Lagbanner
Supportrarnas matchprogram fyller #100
Köp ditt jubileumsnummer på söndag!

Supportrarnas matchprogram fyller #100

Söderstadions redaktion gjorde en intervju med redaktör Hagström. Han som är den mest drivande i föreningen Supportrarnas Matchprogram. Inför Landskrona är det nummer 100 sedan starten.

I samband med matchen mot Landskrona ger Supportrarnas Matchprogram ut sitt hundrade nummer av publikationen. Vi talade därför med redaktören Magnus Hagström om jubiléet och om matchprogramsutgivningen över huvud taget.

Vi börjar väl med att säga Grattis! Hundra nummer – hade ni trott att det skulle bli så många?
- Nja… från början var ju tanken att det vi gjorde var något högst tillfälligt. Vår önskan var att klubben skulle tänka om och åter börja ge ut ett tryckt matchprogram. Efter de första säsongerna var flera av oss i redaktionen dessutom rätt slitna, och det var frågan om vi skulle orka fortsätta. Men någonstans vände det och nu ser vi fram emot varje ny säsong. Det har ju också blivit så att Hammarby Fotboll är fullt nöjda med att vi gör programmet, jag tror att de tycker att vi gör det bättre än vad de själva skulle ha gjort.

Gör ni något speciellt av att det är nr 100?
- Ja, dels har vi tagit fram en speciell minnesbadge över Söderstadionåren 1967-2013 som vi delar ut till den 1000 första köparna, dels gör vi fyra extrasidor med omslagsbilder på alla utgivna program hittills.

Berätta om utvecklingen av programmet!
- De allra första numren 2008 var på åtta sidor och kostade tio kronor. De numren var väldigt textspäckade, det fanns inte mycket utrymme för samspel mellan bild och text. Men redan under första säsongen gick vi upp till 12 sidor och sedan har vi byggt ut materialet vartefter till årets variant som normalt ligger på 28 sidor. Efter ett par år öppnade vi upp för annonser i programmet och pengarna från dessa har hjälpt oss att fortsätta göra tjockare och mer påkostade program. Men den stora anledningen till att vi kunnat öka sidantalet är förstås att fler och fler köper programmet. Det är faktiskt ett nöje att sälja matchprogram, många passar på att säga att de gillar det vi gör.

Ja, hur många köper?
- Ungefär 1100 personer i snitt. Över huvud taget har vi en oerhört engagerad läsekrets, en favorit var när en läsare hörde av sig om vi borde förse ett av spelarnamnen med en litet tecken på en av bokstäverna, en så kallad cedilj. Inställningen från både läsarna och redaktionen är att allt ska vara korrekt i minsta detalj.

- När det gäller försäljningssiffrorna så ökade de hela tiden fram tills flytten till Nya Söderstadion. Där hände något, vi har inte nått köparna på samma sätt och tappat lite. I viss mån beror det på att vi varit lite svagt bemannade vid försäljningen, men vi tror också att det finns andra orsaker. Hursomhelst gör vi nu mot BoIS en stor satsning och kommer att synas på ställen runt arenan där vi tidigare inte haft folk.

Hur många är ni som jobbar med matchprogrammet?
- Ungefär 15 i redaktionen och ytterligare ett tiotal som är med och säljer. En hel del gör både och. Flera av skribenterna är professionella journalister och de som inte är det är ändå proffsiga. Över huvud taget är det stort engagemang bland medarbetarna, många tar del i korrekturläsningen och vi har ofta mejldiskussioner kring innehållet. Debatterna kan vara både livliga och roliga och handla om övergripande frågor eller detaljer. En av de längsta diskussionerna handlade om huruvida maratonlöpning ska stavas ”marathon” eller maraton”, den diskussionen övergick till att handla om en principdiskussion om vem som har bestämmanderätten till hur ett ord bör stavas.

- För att hantera ekonomi och beslut på ett bra sätt har vi bildat Föreningen Supportrarnas Matchprogram. Den valda styrelsen tar beslut när så behövs och ser till att allt när det gäller ekonomin sköts på ett riktigt sätt. Första året hade vi pengar i glasslådor men när omsättningen blev större kände vi att det var viktigt med ordentlig bokföring. Alla inkomster och utgifter redovisas och man ska inte kunna hitta några tveksamheter.

Med tanke på att programmet nu kostar 30 kronor och att ni säljer en hel del måste det bli ganska stor omsättning. Hur används pengarna?
- Det mesta försvinner i framställningskostnader. Vi betalar för trycket och några få av medarbetarna som jobbar mycket med programmet har arvode, annars skulle det inte vara möjligt för dem att lägga ner all den tid som krävs. Dessutom vill vi se till att det i slutet av varje säsong finns pengar över så att vi kan ge en summa motsvarande säsongskortet till alla som varit med under säsongen. Förutom detta har vi kunnat göra punktinsatser och stöttat olika delar av Hammarbyrörelsen, förra året delade vi ut nästan 40 000 kronor. Den största posten gick till ett av ungdomslagen i fotboll som hjälpte oss med försäljning två gånger.

Hur ser framtiden ut för det tryckta programmet tror du?
- Jag tror ju att vi kan fortsätta ungefär som nu och sakta öka upplagan, mycket beroende på Hammarbypubliken ökar rejält. Går vi upp i Allsvenskan så blir publikuppsvinget rimligen ännu tydligare. Men egentligen har jag en vision om att vi ska nå ännu längre. I England köper ungefär 20-25 procent av publiken matchprogram och det borde vi kunna uppnå här också. Det är mitt personliga mål, jag vill vara som en lovande idrottsman som bestämt sig för att vara med i OS om fyra år – varje dag ska användas på bästa sätt för att nå målet. Men jag förstår att visionen ger lite hybriskänsla, det är inte alls säkert att den delas av de andra som jobbar med programmet.

Nu talar du om försäljningssiffror och sånt, men det finns väl ambitioner gällande innehållet också?
- Ja, det förstås. Det är den egentliga drivkraften – att göra ett så bra och innehållsrikt matchprogram som möjligt. Vi är supportrar och vi vill att Hammarby ska vara bäst i allt, vår uppgift blir att göra Sveriges i särklass bästa matchprogram. Vi utökar sidantalet vartefter ekonomin tillåter och det finns rätt många uppslag som ligger och väntar. Om vi fortsätter jämförelsen med England så gör klubbar där med ungefär lika mycket publik som vi 80-sidiga matchprogram. Men en skillnad gentemot klubbarna där är att vi är supportrar till en förening med flera sporter på programmet, vi kan ju faktiskt göra en tidning om Hammarby och inkludera fler aspekter än bara fotboll. Men självklart kommer kärnfunktionen ändå vara guidning till själva matchen.

- Jo, en annan viktig sak är att vi vill förbli just supportrarnas matchprogram. Det ska finnas något i vår ton som gör att vi skiljer oss från en publikation som ges ut av klubben.

OK, då får vi önska lycka till i fortsättningen! Något du vill hälsa läsarna?
- Ja. Stort tack till alla som är med och skapar hammarbyismen, det gäller vare sig ni köper programmet eller ej. Men givetvis är vi extra glada för er som langar upp 30 kronor och därmed gör det möjligt att ge ut en oberoende tryckt kvalitetspublikation om Hammarby.

Söderst@dion Redax2014-06-08 00:01:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö