Lagbanner
Jakten på Häcken har bara börjat
Hammarbys Ellen Wangerheim på nytt i målprotokollet.

Jakten på Häcken har bara börjat

Hammarby vann till slut med klara 4-1 mot Brommapojkarna i derbyt på Kanalplan. En match där Bajen på nytt visar sig starka mentalt när man kör över motståndet i andra halvlek. Förutom målen fick vi ett inhopp av högsta klass och en ny fin prestation på mittfältet. Hammarbys jakt på Häcken har bara börjat.

Återigen stark andra halvlek
Vi fick se det mot Häcken i cupfinalen, mot Örebro senast och även mot Brommapojkarna ikväll. Det är ett avvaktande Hammarby i första halvlek, som trots 1-0 har svårt att spela ut sitt register. Tur då att halvtidssnacket fungerar som det ska. Simone Boye Sørensen visar vägen när hon ger Hammarby ledningen på nytt och efter det är det som en tyngd som lättar från spelarnas axlar. Förvisso chansar gästerna mer när de ligger under men det finns ett mönster och en vilja i Hammarbys andra halvlekar. Man visar en jävlaranamna och vinner återigen tack vare en stark andra halvlek. 

Sparkapital så de sjunger om det
Ellen Wangerheim fick fjolårssäsongen förstörd efter korsbandsskadan hon ådrog sig mot just BP i maj 2022. Mot Örebro senast fick hon spela sina första minuter sedan skadan och slog sig in i målprotokollet genast. Idag får Hammarbys talangfulla anfallare hoppa in med elva minuter kvar. Med sin första bolltouch gör hon mål på nytt efter Adelina Engmans fina inlägg. I över ett år har hon jobbat för att komma tillbaka (läs reportage om vägen tillbaka). Hon poängterar att Hammarby har hållit henne tillbaka i risk om bakslag, något hon är tacksam för idag. 

Ponera att Hammarby blir av med minst en av Vinberg/Janogy/Hamano i sommar. En situation som inte är helt otänkbar efter anfallstrions fina vår tillsammans. Då kan Johan Lager skatta sig lycklig att jobbet redan är gjort. Ersättaren finns med stor sannolikhet redan i truppen.

Jakten har startar
Efter en fin start på säsongen hackade spelet en hel del inför cupfinalen mot Häcken. Hammarby tappade serieledningen och fick se sig omsprungna av både Piteå och Häcken. Nu är formsvackan ett minne blott för söderbönorna. Tre raka segrar i ligan samtidigt som Piteå tappat mark gör att Hammarby nu siktar uppåt igen. Med 13 matcher spelade ligger laget på andraplats och fem poäng bakom serieledande BK Häcken. Kan Hammarby fortsätta rada upp vinster innan landslagsuppehållet kommer Häcken få det svettigt i toppen. Med finalvinsten i cupen i ryggen har Hammarby medvind, hur långt kan den bära?

Hjälten i skymundan
I ett stjärnspäckat Hammarby med offensiven som signum är det lätt att glömma de defensiva spelarna. En som har hyllats alldeles för lite denna säsong är Hammarbys nummer 6, Julia Roddar. Den 31 år gamla mittfältaren anslöt i vintras efter ett par år i USA. Att Roddar skulle vara nyttig för Hammarby rådde det inga tvivel om. Med snart halva serien spelad har hon visat vilken otrolig kvalitet och fotbollshjärna hon besitter. Hon sätter sällan en fot fel och värderar varje situation med millimeterprecision. Hon krånglar sällan till det samtidigt som hon alltid är spelbar och hjälper medspelare. Finns det tillfälle tvekar hon inte på att driva bollen framåt. En stor anledning till Hammarbys fina offensiv stavas Roddar. Tryggheten hon skänker är avgörande för att de offensiva lirarna ska våga de svåra sakerna gång på gång. 

En kommentar från cupfinalen får summera Julias betydelse för Hammarby 2023:

”Inte sen Johan ”Sheriffen” Persson spelade i grönvitt har någon ägt Hammarbys mittfält på samma sätt som Roddar gör”


 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-06-15 21:45:11
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!