Lagbanner
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion

Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion

Inmarsch till ett redan klassiskt tifo ägnat Ultra Boys – följt av värdigt grönvitt fyrverkeri direkt efter paus – som bildades just den 25 september 1999 var bara inledningen på en rätt markant jubelföreställning för Hammarby del. Tionde förlustfria matchen i rad, genomförd med den äran, och därmed blev det äntligen seger igen. Toppstriden lever i allra högsta grad. Däremot känns det sorgligt att inte ens 18000 var på plats för att bevittna skådespelet.

Warner Hahn – 2.5
Hade med försvarslinjens och vänsterstolpens hjälp i ärlighetens namn inte speciellt mycket att göra – behövde egentligen bara göra ett ingripande och då först efter dryga timmen spelad – men hans betydelse kan inte nog betonas. Ger gång efter annan bevis på mod, lugn, kommunikation och exakt de ledaregenskaper som Hammarby behöver som sista utpost. En av hela Allsvenskans bästa och viktigaste värvningar 2024.

Hampus Skoglund – 2
Inte alls hans starkaste prestation för året. Hamnade tidigt i underläge mot vindsnabbe Inoussi och blev vid ett par tillfällen både bortsnurrad och ifrånsprungen, vilket hade kunnat resultera i ett tidigt underläge. Det redde dock ut sig efter knappa kvarten spelad då han fick mer understöd av övriga lagdelar.

Ibrahima Fofana – 3
Kändes inför match, med tanke på motståndarnas snabbhet som en klockren startplats, och hade varit det även om Victor Eriksson varit tillgänglig. Inte någon kan ha blivit besviken över hans insats. Lugn och trygg med såväl defensiva som offensiva kvaliteter och han blir bara starkare. Knappt så att man kan tro att det inte gått så lång tid sedan han omskolades till mittback, vilket Kim Hellberg skall ha mycket cred för.

Pavle Vagic – 3
Det skall ses som positivt att man inte alltid märker av Pavle och att han, när man väl gör det, presterar. Är mer defensivt lagd än mittlåskollega Fofana, men de kompletterar varandra alldeles utmärkt. Spelintelligensen och blicken för spelet håller hög klass. Om han någonsin har haft problem med idrottspsyket så märks inget av det numera. Filbunkslugn.

Shaquille Pinas – 3
Håller sin vänsterkant med stor auktoritet samtidigt som han bidrar med frejdig offensiv där inte minst samspelet med Bazoumana Toure sitter i match efter match. En av seriens allra bästa på sin position.

Tesfaldet Tekie – 4
I toppslag mot Elfsborg senast och nu ytterligare en insats som visar på hur viktig han är för hela laget. Vinner boll centralt, läser spelet briljant både offensivt och defensivt. Äger mittfältskampen fullständigt tillsammans med Markus Karlsson och det mot erkänt stark Rygaard, Gustafson och Amane…

Markus Karlsson – 4
… ja, jag vill påstå att vi faktiskt bjöds på en av de starkaste mittfältsinsatserna för året, då BK Häcken efter första 15 knappt kom över egen planhalva. Även ”Mackan” är ju omskolad – och alltså skall Kim och övriga äras även för denna fingertoppskänsla – men i sättet som han allt som oftast är steget före redan i tanken imponeras man.

Montader Madjed – 3.5
I sin tredje allsvenska match från start agerade ”Monte” just så som han gjort sedan det nya kontraktet skrevs under, med stort självförtroende. Riktigt stark i återerövringarna, ett kanonskott efter halvtimmen spelad men även mycket delaktig i det övriga spelet. Allt mindre statisk i sitt agerande, där han numera inte enbart fokuserar på sin briljanta vänsterfot, vilket skapar oreda för motståndarna. Smart utbytt i 70:e.

Nahir Besara – 3
Efter en räcka mindre lyckade matcher – om det nu har berott på fotkänning, formdipp eller en trist mix av båda – visade Kapten Nahir att han är på väg tillbaka till sedvanligt gott slag. Betydligt piggare och mer delaktig än på ett bra tag och äntligen åter i poängprotokollet. Projektilskottet i ribban i minut 32 kunde OJS bara raka in returen på och han var dessutom delaktig i 2-0-målet, samt hade ett friläge som nog resulterat om avslutet levererats med högerfoten i stället. Vi är nog en del som andas ut med tanke på stundande kamp i Solna. Smart utbytt i 70:e.

Bazoumana Toure – 3
Enligt rykten var scouter från både Arsenal och Manchester United på plats för närstudier och vi kan vara säkra på att han kommer gå förlorad även om det kanske inte blir till just någon av dessa storklubbar. Ställdes mot Julius Lindberg och Johan Hammar och hade som vanligt inga större problem att hantera de försvarare han möter. ”Bazou” kanske inte alltid värderar helt klockrent – ibland är han lite väl osjälvisk, ibland tar han eget avslut när han skulle varit det – men han måste vara en verklig mardröm för vilket lag som helst att ställas emot och det är dessutom glädjande att Hammarby i dag belastar båda kanterna på ett annat sätt än tidigare.

Oscar Johansson Shellhas – 4
OJS har i mina ögon fått orättvist mycket kritik för uteblivna prestationer, men tack och lov (för det mesta) lyssnar Kim Hellberg på sin egen inre röst. Han har fullt förtroende för sin spelare i Värnamo och det med rätta. Nu var det många som tvivlade när Jusef Erabli bänkades – det borde inte ha förvånat med tanke hur det sett ut på Årsta de senaste träningarna och var en kombination av flera faktorer – men OJS på dennes position blev ett riktigt lyckokast. Som striker är det av yttersta vikt att vara DÄR när tillfället ges och det är väl ingen överdrift att påstå att leveransen var i stort sett hundraprocentig. Kanske var 2-0-målet offside, men å andra sidan fanns det fler tillfällen att näta och det självklara betyget som planens bästa spelare renderas även för spelet i övrigt. Suveränt.

Fredrik Hammar och Jusef Erabi inbytta i 70:e, Simon Strand i 77:e och Gent Elezaj i 94:e
Samtliga utom den sistnämnde fick rätt gott om speltid, men matchen var vid det laget avgjord varför de faktiskt syntes för lite för att ges verkligt rättvisa betyg. Gott ändå att ha så starka spelare på bänken. Elezaj hann ju knappt komma in, men 19-åringen förtjänar ändå ett extra omnämnande. Han har gjort det fantastiskt främst i HTFF men också visat mognad och pondus i mindre betydelsefulla matcher i A-laget. Detta var dock hans allsvenska debut och det måste vara ett rejält lyft för självförtroendet att få begå den på Nya Söderstadion. Mer lär komma.

Kim Hellberg och David Selini – 4
Visst har det under säsongen förekommit en del ”udda” beslut som inte fallit väl ut, men mot Häcken var direktiven glasklara över hela brädet. Det är bara att konstatera att vår tränarduo alltmer växer fram som höggradigt skickliga.

Nummer 12 – 5
Världsklass. Det enda ordet som behöver sägas. Men var befann sig övriga drygt 10000 som hade kunnat fylla Nya Söderstadion i den toppstrid som pågår? Märkligt, och det är milt uttryckt.
 

Per Planhammar2024-09-26 22:50:53
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!