Lagbanner
Borås Arena, 2024-09-22 14:00

Elfsborg - Hammarby

Sexpoängsmatch i Borås!
Kim Hellberg är en lysande tränare, men det känns ibland som att det brister i matchcoachingen. Kan han vinna matchen i matchen mot Oscar Hiljemark?

Sexpoängsmatch i Borås!

Med endast 7-8 omgångar kvar av den allsvenska säsongen är det nu dags för både hemmalaget, Elfsborg, och bortalaget, Hammarby, att ”öka takten, sista kvarten”. Det är ett oerhört tight race om europaplatserna, där hela åtta lag har en realistisk chans att få spela Europa kommande säsong. Malmö, som är ett av lagen, har i stort sett säkrat en, men sedan är det sju lag, inom sex poäng som slåss om andra- och tredjeplatsen.

Innan hemmamatchen senast, mot Norrköping, var det Hammarby som hade övertaget, och vi vinst hade man behållt den andraplats som man tog sig upp på i omgång 21. Dock var det lite som vanligt med vårt kära ”Bajen”, att man har väldigt svårt att vinna när man verkligen behöver det, och matchen mot Norrköping blev inget undantag, där man släppte en ledning med 1-0 till 1-1 i matchens slutskede.

Elfsborg, å andra sidan, lyckade inte heller betvinga Norrköping på hemmaplan. De spelade så sent som i igår, Torsdag, och matchen slutade 2-2 efter att Elfsborg fått Ibrahim Buhari utvisad redan i den 17:e minuten. Utvisningen ledde till att Norrköping vände underläge, 0-1, till 2-1, men Elfsborg visade styrka och kvitterade med dryga kvarten kvar. Oerhört starkt att komma tillbaka med en man utvisad så länge, men Elfsborg, med den nya tränaren Oskar Hiljemark, har visat på stor moral och också spelat riktigt bra.

Att spela i Europa är inte bara av godo, även om jag som Hammabysupporter hade älskat de matcher som Elfsborg nu får spela, och hemmalaget kommer, utöver de allsvenska matcherna, att ha ytterligare fyra matcher innan allsvenskan är slutspelad. De har fått kort vila inför söndagens match och på Torsdag är det dags för bortamatch mot AZ Alkmaaar. Om man inte har en tillräckligt bred trupp så kan denna ytterligare matchning resultera i stumma ben. Nu är detta inte något som jag tror påverkar Elfsborg redan i denna match, men kanske senare under hösten.

Hemmalagets form är hysterisk och sedan återstarten efter sommaruppehållet har de endast förlorat en match i allsvenskan, mot Djurgården, annars har det blivit sex segrar och tre oavgjorda. Lägg då till sex segrar, en oavgjort och endast en förlust i europakvalet så ser vi en bild på ett oerhört svårslaget lag.

Svårslagna är ju, som de flesta vet, också Hammarby, även om det har blivit lite för många kryss på slutet, och då framförallt i tre raka hemmamatcher. På bortaplan har man dock gått som tåget och har fyra raka segrar. De senaste 13 matcherna har resulterat i åtta vinster, fyra oavgjorda och endast en förlust, mot Göteborg på hemmaplan.

Två lag, således, som inte alla gillar att förlora.

Att matchen är något som brukar benämnas en sexpoängsmatch är väldigt tydligt när man tittar på tabellen, där Hammarby återfinns på tredje plats med 40 inspelade poäng, medan Elfsborg är på en fjärdeplats med 37 poäng. En vinst för bortlaget skulle betyda att man gör ett ganska stort ryck från Elfsborg, medan en hemmaseger gör att man då återfinns på samma poäng, även om Elfsborg då har en match mer spelad.

Dock så visar lagen under också form och Mjällby, GAIS och AIK är hack i häl och kan komma otäckt nära oss i Hammarby. Så en vinst skulle nu vara väldigt välkommen. Vi skall dock hålla i minnet att Hammarby brukar ha väldigt svårt i Borås, men detta är ju en säsong då man slår hål på trender, och då framförallt på bortaplan. Så varför inte fortsätta på den trenden tänker jag som supporter till laget.

