Sen kvittering av Ludwigson
Viktig kvittering Gustav!

Matchen slutar 1-1 tillslut. Gustav Ludwigson kvitterar med matchens sista spark. En stort tabbe av Ousted i första, segt hammarbyspel matchen igenom men till slut så gör vi då ett viktigt mål.

Hammarby kom till spel i matchen mot Helsingborg med lite bättre självförtroende efter 3-0-segern mot ÖSK i veckan. Som supporter gladdes man enormt åt att vi kanske för första gången i år fick se ett spel med lite fart och rörelse, med många spelare med i anfallet OCH en hållen nolla.

Viktig match mot Helsingborg, som inte har inlett serien särskilt vasst och parkerar näst sist i serien med bara 9 inspelade poäng innan domare Adam Ladebäck blåste igång söndagens match.

Nu ska väl inte vi slå oss på bröstet direkt. Inför matchen har Bajen bara lyckats samla ihop femton poäng. En stor besvikelse för oss i supporterleden och förhoppningsvis en lika stor besvikelse bland spelare och ledare. Den här säsongsinledningen har sannerligen inte givit oss det vi hoppats på.

Precis som vanligt numer är det TV-soffans om gäller. Det är så urbota, jävla tråkigt att behöva följa den allsvenska fotbollen långt från läktaren. För egen del är det en kamp att uppbåda intresse och engagemang. Som jag saknar att få spendera sommarlovet på vägarna till bortaresorna.

Tankovic står inte under kontrakt med oss längre. Magyar och Paulinho dras med skador och fanns inte tillgängliga inför dagens match. Hammarby startade matchen med följande spelare:

23. Aron Johannsson

Tim fick spela högerback, istället för på vänsterkanten som mot Örebro. Lite otippat att Aron får starta före Gustav, men kanske är Ludwigson sliten efter hårda arbetsinsatser på kort tid. Personligen är jag så pass traditionell att jag kan tycka att man helst inte ska ändra på ett vinnande lag. Jag hade gärna sett exakt samma startelva

Helsingborg fick byta tänkt målvakt precis innan matchstart efter att Lindegaard blivit skadad på uppvärmningen.

Hammarby skapar två hörnor i inledningen. Jeppe Andersen tydligen dagens hörnläggare och generellt är det rätt svaga hörnor vi sett under året, bortsett från Sher mot ÖSK.

När knappa kvarten är spelad dyker en finfin möjlighet upp för Rodic efter att Fenger, Widgren och Kacaniklic stått för förarbetet. Dessvärre tar han i för kung och fosterland men får tyvärr inte alls till någon träff. Bra läget skapat när vi väljer att lite snabbare byta kant på spelet. Helsingborg ligger lågt och sticker upp och hugger lite när vi slår passningar i blindo. Det är en viktig parameter för Bajen att jobba vidare med, inte släppa till onödiga bolltapp centralt i uppbyggnadsfasen.

Efter 20 minuter drabbas vi av mörkret. Sicken jävla målvaktstavla av Oustedt. Skott utifrån av Max Svensson som David tappar in på ett genant sett. Så jäkla onödigt och väldigt signifikativt för 2020.

Hammarby skapar sin kanske bästa chans i 25:e minuten. Abbe Khalili tar en löpning med boll ute till hög. Spelar snett inåt bakåt in i straffområdet där Kacaniklic har ett jätteläge. Förra året hade nog den bollen åtminstone suttit på mål. Nu går skottet en bra bit utanför.

Vi försöker anfalla med en del folk. Fällman bryter fram och får med sig bollen, Kacaniklic söker Aron som fälls i straffområdet. Signalen kommer men det är inte för straff utan för offside. En korrekt sådan.

Brutal tackling på Kacaniklic i matchminut 32 där Anders Ranrup får ett välförtjänt gult kort. Bra läge för Khalili även om det är lite ute till vänster till skillnad från senast. Skottet dock högt över.

Hammarby har mycket boll men de där riktigt farliga lägena dyker inte upp. Helsingborg är samlade i försvarsspelet. Tim Söderström är den som kanske bryter mönstret mest. Vi skapar en bra chans på hörna, mycket lik den situation där Fenger gjorde mål mot ÖSK, men flytet är inte med oss hittills idag.
Junior får ett gult kort i situationen där Abubakari blir skadad och tvingas till ett byte strax innan paus. Armin Gigovic ersätter.

Hammarby spelar tyvärr med alldeles för dålig rörelse. Helsingborg säkrar ju med sin ledning hemåt och möter oss med ett väl samlat försvar. När då vi inte alls får upp något rejält tempo så är det lätt för hemmalaget att täppa till. Det går helt enkelt alldeles för långsamt och för få spelare rör sig.

