFK Norrköping.