Det som talar för Hammarby är att både Shaquille Pinas och Bazoumana Touré är tillbaka efter att ha varit avstängda mot Norrköping. Dock så är man lite skadedrabbade med Ibrahim Breeze Fofana, Dennis Collander och Mads Fenger på skadelistan. Elfsborg är, av vad jag kan se, skadefria och kan ställa upp med sitt starkaste lag, med undantag av den, mot Norrköping, utvisade Ibrahim Buhari, som förstås är avstängd i denna match.

Matchanalys och tankar

Elfsborg är ett av allsvenskans målgladaste lag med 45 gjorda mål framåt, att jämföra med Hammarbys 38, men man läcker också rejält bakåt med 34 insläppta mot Hammarbys 21.

Hemmalaget har i stort sett bara en växel och det är att köra full fart framåt, något som de gör väldigt bra. Räkna med högt presspel och full fart i kontringarna. Skall Hammarby vinna denna match så måste man vara smartare och mer passningsskickliga än sina motståndare, så att man kan komma igenom Elfsborgs höga press och samtidigt pressa deras försvar, som inte är det starkaste bakåt.

Mycket kommer, förstås också att handla om matchen i matchen mellan Bazoumana Touré och den Elfsborgspelare som spelar bakom Simon Hedlund på högerkanten. Normalt sett är det Sebastian Holmén som brukar spela på den platsen i Elfsborgs 3-4-3. Kan Hammarby hitta många lägen en mot en där så kan det gå undan, och det känns inte som att det vore omöjligt med tanke på hur offensiv den mycket duktiga Simon Hedlund är.

Nu när det är så viktiga matcher mellan relativt jämnbördiga motståndare blir det taktiska allt mer viktigt och de byten som man gör blir ännu mer viktiga. Här känns det tyvärr som att Oscar Hiljemark är en betydligt bättre matchcoach än vad Kim Hellberg är.

Personligen så tycker jag att Kim har gett bort ett antal poäng med sina konstiga och otimade byten, och då kanske allra mest senast med det otroligt konstiga inbytet av en defensiv vilsen Divine Teah, på fel position och med en trött och positionsosäker Llinares bakom sig.

Vi gav därmed vår vänsterkant för Norrköping att anfalla på, vilket senare också ledde till kvitteringsmålet. Inget ont om Divine Teah, som är en suverän offensiv spelare, men att sätta in honom i en roll som kräver hårt defensivt jobb i en oerhört viktig match, med en skör uddamålsledning i ryggen, är bara helt fel. Speciellt när vi har Simon Strand på bänken, som har som specialitet att stänga sin kant.

Divine Teah skall absolut sättas in varje gång när vi jagar mål, då han kan hitta den där oväntade passningen som ställer motståndarna, men han skall absolut inte sättas in när vi skall försvara en ledning. För det är hans defensiv alldeles för svag.

Å andra sidan så är Kim en suverän tränare, som fått en ganska medioker spelartrupp att prestera som ett topplag. Man kan, som talesättet säger inte få allt, även om man gärna vill.

En annan nyckelmatch på söndag kommer, att som alltid, vara striden på mitten där Elfsborg ofta spelar brutalt och kompromisslöst. De är oerhört tunga, speciellt när deras bästa spelare, Michael Badoo, fyller på från sin offensiva position. Tesfaldet Tekie behöver vara lika bra som senast mot Norrköping och den av Markus Karlsson och Fredrik Hammar som får spela bredvid honom behöver jobba stenhårt och vinna många närkamper.

Slutligen några ord om Nahir Besara, vår lagkapten och en spelare som har öst i poäng för oss i Hammarby. Nu är det ganska tydligt att han har ont i sin fot och inte kan få ut allt det som han vill av sitt spel. Sist kunde han inte ens slå hörnor efter att ha fått ytterligare en smäll. Jag älskar Nahir, både som person och fotbollspelare, men om han inte kan prestera för fullt så skall han inte spela, och då absolut inte 90 minuter plus tillägg.  Det gynnar varken honom som spelare eller Hammarby i den enskilda matchen.

Snälla Kim, om det fortsätter att se likadant ut framöver, låt Divine Teah spela de sista 20-25 minuterna i matcherna, dels för att spara Nahir, dels för att ge Teah chansen att blomstra i den position som han skall spela i. Det är vad jag kallar en win-win.

Bajen är bäst, må det bästa laget vinna!
 

Göran Öberg2024-09-21 19:16:39
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!