Lagbanner
Kan släkten visa sig vara värst?

Kan släkten visa sig vara värst?

Imorgon är det tid för Hammarby att ta sig nedåt i landet. En bilresa på närmare sex timmar väntar herrarna och de bortafölje som på söndag ska ta sig an Mjällby AIF på Strandvallen.

Mjällby AIF
Mjällby väntar i söndagens sena bortamatch. En match som startar 17.30 där Hammarby är i stort behov av tre poäng för att fortsatt ha chans på guldet och inte släppa förbi Kalmar FF som flåsar de grönvita i nacken. Vad vet vi då om laget från Sveriges södra delar? 

Det gulsvarta laget som tränas av Stockholmssonen Andreas Brännström hittas för tillfället på plats nummer 9 i Allsvenskan. Med relativt små medel har “Brännan” gjort underverk med det begränsade spelarmaterial han sitter på i Mjällby. Han har under säsongen implementerat ett slagkraftigt och vägvinnande spel där man kan föra spelet själv och inte bara ligga på kontring. Vinster mot både Djurgården och AIK är starka papper och med 10 oavgjorda på 25 matcher visar man att man är ett svårslaget lag.

Formen är svajig för tillfället men man har alltjämt endast en förlust på de fem senaste Allsvenska matcherna. Senast kommer man från en svängig match mot IFK Norrköping där man lyckades hämta upp ett 2-0 underläge till 2-2. Detta trots en utvisning vid ställning 2-1. 

Bäste målskytt i Mjällby AIF är anfallaren Silas Nwankwo som anslöt inför säsongen från Nigerianska Nasarawa United. 7 mål har det blivit för spelaren i år som i och med det står för lite mindre än en tredjedel av laget mål i år. Tillsammans med AIK-lånet Samuel Brolin och mittbacken Gracia har Silas varit en av lagets viktigaste spelare i år när övriga målskyttet hackat.


Bajen

Hammarby å sin sidan kommer senast från en övertygande femetta hemma på Tele2 Arena mot Varbergs BoIS. Efter en tuff inledning på hösten där Hammarby likt Mjällby haft svårt att göra segrar av matcher som står och väger, lyckades man få proppen ur och åker nu med stärkt självförtroende till Strandvallen.

Trots många poängtapp för “Bajen” under hösten har man fortfarande en realistisk chans att utmana Häcken i guldstriden. För tillfället skiljer det fem poäng lagen emellan och Hammarby ska först försöka passera stadsrivalen Djurgården innan serieledarna närmar sig. För de grönvita handlar det således med fem matcher kvar av årets serie att gå rent de sista fem matcherna. På pappret har man ett överkomligt spelschema där topplagen redan är avverkade. 

Ska man ha en fortsatt realistisk chans gäller det som sagt att avsluta serien på allra bästa sätt och vinna samtliga matcher. Detta med start på söndag. Nackdelen för Hammarby är att Mjällby spelar på naturgräs, något som Bajen haft svårt med då man gärna förespråkar en snabb fotboll som inte riktigt satt sig på tyngre underlag. 

Senaste fem mötena lagen emellan har alltid slutat med en vinnare. Knapp favör till Hammarby visar 3-2 där lagen som regel vunnit varsitt möte under säsongen. Ska vi luta oss mot det är det bara att kolla på vad det blev i vårens möte på Tele2 Arena. 2-0 Hmmarby.

Viktigt för Hammarby blir att inte sakta ned i tempo trots detta underlag. Ska man göra detta krävs att Besara och Bojanic får komma rättvända i sina framåtlutade mittfältsroller. Samtidigt som det är upp till fronttrion att löpa smart för att öppna passingsvägarna. En av de tre i anfallet som övertygade ordentligt senast var Joel Nilsson, med en historia i just Mjällby AIF. 

Joel anslöt inför säsongen i tron om att få spela under Milos Milojevic. Så blev inte fallet och efter en svajig säsong verkar Joel hittat formtoppen lagom till den Allsvenska slutspurten. Om sina forna lagkamrater har han bara gott att säga, även om han är säker på att de komer bli en tuff match. 
- Det är ett hårt jobbande lag som kommer springa tills de stupar på söndag, säger Joel till Hammarbys kanaler.

Vad är det man brukar säga, släkten är värst?

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-10-15 18:54:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!