Lagbanner
Nationalarenan, Strawberry Arena, 2024-09-29 14:00

AIK - Hammarby
1 - 0

Spelaromdömen för bortamötet med AIK
AIK Hammarby, situationen där Thychosen inte fick straff och inte heller skulle ha fått det.

Spelaromdömen för bortamötet med AIK

Det är inte bara svårt att vara objektiv, det är omöjligt! Jag ska ändå göra en ansats till detta. Jag tänkte att det var bra att ta anteckningar för minnets skull och för att försöka att lite mindre luras av känslor och istället se vad som verkligen hände.  Det blev 96 anteckningar totalt. En dag som denna på detta underlag när laget inte får ut sitt spel då är det svårt att  leverera på topp så jag ber om läsning mot ljuset av det.

Visst vore det kul med europaspel och visst kan det höja värde på spelare mm men det kan bra prestationer i Allsvenskan
också göra. De kan också väcka nog intresse för att spelare ska komma iväg utomlands på ett bra sätt!
Där vill jag säga att den fotboll som Bajen försöker spela ger större möjligheter till detta på lång sikt än den fotboll som AIK just nu spelar men idag fick inte Bajen ut mycket av sitt spel.


1 = underkänd
2 = godkänd
3 = bra
4 = Allsvensk toppklass
5 = Landslagsmässig

Startelvan

1 Warner Hahn. Betyg 5 (Är med i Surinams landslag och hade absolut kunnat komma med i en svensk landslagstrupp)

Gör en rakt igenom gedigen insats. Räddar Bajen när Skoglund spelar hem för löst och när Vagic får en dålig touch. Utöver detta gör han flera stabila ingripanden på inspel och hörnor.  Skickar dessutom ut bollen bra till omställningar. 

30 Shaquille Pinas. Betyg 3
Trots underlaget gör Pinas också en gedigen insats räddar laget i flera svåra situationer när AIK pressar och tar då ansvar. Han har några felträffar som nog måste tillskrivas det dåliga gräset. Passen in till Vagic som leder till en supermålchans är onödig att slå så det drar ned betyget ett snäpp.

4 Victor Eriksson betyg 1
Eriksson gör inga stor fel den största delen av matchen och bidrar offensivt med en farlig nick. Gör det han ska allt som oftast men känns inte lika inblandad som de andra försvarsspelarna. På AIK’s mål missar han markering på Guidetti, så ser det i alla fall ut på reprisen även om fler spelare också gjorde missar i den situationen. Om det inte var för detta skulle betyget vara 2.

6 Pavle Vagic betyg  2
Gör en helt ok match och gör viktiga defensiva brytningar samt får med sig frisparkar. Offrar sig i sin spelstil. Får en dålig touch på Pinas inspel. Såg ut som att bollen studsade lite men också att han inte hade koll riktigt på hur nära AIK-spelaren var. Den aktionen drar ned betyget lite men han sattes också i en dålig sits av Pinas.

1 Hampus Skoglund betyg 1
Detta är bara sett till hur bra Hampus har varit tidigare. Jämfört med de insatserna var han idag underkänd. Han fick inte till något offensivt spel alls nästan och hade en livsfarlig hempass. Är ändå tveksam till att han skulle bytas ut då han orkar löpa mycket och gör vanligtvis få misstag plus har ett offensivt spel i sig som inte Strand har på samma sätt. Kanske var det en skadekänning som var anledningen till bytet, jag missade det i så fall.


22 Markus Karlsson betyg 1
 Markus kommer inte in i spelet så mycket i den här matchen men gör inte heller några större misstag. Att inte komma med i spelet är dock också ett misstag. I detta fall fick han nog en lite ovan roll på planen och det föll inte väl ut. Utbytt i paus.

5 Tesfaldet Tekie betyg 2
Tekie har några bra aktioner där han tar fram bollen fint och han är motorn i Bajens uppbyggnadsspel, oerhört viktig för Bajen.

8 Fredrik Hammar betyg 2
Har en olycklig aktion där han inte hinner med AIK’s Fanne som kommer runt och får slå inspelet som sedan leder till målet. Vissa kanske skulle gå så långt som att argumentera för att det ger betyget 1, men jag tycker inte det.
Innan den aktionen gör Hammar en ”Hammarinsats” under matchen med kamp, hjärta, att ta taktiska frisparkar, lite hets mot motståndare och en del felpass/felträffar. Hammar är en spelare som visar sig och är spelbar och det är viktigt, särskilt i derbyn. Att Hammar ska vara den som tar den markeringen och defensiva löpningen ut på vår låga högerkant mot snabbe Fanne på slutet efter att ha sprungit hela matchen när Strand som är snabb och nyligen bytts in känns inte rätt.

28 Bazoumana Touré betyg 2
Gör ett antal försök men har svårt att skapa farligheter den här matchen. Fick lite för lite att jobba med.
Nära att nå ett långt uppspel från Hahn och då få ett friläge. En idé för framtiden att ta upp honom på topp ibland och ha det snabba alternativet t ex efter defensiva hörnor. Då kan Erabi istället droppa ned som är bättre på att hålla i boll om vi vill kunna ställa om och komma upp i position. Erabi brukar ibland till och med nicka bort defensiva hörnor så jag antar att detta kanske redan används till viss del.

9 Jusef Erabi betyg 2
Har det tuff i första halvlek då han blir isolerad och Bajen är tillbakatryckt. I andra halvlek vinner han närkamper och bidrar till att Bajen får fast bollen högre upp i planen.

20 Nahir Besara betyg 2
Nahir visar ändå sin klass och är väl den som bäst bemästrar bollen trots underlaget som inte släppte så mycket som vanligt men som å andra sidan verkar vara väldigt långt (oklippt). Vissa spelare halkade vid flera tillfällen och det är ju förstås beroende på planen. Idag var en sådan dag då Besara nästan kom till avslut. AIK hade förstås stenkoll på honom och hade han bara fått lite mer tid med boll hade ju farligheterna kommit. Nu hade Bajen 45 % bollinnehav i första halvlek och bara 74 % passningar till rätt adress.


Inbytta

17 Ibrahima Fofana betyg 1 (inbytt min 46)
Bidrar med en del bollvinster och ett närkampsspel av klass men agerandet innan Guidettis segermål är för svagt. Den bollen får inte sättas snett inåt bakåt så att den blir en perfekt ”cut back-pass” den måste mot hörnflaggan alternativt över kortsideslinjen det är försvarsspels-ABC.

21 Simon Strand betyg 2 eller 1  (inbytt min 64)
Gör sin ”grej”. Tar närkamper och smågnabbas med AIK-spelare, pressar AIK till några misstag men…
Har några feltouch, några felpass och en livsfarlig pass rakt in i plan, till ingen alls, som AIK snappar upp.
Utöver detta så känns han lite felplacerad vid AIK’s mål var inte Fanne hans ”gubbe” att löpa med?

11 Oscar Johansson Schellas (inbytt minut 86) spelade för kort tid för att bedömas
18 Montader Madjed (inbytt minut 94) spelade för kort tid för att bedömas
29 Divine Teah (inbytt minut 94) spelade för kort tid för att bedömas






 

Elias Dahl2024-09-30 18:43:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!