Precis innan klockan visar fyrtiofem har Fenger åtminstone ett skott på mål. Känslan i TV-soffan är att Hammarby skulle behöva byta in både Ludwigson och Bojanic i paus. Att Hammarby ligger under i paus är märkligt för egentligen har inte hemmalaget haft en enda chans. Skottet som Ousted tappar in är ju knappt inte en chans. Målskytten själv benämner skottet som ”ett ruttet avslut” i intervjun under pausvilan.

Aimar Sher och Darijan Bojanic kommer in i paus. Ut kliver Rodic och Junior.

Hammarby har stort bollinnehav. Tillåts rulla runt, mycket boll i backlinjen men sen händer det inte jättemycket. Den andra halvlek börjar, tvärt emot ens egna förhoppningar, med att hemmalaget är de som skapar chanserna.

I 55:e minuten borde Aron ha gjort mål. Fantastisk räddning av målvakten, som alltså gör sin andra allsvenska match. Aimar Sher och Jeppe Andersen står för förarbetet. Aron är helt ren på bortre stolpen men målvakten gör alltså en herrejössesräddning.

Det händer inte så himla mycket i matchen. Lågt bolltemp. Ser generellt tungt ut. Gläder mig lite att se Aimar Sher på planen. Tycker att han spelar med en kvalité som vi behöver.

I 64:e minuten kliver Aron ut och Gustav Ludwigson kommer (äntligen) in.

När klockan visar 69 fälls Kacaniklic i ett oerhört farligt läge. Bra frisparksläge för Bojanic. Bollen ligger bara metern utanför straffområdets linje lite till vänster. Bollen sätts dessvärre i muren av Darijan.

Tiden tickar obönhörligen på. Hammarby har en hel del boll men man skapar oroväckande få målchanser. Helsingborg spelar disciplinerat men vi gör det på tok för enkelt för motståndarna då tempot är lågt. Alldeles för lågt.

I 72:a minuten får Imad Khalili chansen. Kacaniklic har spelat färdigt. Hammarby har här tre avslut på mål av de 16 avslut man skapat. Det är förstås under all kritik.

Olof Mellberg får syna det röda kortet av domaren och visas upp på läktaren. Han hade synpunkter på vad han tyckte var en feldömd frispark. Jag kan inte låta bli att jag tycker det är en smula pinsamt när ledare snackar till sig ett andra gult kort så där. Hammarbys spelar missar helt att domaren är ute vid spelarbänken och slår frisparken snabbt. Ludwigson tror en kort stund att han gjort mål men målet är självfallet inte godkänt.

Gustav Ludwigson får en chans en stund senare igen efter faktiskt ett anfall med en smula tempo. Målvakten gör ännu en fin räddning och hörnan blir halvfarlig när samme målvakt går ut och boxar, men returen hamnar hos Fenger som försöker ”distansnicka”. Målvakten hinner dock tillbaka och plockar bollen.

När matchklockan tickar upp mot nittio spelade minuter är det inga muntra miner här i TV-soffan. Det är direkt plågsamt att genomlida detta. Känslan som kvarstår är att något är allvarligt fel i dagens trupp. Det ser inte ett dugg samspelt ut. Håglöst och energifattigt. Tungt och klumpigt. Jag är på riktigt jätteorolig att man inte tar situationen på allvar. Att allt snack om att vara guldfavoriter innan säsongen stigit grabbarna åt huvudet och nu är det liksom ingen som fattar att det är hårt jävla jobb som gäller. Vi kan åka ur. Ser det ut så här, med förluster på det här sättet, så kan en sådan här säsong gå käpprätt åt helvete. Det kommer definitivt inte lösa sig av sig själv. Det måste utredas, diskuteras och kravställas. För – ett coronaår som detta där ekonomin blöder måste prio nu vara att felsöka och åtgärda det sportsliga. Ni kanske tycker att jag överdriver? Grejen är den att jag baserar min noja på saker jag sett tidigare i föreningen. Om när man trodde att allt "bara skulle lösa sig". Jag tror dessvärre att man behöver göra ett ordentligt arbete här. Det handlar inte bara om bisarra tavlor, bolltapp och kanske domartabbar. Det handlar om vårt eget spel. Vi är tempofattiga och håglösa. Tränar vi rätt? Har vi fysiken? Det handlar inte bara om otur.

Så gör han det. Kvitterar. Gustav Ludwigson kvitterar i matchens absolut sista spark. Vi får med oss en poäng. Matchen slutar 1-1. Med flyt och kanske rättvisa sett över matchen som helhet. Men känslan i min kropp är ändå inte odelat jippi. Det är mer en känsla av jaha. Man är ju inte nöjd med kryss borta mot Helsingborg.

Jag är fortfarande otroligt orolig över mitt Hammarby 2020.