Lagbanner
Segerglaset med vinho verde är fortfarande halvfullt, inte halvtomt!

Segerglaset med vinho verde är fortfarande halvfullt, inte halvtomt!

Typiskt skulle en kunna säga på många sätt men också wow! Det grönvita laget kan vara stolt över sin insats. De spelade sett över 90 minuter jämt med ett lag som t ex kryssat mot CL-vinnarna Barcelona förra säsongen och även gått hela vägen till kvartsfinal i CL.

Dröminledningen
Tandberg nickskarvade tidigt i matchen fram ett nästan förlupet höjdbollsinspel mot mål och Julie Blakstad slog direkt därefter till på halvvolley sådär ryggmärgsinstinktivt som när en inte hinner tänka för mycket över saker och ting.
Där var fotbollsgudarna med Bajen och lyckan stod den djärve bi. 
Hammarby var också lyckliga vid en handsituation i eget straffområde där Benfica kunde fått straff. Den syntes tydligt från där jag satt i hörnet mellan västra och norra men kanske inte för domaren eller Benficspelarna för det var inte direkt några protester.
Även där log alltså Nacka uppifrån himlen.

Ljudkuliss som dränker kommunikation
Det går inte att kommunicera verbalt på planen det syntes att båda lagen fick problem på grund av detta.
Vid denna ljudkuliss är inte ens Bajens damer riktigt vana.
Jag vet inte om det hade avgörande betydelse vid det misslyckade hemspelet men kanske en viss betydelse.
Avgörande var dock helt enkelt att det var en felträff, ett för löst hemspel. Särskilt med tanke på hur snabba Benficas anfallare är.
Det är ju sådana små saker som förstoras upp när en möter bra lag.

Efter kvitteringen hade Benfica en bra period där de tryckte ned Bajen men innan målet hade Bajen å andra sidan haft en liknande bra period.
Båda lagen hade problem med det andra lagets förstapress och att kunna spela sig igenom.
Tamminen gjorde en jätteräddning på ett avslut från nära håll vilket räddade kvar hemmalaget i matchen.
Mot slutet av halvleken fick Bajen lite högre bollvinster och kunde skapa en jättechans med en nick från Tandberg igen som tog i stolpen.
Tyvärr resulterade den inte.

Andra halvlek
I andra halvlek kändes Hammarby lite oorganiserade de första minuterna vilket Benfica utnyttjade med att snabbt vinna boll högt och komma runt på kanten för att med en cutbackliknande (var kanske lite framåtriktad) pass hitta ett kort inspel och ett fint avslut.
Det hade gått mindre än 2 minuter av halvleken och besvikelsen var tung på läktaren. Tron på ”det” skulle dock komma tillbaka för de ca 12.000 hammarbyfansen på plats.

Under resten av halvleken lyfte sig Hammarby spelmässigt och skapade nog för att kvittera. Bland annat genom ett frilägesavslut där Benficas målvakt gör en enorm räddning men också i ett antal andra lägen bland annat med ytterligare någon nick som kunnat resultera.
Bajen hittade tillbaka genom att pressa högre men framför allt genom att vara tuffare i närkamperna. Många byten gjordes vilka till viss del påverkade stabiliteten i spelet men som ändå tillförde energin för att fortsätta orka kämpa för en kvittering.
Tyvärr kom den aldrig.

Tredje och fjärde halvlek
Hur som helst så är detta dubbelplayoff-möte inte avgjort än. Jag tror det blir en jämn match även i Lissabon. Kanske har Bajen lite mer flyt då om en tror på fotbollsgudar eller på den så kallade ketchupeffekten.

Lagens olika styrkor
Hammarby och Benfica har olika styrkor. Bajen har ett bättre närkampsspel, vinner fler nickdueller och har ett bättre låt mig kalla det utgrupperat grundspel när de hittar ut i positioner. De får inte lockas att komma för nära varandra. Benfica är både kvickare och snabbare. De har snabba forwards och spelar mycket vertikalt.
Det är ett lag som är vana att snabbt gå framåt i omställningar. De verkar ha det svårare mot ett uppställt försvar.

Hur vänder vi på det här?
Det Bajen behöver i returen är givetvis det första målet.
Då är det faktiskt lika igen det är inte större skillnad än så!

Ingenting är alltså avgjort än och jag tror att Bajen lärde sig en hel del på det här mötet. Vad de inte ska göra nästa gång mm.
Jag är inte säker på att Benfica lärde sig lika mycket då Bajen kan variera sitt spel mer.

Om de lyckas vända på det här i Lissabon så är det Bajen som kan fira med ett glas vinho verde (grönt portugisiskt vin) vilket ju skulle passa då vi ju trots allt är det gröna Eken-laget.

Elias Dahl2024-09-18 22:33:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!